• /PublishingImages/WhatsApp-screenshots-cross-platform.jpg

  Na Mobile World Congress 2012 izbrane tudi najboljše aplikacije

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Na Tehniku smo že poročali o novostih, ki so jih na MWC 2012 predstavili Nokia, Microsoft in večji proizvajalci Android telefonov. Zato si tokrat poglejmo še, katere aplikacije so bile letos izbrane za najboljše. Verjamem, da boš med nagrajenimi aplikacijami našel/a tudi kakšno zase!

  Global Mobile Awards 2012

  Združenje GSMA vsako leto najboljšim, najbolj kreativnim in inovativnim produktom in storitvam v mobilni industriji podeli nagrade Global Mobile Awards. Nagrade se podeljujejo v različnih kategorijah. Samsung je denimo letos dobil nagrado za proizvajalca leta in najboljši telefon leta za Samsung Galaxy S II, nagrado za najboljšo tablico je prejel Apple za iPad 2, Nokia 808 Pure View pa si je prislužila prestižno titulo najboljše nove mobilne naprave na MWC 2012. Kaj pa na področju aplikacij?

  Global Mobile Awards 2012 logo

  Verjetno ni presenečenje, da je v kategoriji najboljše aplikacije za potrošnike zmagal Rovio z vsem dobro znano aplikacijo Angry Birds Rio, ki je na voljo za Android, iPhone, iPad, Symbian in BlackBerry. Jezni ptiči so očitno osvojili tudi srca strokovne žirije na MWC 2012 in glede na to, da se nam kmalu obeta izid ptičje odprave v vesolje, Angry Birds Space, lahko že pričakujemo, da bo Rovio tudi naslednje leto med kandidati za nagrade.

  Sicer pa je strokovna žirija za skupno najboljšo mobilno aplikacijo razglasila WhatsApp. Malo manj znana aplikacija omogoča takojšnje sporočanje in brezplačno izmenjavo sporočil med uporabniki različnih platform. Na voljo je za je za naprave Android, iPhone, BlackBerry, Symbian in Windows Phone. Poleg tega WhatsApp podpira tudi skupinski klepet in izmenjavo slik ter drugih multimedijskih vsebin.

  Aplikacija WhatsApp na različnih platformah

  Nagrado za najbolj inovativno mobilno aplikacijo je dobila aplikacija SwiftKey, ki smo jo že pred časom predstavili na Tehniku. SwiftKey Android uporabnikom ponuja pametnejšo tipkovnico, ki pohitri in olajša vnos besedila.  Podpira kopico različnih jezikov, med drugim tudi slovenščino. Aplikacijo SwiftKey X Keyboard lahko za 2,99 € kupiš na Android Marketu; če se želiš pred nakupom prepričati o njeni uporabnosti, pa lahko en mesec uporabljaš tudi brezplačno poskusno različico.

  Med pomembnejšimi kategorijami je nagrado za najboljšo mobilno storitev za potrošnike domov odnesel Google z Google Maps za Android. Storitve verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je verjetno vsem dobro znana.

  Zmagovalce po ostalih, bolj specializiranih kategorijah, si lahko pogledaš še na uradni strani.

  Mobile Premier Awards 2012

  Poleg tega se na MWC vsako leto razglasijo tudi zmagovalci Mobile Premier Awards, za katere se potegujejo razvijalci, ki se predstavljajo na AppCircus dogodkih po vsem svetu - seveda tudi pri nas. Žal se sicer tokrat aplikacije izbrane na našem AppCircus-u niso uvrstile med finaliste ali zmagovalce.

  AppCircus Meet The Winners

  Nagrado AppCircus Best App Award je tokrat pobrala aplikacija BearCare litvanskega podjetja Tag of Joy, v kateri moramo s pomočjo nadgrajene resničnosti (augmented reality) obraniti svojega medvedka pred napadalci. Na voljo imamo pa tudi bolj miroljuben način igranja, v katerem medvedka božamo, hranimo in se z njim igramo. Otroci bodo nad tem novodobnim Tamagochijem gotovo navdušeni, aplikacija pa bo kmalu brezplačno na voljo tako za Android kot iOS naprave.

  Nagrado AppCircus Audience Award so uporabniki namenili TouchyBooks, interaktivni prodajalni knjig, namenjenih otrokom. TouchyBooks, sedaj znani pod imenom PlayTales, staršem olajša iskanje interaktivnih knjig za otroke med 1 in 11 letom starosti, na voljo pa je za naprave Android, iPhone in iPad ter Windows Phone. Žal pa so vsebine trenutno na voljo le v sedmih jezikih, med katerimi še ni slovenščine.

  Organizatorji so posebno nagrado AppCircus Ringmaster Award podelili še aplikaciji MafutaGo!, ki prebivalcem Ugande pomaga pri iskanju najbližjih bencinskih črpalk z najbolj ugodnimi cenami goriva.

  Na strani Mobile Premier Awards najdeš še seznam vseh finalistov, med katerimi je kar nekaj zanimivih aplikacij. Med drugimi so se med finaliste uvrstile aplikacije The Social Radio, ki tweete tvojih prijateljev zamiksa s tvojo priljubljeno glasbo (s komični rezultati v slovenščini), The Hand, ki ti pomaga pri sporazumevanju z znakovnim jezikom za gluhoneme, in EyeEm, ki ti preko posnetih fotografij pomaga pri odkrivanju zanimivih tem, krajev in dogodkov ter mnoge druge.

  Finalisti AppCircus 2012

  Katera aplikacija bi si pa po tvoje zaslužila nagrado za najboljšo aplikacijo prejšnjega leta?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
325
24. september 2013
Na Mobile World Congress 2012 izbrane tudi najboljše aplikacije
Aplikacije