• /PublishingImages/multitasking1.jpg

  Mobilne aplikacije in večopravilnost

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Večopravilnost pri ljudeh preprosto ne obstaja. Vsaj ne v pravem pomenu besede. Obstajajo le različno dolgi odzivni časi pri preusmerjanju pozornosti med posameznimi opravili. Ne verjameš? Poskusi napisati dva sms-a z različno vsebino hkrati.

  Naša “večopravilnost” deluje na podoben način, kot pri iPhonu. Ko z določenim opravilom prenehamo, ga shranimo in pričnemo z novim.

  Včeraj me je med posedanjem v dnevni sobi prešinila misel, da bi preveril vozni red ljubljanskega potniškega prometa. Kljub temu, da sem imel računalnik le nekaj korakov stran, sem vstal, šel na hodnik, vzel telefon in pogledal vozni red v aplikaciji LPPbus. Vse skupaj se mi je zdelo hitreje in predvsem bolj praktično, kot brskanje po spletu.

  Uporabniki ponavadi izberemo najkrajšo pot do cilja in mobilna aplikacija je nudila neprimerno hitrejši odzivni čas, kot druge metode.

  Primerjajmo uporabniško izkušnjo namenskih mobilnih aplikacij in spletnih strani s sorodnimi vsebinami. Slednje so predvsem prilagojene prikazovanju na računalniških zaslonih, medtem ko razvijalci aplikacij poskrbijo, da se te na mobilnih napravah počutijo kot doma. Uporabnost mobilnim telefonom neprilagojenih spletnih strani drastično pade, ko jih podvržemo pogojem mobilnega sveta.

  Pomembno je, da mobilni telefon postaja prva izbira, kadar se je potrebno hitro dokopati do informacij. Zato svet potrebuje čim večje število uporabnih aplikacij, gradnikov (widgetov), mobilnikom prilagojenih spletnih storitev in portalov. Seveda nikakor ne škodi, če lahko poleg vsega s telefonom dostopamo do celotnega spleta.

  Kaj imajo v tem primeru skupnega večopravilnost in aplikacije?

  Informacije na mobilnih telefonih večinoma iščemo med tem, ko že počnemo nekaj drugega. Glede na to, da ne moremo početi več stvari hkrati, se želimo čim prej vrniti k naši prvotni aktivnosti. Zato je hudičevo pomembno kako hitro lahko ugotovimo kdaj bo prišel naslednji avtobus in se vrnemo k gledanju televizije!


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1176
24. september 2013
Mobilne aplikacije in večopravilnost
Aplikacije