• /PublishingImages/600chrome5.jpg

  Mobilni Chrome

  24. september 2013 - Tehnik

  Po dobre pol leta je Google umaknil oznako »beta« pred mobilno različico brskalnika Chrome. Na pametne mobitele in tablične računalnike ta prinaša večino tistega, kar smo vajeni v namizni različici, hkrati pa je v nekaterih podrobnostih razočarala uporabnike. Oziroma vsaj tiste, ki so še vedno zaljubljeni v Adobe-ov Flash in tudi tiste, ki v rokah nimajo Android naprave z najnovejšim operacijskim sistemom.

  Mobilni Chrome deluje v sistemu Android, če je ta najmanj različice 4.0 (Ice Cream Sandwich), pa tudi v sistemu Apple iOS od različice 4.3 naprej. Uporabniki namizne različice smo se že spoznali z nekaterimi njegovimi najbolj zanimivimi možnostmi. Univerzalna naslovna iskalna vrstica (omnibox), v katero lahko vpišemo naslov spletne strani ali iskalni niz, brskanje brez beleženja zgodovine, funkcija za enostavno in hitro izpolnjevanje spletnih obrazcev - vse troje je vključeno tudi v mobilno različico. Dejali bi, da mu manjka le vgrajena podpora za Adobe Flash, s čimer je Google simbolno zabil zadnji žebelj v njegovo krsto. Kar ni zelo presenetljivo, glede na lanskoletno Adobe-ovo odločitev, da ne bo več podpiral flasha na Anfroidu. Flash, najbolj problematičen je prikaz v njem narejenih video posnetkov, še vedno podpirajo drugi mobilni brskalniki. Na primer Firefox za Android, mimogrede, zanj je na voljo tudi veliko programskih vtičnikov, ki pa Chroma ne more preseči v tistem, zaradi česar je bil ta dejansko narejen. Za hitro in preprosto brskanje.

  Največ od tega dobimo le, če smo prijavljeni v Google račun. Na  mobilnih napravah Android je to običajno, saj le tako vse funkcije naprave delujejo tako, kot morajo, in imamo dostop do aplikacij na tržnici (Google Play). Niso pa vedno prijavljeni uporabniki namiznih računalnikov, pa tudi ne Applovih naprav, ki raje uporabljajo Applov račun. Google račun je pomemben, saj se v tem primeru sinhronizira skoraj vse, kar počnemo. Ali drugače. Tudi če na eni napravi zapremo brskalnik, so nam na drugi še vedno na voljo zadnji sinhronizirani zavihki, zaznamki in zgodovina brskanja. Sinhronizacija poteka le v eni smeri in sicer z namizne različice brskalnika na mobilno. To gre celo tako daleč, da mobilni brskalnik po vpisu iskalnega niza v univerzalno vrstico predlaga povezave, ki so tako ali drugače povezane s stranmi, ki smo jih imeli nekaj minut prej odprte na namizni napravi. Lahko bi se strinjali, da je to po eni strani zelo uporabno, a tudi grozljivo. Saj vemo, da nas Google povsod spremlja, še zdaleč pa ne vemo, katere in koliko podatkov beleži in predvsem, kaj je sposoben iz njih razbrati.

  Chrome OS - Predlaganje povezav

  Funkcijo predlaganja povezav lahko izboljšamo tako, da pritisnemo puščico pri njej, s tem pa predlog dvignemo na vrh spiska.

  Kaj brskalnik predlaga, ko začnemo pisati iskalni niz v univerzalno vrstico, ni odvisno izključno od algoritma, saj lahko uporabnik aktivno posega vanj. Pri vsakem predlogu za samodejno dokončanje iskalnega niza je na desni strani prikazana puščica navzgor, s katero ta predlog prestavite na vrh seznama. Na podoben način ga lahko tudi izbrišete.

  Glasovno iskanje

  Chrome podpira glasovno iskanje, slovenščine pa ne.

  Podprto je tudi glasovno iskanje. S pritiskom na univerzalno vrstico, pri čemer se prikaže zaslonska tipkovnica, je na skrajni desni strani ikona majhnega mikrofona. Če jo kliknemo, aktiviramo funkcijo prepoznave glasu, pri čemer nas brskalnik zelo prijazno obvesti, da (še) ne podpira našega jezika, da pa lahko narekujemo, počasi in enakomerno, iskalni niz v generični angleščini.

  Upravljanje z zavihki

  Upravljanje z zavihki

  Navadili smo se že, da imamo znotraj brskalnika odprtih več zavihkov. Odpremo jih lahko kolikor želimo, med njimi pa se sprehajamo s potegom prsta iz enega roba zaslona na drugi rob. Če to naredimo v levo, skočimo na naslednji zavihek, v drugi smeri pa na predhodnega. Ali pa pritisnemo na ikono, ki kaže, koliko jih je odprtih, in dobimo drugačen način njihovega prikaza. Predstavljeni so kot kupček kart, z zavihkom, ki je bil prvi odprt na dnu. Izberemo želenega, ta se prikaže na celotnem zaslonu; če ga zagrabimo in potegnemo preko levega ali desnega roba, pa ga zapremo. V primeru, da to storimo pomotoma, enostavno odpremo nov zavihek in na njem so prikazane pomanjšane ikone prej odprtih strani. Kljub temu, da so zavihki celota brskalnika, jih Chrome obravnava samostojno. V praksi to pomeni, da če se en sesuje, se ne sesuje tudi brskalnik, z njim pa še vsi ostali zavihki, kjer ni prišlo do težav.

  Sinhronizacija odprtih zavihkov

  Sinhronizacija odprtih zavihkov

  Za konec sem pustil še dve zadevi, ki sta se mi zdeli še najbolj zanimivi. Sinhronizacija odprtih zavihkov pomeni ravno to. Če imamo na namizni različici na primer odprte tri zavihke in smo na obeh (ali) več napravah prijavljeni z enakim Googleračunom, dobimo na vseh mobilnih napravah znotraj Chroma v temu namenjenem delu brskalnika seznam namiznih računalnikov, pod njim pa seznam odprtih strani. Ne vrhnjih domen, temveč povezave do tistega, kar vidimo na zaslonu namiznega računalnika. Dovolj je, da kliknemo na želeno povezavo in na zaslonu mobilne naprave se odpre identična vsebina.

  Pošiljanje povezave na mobilno napravo

  Z namizja lahko na mobitel pošljemo spletno stran oziroma kar vse podatke; tako je delo mogoče, tudi ko nimamo internetne povezave.

  Druga zadeva pa je funkcija, ki je bila do sedaj podprta z neodvisno aplikacijo, zanimivo je, da te ni več na tržnici Play ; z njo vsebino (povezavo) pošljemo na mobilno napravo. Možna sta dva načina, in sicer, da pošljemo le povezavo ali pa vse potrebne podatke za offline delo. Primer, ki nadzorno kaže zmogljivost te funkcije, so Googlovi zemljevidi. Na namiznem računalniku odpremo zemljevid nekega mesta, nato na njem poiščemo pot od točke A do točke B. Pošiljanje je možno le, če prej namizni Chrome opremimo z ustreznim programskim vtičnikom, ki poleg rumene zvezdice na desnem robu univerzalne vrstice prikaže ikono mobitela. S klikom nanjo dobimo seznam naprav, ki so priključene in na katere lahko vsebino pošljemo, in možnost pošiljanja kopije, ki bo dosegljiva tudi na mobitelu, ko ta ne bo povezan v internet. Poslano se nato prikaže v istem delu mobilnega Chroma, kjer je spisek sinhroniziranih zavihkov, pod zavihkom Prejeto iz drugih naprav. Ko izberemo poslano, imamo dve možnosti. Zahtevek obdela brskalnik ali, kar je konkretnem primeru še bolje, aplikacija Zemljevidi. V obeh primeru dobimo na zaslonu identični del zemljevida, vključno z narejeno potjo.

  Mobilni Chrome sledi enaki viziji kot namizna različica. Je hiter in enostaven za uporabo in ne preveč ovešen z nepotrebnimi grafičnimi elementi, katerih edina funkcija je videz. Google celo trdi, da je hiter preprosto zato, ker sta brskalnik in zadnji operacijski sistem bolj usklajena s strojno opremo naprave. Vprašanje je, ali je res hitrejši, saj sem ga namestil na Galaxy S 3, katerega zmogljivosti so na steroidih. Opazno se nekatere strani res hitreje prikažejo, druge pa enako hitro kot na brskalniku, ki je že naložen na tem mobitelu. Meritve hitrosti, ki jih najdete na spletu kažejo, da je Chrome dejansko hiter. Sam pa mnenja, da se bo večina uporabnikov zanj odločila zaradi njegovih funkcij in ne toliko, ker je morebiti za delček sekunde hitrejši.

  Chrome za iOS

  Mobilni brskalnik Chrome za operacijski sistem Apple iOS je podoben različici za sistem Android. Večjih vizualnih razlik ni, tudi v tem okolju ostaja brskalnik preprostega videza, razlike se skrivajo pri integraciji brskalnika v ta operacijski sistem. Da deluje možnost pošiljanja vsebin z namiznega računalnika na mobilno napravo, moramo najprej med nastavitvami sistema za to aplikacijo omogočiti prikaz obvestil (Notification). Nekoliko drugačen je tudi meni z nastavitvami, oblikovno je prilagojen sistemu. Edina prava razlika je v jeziku brskalnika. Na napravi Android, kjer smo imeli nameščeno slovensko različico sistema, je bil tudi brskalnik v slovenščini. Ker Apple svojega sistema ne ponuja v našem jeziku, tudi brskalnik ne more »govoriti po naše«. Škoda.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1639
24. september 2013
Mobilni Chrome
Aplikacije
Android, iOS