• /PublishingImages/nativeapps_chart1.png

  Mobilne aplikacije ustvarijo že polovico podatkovnega prometa [M:Android]

  24. september 2013 - Jan Isakovič

  Raziskava finskega podjetja Zokem kaže, da mobilne aplikacije, denimo za Android ali za iPhone, prispevajo kar polovico od vseh prenešenih podatkov na pametnih telefonih, uporabniki pa v njih preživijo kar 87 % časa.

  Podjetje Zokem je v letih 2009 in 2010 analiziralo podatke prek 10.000 uporabnikov pametnih telefonov in 6,5 milijona zapisov uporabe. Podatki kažejo, da praktično vsi uporabniki pametnih telefonov, ki imajo tudi podatkovni paket, vsaj enkrat na mesec uporabljajo spletni brskalnik na svojem telefonu. V povprečju v enem mesecu za to namenijo kar 300 minut, kar je primerljivo s časom, namenjenim pogovorom.

  Uporaba aplikacij hitro raste

  Spletni brskalnik je še vedno najbolj uporabljana aplikacija na pametnih telefonih. Uporabniki namreč 54 % časa preživijo v brskalniku in v njem ustvarijo 50 % podatkovnega prometa. Vendar pa uporaba mobilnih aplikacij raste hitreje, kar pomeni, da se povečuje delež časa in podatkovnega prenosa, namenjenega aplikacijam.

  Primerjava uporabe aplikacij

  Še pred nekaj leti je uporaba spletnih brskalnikov predstavljala od 70 % do 80 % uporabe mobilnega spleta. Avtorji raziskave kot enega od vzrokov za hitro rast uporabe mobilnih aplikacij navajajo mnogo boljšo uporabniško izkušnjo v primerjavi z mobilnim spletom.

  Analiza uporabe mobilnih aplikacij

  Avtorji raziskave so zajeli aplikacije vseh vrst - od aplikacij za družabna omrežja prek zemljevidov do osebnih pripomočkov. Aplikacijo Facebook denimo vsak mesec uporablja 12 % uporabnikov pametnih telefonov, v povprečju pa ji namenijo 188 minut mesečno. Zanimivi so podatki za Twiter - čeprav ga vsak mesec uporablja le 4 % uporabnikov pametnih telefonov, pa mu uporabniki posvetijo kar 311 minut na mesec.

  Primerjava 2

  Kaj to pomeni za razvijalce?

  Dejstvo je, da mnogo mobilnih aplikacij, kot so denimo igre, praktično ne ustvarja podatkovnega prometa - spletni brskalnik pa seveda ne dela nič drugega, kar pomeni, da je prevlada aplikacij še močnejša. To ustreza podatkom na prvem grafu, saj uporabniki v brskalniku preživijo le 13 % časa, preostalih 87 % pa v aplikacijah.

  Izsledki raziskave seveda ne pomenijo, da so spletnim storitvam šteti dnevi; so pa jasen znak, da se razvijalcem spletnih storitev splača vložiti trud tudi v razvoj mobilne aplikacije, ki bo uporabnikom omogočila čim bolj učinkovito in prijazno uporabo njihove spletne storitve.

  Več informacij:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1018
24. september 2013
Mobilne aplikacije ustvarijo že polovico podatkovnega prometa [M:Android]
Novice