• /PublishingImages/1871633.mov.gif

  Mobilna družabna omrežja po priljubljenosti prehitevajo igre

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Dolgo je veljalo, da so igre najbolj priljubljena zvrst mobilnih aplikacij. A podatki najnovejše raziskave kažejo, da aplikacijam za družabno mreženje namenjamo prav toliko časa kot igram. Te zanima, katere družabne aplikacije so poleg velikanov kot sta Facebook in Twitter trenutno najbolj priljubljene?

  Priljubljena mobilna družabna omrežja

  Več časa s pametnimi telefoni na račun družabnih omrežij

  Poglejmo najprej, kaj pravijo številke. Podjetje Flurry je lani ugotovilo, da pametne telefone v povprečju uporabljamo 68 minut na dan, pri čemer največ časa, kar 25 minut, namenimo igram. Letošnji podatki kažejo na to, da pametne telefone sedaj še pogosteje uporabljamo (skupno 77 minut dnevno), družabnim omrežjem pa namenimo kar 24 minut na dan, enako kot igram, ki so v enem letu izgubile minutko naše pozornosti.

  Povprečna dnevna uporaba pametnih telefonov glede na kategorijo aplikacij (vir: Flurry)

  Povprečna dnevna uporaba pametnih telefonov glede na kategorijo aplikacij (vir: Flurry)

  Za razvijalce aplikacij bo zanimiv tudi podatek, da so oglaševalski prihodki aplikacij za družabno mreženje že začeli prekašati oglaševalske dohodke iz iger. Prav tako družabne aplikacije vse pogosteje najdemo na lestvicah najbolj priljubljenih aplikacij, ki so še nedolgo tega bile domena iger. Zato morda Facebookov nedavni nakup Instragrama za vrtoglavo milijardo ameriških dolarjev ne zveni več tako nor.

  Povezovanje z izmenjevanjem slik, animacij in videa s filtri

  In ravno Instagram in podobne aplikacije se vse pogosteje omenja kot glavnega krivca za vse večjo priljubljenost mobilnih družabnih omrežij. Instagram verjetno že poznaš - gre za preprosto in brezplačno aplikacijo, ki omogoča hiter zajem slik na telefonu in dodajanje različnih filtrov, ki tudi dolgočasne fotke spremenijo v male umetnine. Instagram je bil dolgo na voljo le za iPhone, a z mesec staro Android različico so sedaj brez težav presegli 50 milijonov uporabnikov in si zagotovili brezskrbno prihodnost pod okriljem Facebooka.

  Instagram za Android

  Če se ti izmenjava statičnih slik zdi preveč dolgočasna, se lahko odločiš tudi za deljenje animiranih slik, ki jih ustvariš na podlagi video posnetkov ali serije slik. Med najbolj zanimivimi tovrstnimi aplikacijami je Cinemagram, s katero zelo enostavno animiraš le določeno področje slike. Seveda pa tudi tu ne manjkajo različni umetniški filtri. Trenutno je Cinemagram na voljo le za iPhone, a je Android različica že v pripravi.

  Primer slike, ustvarjene z aplikacijo Cinemagram

  Po lestvici popularnosti se hitro vzpenjajo tudi aplikacije za deljenje kratkih video posnetkov. Opremljenih s filtri, seveda. Trenutno se največ govori o aplikaciji Viddy (na voljo za iPhone, kmalu pa tudi za Android in Windows Phone), predvsem zaradi tega, ker se ji je nedavno pridružil prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg in v aplikaciji objavil posnetek svojega prikupnega kužka Beast. Zato se seveda vsi že sprašujejo, ali bo Viddy naslednji Instagram.

  Nedvomno pa je del čara vseh omenjenih aplikacij možnost, da posnete umetnine delimo tudi s Facebook in Twitter prijatelji ter na drugih priljubljenih družabnih omrežjih, kot je denimo Tumblr.

  Družabno mreženje le z najboljšimi prijatelji ali partnerjem

  Na svoj račun pa lahko pridete tudi tisti, ki svojega življenja ne želite deliti z neznanci iz celega sveta. Na priljubljenosti namreč pridobivajo tudi aplikacije, ki omogočajo deljenje poljubnih vsebin z ozkim krogom prijateljev ali le z eno posebno osebno.

  V aplikaciji Path (Android in iOS) smo denimo omejeni "le" na 150 prijateljev (seveda pa lahko posamezne objave razpošljemo tudi na Facebook ali Twitter). Vse več je tudi aplikacij kot je npr. Pair (iOS, kmalu tudi Android), v kateri vsebine delimo le s svojim partnerjem.

  Z aplikacijo Pair delimo slike, ribe, dogodke in druge vsakodnevne utrinke le s partnerjem

  Z aplikacijo Pair delimo slike, risbe, dogodke in druge vsakodnevne utrinke le s partnerjem

  Aplikacije kot sta Path in Pair od ostalih ločuje tudi dodelan uporabniški vmesnik in enostavna uporaba na telefonu. Twitter je v tem pogledu tudi dokaj uspešen, Facebook pa ima na mobilnem področju še veliko dela. Zato verjetno ni presenečenje, da je te dni Facebook za neznano vsoto kupil tudi lokacijsko aplikacijo Glancee (iOS in Android), ki je omogočala odkrivanje uporabnikov z skupnimi interesi v naši bližini.

  Aplikacija Path

  Mnoge aplikacije se zgledujejo po videzu aplikacije Path

  Mreženje na podlagi lokacije ostaja priložnost

  Spoznavanje zanimivih ljudi v bližini sicer zaenkrat ostaja področje, na katerem še ni velike tržne uspešnice. Lokacijska aplikacija Foursquare z možnostjo "pofočkanja" na poljubni lokaciji ima sicer 20 milijonov uporabnikov, a se le s težavo prebija v masovno uporabo. Čez lužo se veliko govori tudi o aplikaciji Highlight, ki nas opozarja o zanimivih osebah v bližini.

  Prostora za inovacijo je tako še kar nekaj, aplikacije kot je Instagram pa dokazujejo, da lahko nišna mobilna družabna omrežja brez težav sobivajo z uveljavljenimi velikani kot sta Facebook in Twitter.

  Katere družabne aplikacije pa ti najraje uporabljaš na svojem telefonu?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
347
24. september 2013
Mobilna družabna omrežja po priljubljenosti prehitevajo igre
Aplikacije
Android, iOS