• /PublishingImages/HD2_large_34142.jpg

  Mobilni poslovneži (prenos podatkov) - 2.del

  24. september 2013 - Tehnik

  V uvodnem prispevku so obravnavane e-poštne rešitve, v tem prispevku pa je podrobnejša razlaga o hitrostih prenosa podatkov, za katere se uporabljajo kratice GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSPA in HSPA+.

  Hitrost prenosa podatkov

  V zvezi s hitrostmi prenosa podatkov se zadnja leta uporablja vse več kratic, od GPRS do HSPA+. Za različne hitrosti prenosa se uporabljajo naslednje kratice (razvrstitev od počasnejše do najhitrejše hitrosti): GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSPA in HSPA+. Največje hitrosti prenosa omogočajo v praksi prenos okrog 10 Mb/s (s teoretičnimi hitrostmi do 21 Mb/s). Tako hitrost prenosa omogočajo tudi hitri priključki ADSL (ali VDSL) in optična omrežja (osnovna hitrost). Na območjih zunaj mest je ponekod na voljo le omrežje GSM, nadgrajeno v omrežje EDGE. To omrežje omogoča hitrost prenosa največ 236 Kb/s, kar je dvakratna hitrost, ki jo omogoča povezava ISDN.

  Zakaj je to pomembno? Za prebiranje e-pošte in občasno deskanje po mobilnih portalih, kot je Planet, so lahko mobiteli s podporo za EDGE (oziroma kateri koli mobitel, ki je v omrežju GSM) povsem uporabni. Za brskanje po spletnih straneh v mobitelu je pogosto potrebna le osnovna hitrost UMTS (384 Kb/s). Če želite mobitel uporabiti kot modem za računalnik, je priporočljiva izbira mobitela, ki podpira vsaj osnovne hitrosti prenosa HSDPA, ki omogočajo prenos od 1,8 Mb/s v nekaterih starejših mobitelih do 7,2 Mb/s v novejših mobitelih.

  Veliko mobitelov podpira tudi povezovanje v brezžična omrežja WLAN. Ta omrežja omogočajo hitrejši prenos podatkov (če to podpira povezava, prek katere je usmerjevalnik WLAN povezan v internet), brezplačen prenos podatkov (uporabno predvsem v tujini), za poslovno rabo pa je zanimiva predvsem možnost povezave z računalniki v lokalnem omrežju, ki je potrebna pri nekaterih posebnih aplikacijah. Namesto uporabe službenega omrežja WLAN lahko vzpostavimo navidezno zasebno povezavo VPN, ki poveže mobitel v lokalno omrežje podjetja prek interneta ne glede na osnovno vstopno točko. Ta rešitev je zelo napredna, za njeno uresničitev pa je potrebna neka raven infrastrukture in podpore v podjetju. Poleg tega se je treba naročiti na Mobitelovo storitev Poslovni prenos podatkov, ki uporabniku zagotovi statični naslov IP in šifrirano povezavo prek interneta.

  Dodatna prednost povezave v WLAN v tujini je možnost uporabe storitve M:Povsod, ki preusmeri klice prek internetne povezave in omogoča, da uporabnik kliče in je dosegljiv na svoji telefonski številki. Klici so obračunani po isti tarifi, kot v Mobitelovem omrežju, kar pomeni, da so znotraj podjetja ali v okviru zakupljenih minut celo brezplačni.

  V naslednjem prispevku iz serije Mobilnih poslovnežev izveste več o uporabi koledarja in stikov ter vzdržljivosti baterije.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1300
24. september 2013
Mobilni poslovneži (prenos podatkov) - 2.del
Novice