• /PublishingImages/mob_3.png

  Aplikacija Mobilna TV za Android mobitele

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Televizija je komercialno z nami že dobrih 80 let. V vseh teh letih je TV "napredovala" najprej iz črno-bele v barvno, nato so širili diagonalo, kar je pri CRT TV-jih izgledalo smešno, saj so bili posledično zelo veliki in debeli. V zadnjih desetih letih so CRT TV-je zamenjali tanjši LCD in Plasma TV-ji. Še danes se bije bitka, kateri tip TV-ja je boljši, zagotovo pa je LCD občutno cenejši.

  Vendar šele z Mobitelovo nadgradnjo mobilnega omrežja na 3G in HSDPA, se je TV lahko preselil tudi na mobitele. Čudovito! Nikoli več ti ni treba zamuditi tvoje najljubše nadaljevanke, nogometne tekme, dokumentarca ... Mobilna tehnologija se v zadnjih letih tako pospešeno razvija, da naši operaterji ne zmorejo dovolj hitro zadovoljevati potreb naprednih uporabnikov. A je tokrat temu drugače.

  S pohodom pametnih mobitelov v zadnjem letu so aplikacije za mobitele postale zelo popularne, samo poglej si zadnji Mobitelov natečaj. V Mobitelovem katalogu je med pametnimi mobiteli kar nekaj Android mobitelov. Android je v zadnjem letu po prodaji prehitel iPhone v ZDA (vir) in je v polnem zamahu. Tako se je tudi naš največji mobilni operater Mobitel odločil, da je čas za prvo Android aplikacijo in sicer za Mobilno TV (vsi Džabest naročniki imamo do konca leta le-to zastonj). Seveda sem jo dodobra stestiral in tako vam tukaj podajam zaključke, do katerih sem prišel.

  Kako do aplikacije?

  Če tole bereš s svojega android mobitela, snameš aplikacijo Mobilna TV na tej povezavi.

  Ali poskeniraš tole kodo:

  QR koda za Mobilno TV za Android

  Prek SMS dobiš namestitveno povezavo - pošlji M TV na 1919 - ne deluje na Samsungih.

  Lahko pa greš na Planet  (http://planet.mobitel.si), kjer izbereš Mobilno TV. Za naprej sledi navodilom. Ni težko.

  Mobilna TV in aplikacija

  Ne skrbi, če prej nisi pošiljal/a raznih sms-ov na točno določeno številko za vklop Mobilne TV. Takoj, ko si aplikacijo namestiš in si želiš ogledati kakšen program, npr. SLO 1, te bo aplikacija sama opozorila, da se lahko nanj naročiš.

  TV programi

  Aplikacija se odpre s seznamom TV programov, ki si jih lahko ogledamo. Na voljo imaš 10 programov (in 3 programe za odrasle):

  • SLO 1
  • SLO 2
  • POP TV
  • KANAL A
  • Cartoon Network / TCM
  • Šport TV 1
  • Šport TV 2
  • ČARLI TV
  • GOLICA TV
  • Info TV
  • Vsebina za odrasle

  Uporabniški vmesnik aplikacije se mi zdi vrhunsko oblikovan in elementi odlično padejo vsak na svoje mesto. V seznamu lahko na začetku vsakega programa vidimo logotip TV programa, ime, kaj se trenutno predvaja, s prikazom koliko je tiste TV vsebine že preteklo, kaj je naslednje na vrsti, čisto na desni pa je ikona za TV spored, ki sega kar 5 dni vnaprej in celo 1 dan nazaj.

  Ikona za spored nam razkrije trenutni spored, zraven pa si lahko nastavimo tudi opomnik, če želimo kakšno oddajo/film pogledati kasneje. Opomnik se nato izvrši kar preko SMS-a, kar se mi zdi odlična rešitev, saj ti tako aplikacija ne porablja dodatne baterije. Če klikneš na naslov  TV-vsebine, ki si jo želiš ogledati, se ti odpre opis in slika izbrane vsebine. Super zadeva in odlična zamenjava za prastari teletekst.

  Ko ste na seznamu programov in stisnete tipko "Menu" na vašem Android mobitelu, imate nastavitve za Opomnike in Vrstni red programov. Uporabni zadevi.

  Mobilna TV je prava Android aplikacija, to se kaže v tem, da so Mobitelovi razvijalci poskrbeli tudi za dva slična widgeta, ki si ju lahko daš na enega izmed namizij. Prvi osnovni widget vam prikaže prve tri programe po vašem vrstnem redu, drugi, naprednejši pa vam še zraven pokaže katera TV vsebina se trenutno predvaja in katera je naslednja. S klikom na puščico Play, se zažene izbrani TV program.

  Predvajanje TV programov

  Kot že rečeno, Mobilno TV poženeš s klikom na želeni program. Nalaga se dokaj hitro, če pomisliš da gre vse preko zraka in mobilnih postaj. Slika je pri 800 x 480 pik ločljivosti takšna, kot bi jo pričakoval, slabša. Ampak na nižjih ločljivostih bi morala biti vredu. Opazil sem, da zvok včasih prehiteva, ampak to ni takšen problem.

  Opazil sem, da je tudi razlika, katere programe gledaš,  tukaj moraš narediti kompromis sam pri sebi in vedeti, da so TV hiše, ki ponujajo TV vsebine, odgovorne za kvaliteto prenosa. Ti lahko delno vplivaš le na trenutni signal, priporoča se 3G oz. HSDPA, kar je logično, saj omogoča najhitrejše nalaganje.

  Če se med prenosom TV vsebine dotakneš zaslona, ti prikaže kaj trenutno gledaš, koliko še imaš za pogledati, kaj lahko gledaš naslednje in spodaj lahko hitro zamenjaš na drug željen program. Zelo všečno! Preklapljanje med programi traja par sekund, saj v ozadju nalaga nov program. O kvaliteti prenosa pa se lahko najbolje prepričaš iz spodnjih screenshotov.

  Zaključek

  Aplikacija Mobilna TV je tisto, kar smo Android uporabniki potrebovali za spremljanje TV preko mobitela. Aplikacija je enostavna, lepo oblikovana in dela hitro, ob pravih pogojih, seveda. Aplikacija ima nekaj dodatnih funkcij, kot je nastavitev opomnikov, TV spored in spreminjanje vrstnega reda TV programov po želji.

  Čeprav sem dobil beta verzijo aplikacije, nisem niti enkrat doživel, vsem Android uporabnikom znani, "Force close", ko aplikacija "zmrzne" in se zapre. A vedno ostaja prostor za izboljšave in dodatne funkcije.

  Tu nastopiš ti! Povej nam, kako si zadovoljen z aplikacijo Mobilna TV in kaj si še želiš, da bi ji dodali.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
657
24. september 2013
Aplikacija Mobilna TV za Android mobitele
Aplikacije
Android