• Mobilni poslovneži (koledar, stiki, baterija) - 3. del

  24. september 2013 - Tehnik

  V prejšnjem prispevku smo pojasnili, kaj se skriva za kraticami hitrosti prenosa podatkov, tokrat pa se bomo posvetili uporabi koledarja in stikov ter vzdržljivosti baterije.

  Koledar in stiki

  Skoraj vsak mobitel je mogoče preprosto povezati z računalnikom prek kabla USB ali Bluetootha ter sinhronizirati imenik in koledar. Tako imamo v mobitelu in v računalniku iste stike, mobitel pa nas opomni na sestanke in druge dogodke, ko nismo pred računalnikom.

  Sinhronizacija teh podatkov traja izjemno kratek čas, le nekaj sekund, same nastavitve pa so zelo preproste. Prva sinhronizacija nam lahko povzroči nekaj preglavic, saj se lahko nekateri vnosi podvojijo, ker imamo v računalniku pogosto shranjen imenik z e-poštnimi naslovi, v mobitelu pa s telefonskimi številkami. Pri običajni količini stikov lahko traja to prvo urejanje približno uro.

  Mobiteli z Androidom to sinhronizacijo nekoliko olajšajo, vsaj v primeru, kadar za koledar in e-pošto uporabljamo GMail in Googlov koledar. Pri prvem zagonu mobitela z Androidom namreč vnesemo svoj naslov in geslo za GMail, kar sproži samodejno sinhronizacijo z imenikom in koledarjem v njem (če nimamo naslova GMail, ga je treba ustvariti).

  Če imamo imenik in koledar shranjen v računalniku ter ne pri Googlu, je mogoče preprosto urediti tudi to usklajevanje. Ta sinhronizacija je še preprostejša za poslovne uporabnike, ki imajo v podjetju poštni strežnik Microsoft Exchange. Mobiteli s podporo za Mail for Exchange, BlackBerryji in mobiteli, ki podpirajo Mobitelovo storitev Integral oziroma Integral Poslovni, ob povezavi s poštnim strežnikom samodejno posodabljajo tudi imenik in koledar, tako da ni potrebno urejati nastavitev v računalniku.

  Baterija

  Poslovni uporabniki so takoj za najstniki drugi največji uporabniki mobitelov, kar pomeni, da je zmogljivost baterije ključna. Pred izbiro mobitela je tako priporočljivo preveriti, koliko minut pogovorov in ur pripravljenosti obljublja proizvajalec (ti podatki so na primer navedeni na prvem mestu v Mobitelovem spletnem izbirniku mobitelov). Čeprav ta podatek ni standardiziran, saj vsak proizvajalec uporablja svoj sistem izračuna, so podatki primerljivi v okviru prodajnega programa posameznega proizvajalca.

  Ker skoraj vsak zmogljiv mobitel zdrži manj časa, kot bi si uporabnik želel (morebitna izjema so nekateri BlackBerryji), lahko trajanje baterije podaljšamo z nekaterimi pripomočki in triki. Za vse, ki veliko potujejo, so avtomobilski polnilci skorajda nujni in večinoma niso predragi. V pisarni je mogoče preprosto mobitel priključiti v električno omrežje. Še preprosteje je dokupiti namizni polnilec (nekaterim mobitelom je že priložen), ki ga povežemo z računalnikom prek vmesnika USB. Tako se baterija mobitela polni vsakič, ko ga odložimo na mizo, hkrati pa lahko v mobitel istočasno prenašamo podatke, na primer glasbo, ter sinhroniziramo stike in koledar. Daljše delovanje baterije je mogoče doseči tudi z izklapljanjem omrežij in storitev, ki jih trenutno ne potrebujemo, kar si lahko podrobneje preberete v tem članku.

  Kako pogosto polniš svoj mobitel?
  V zadnjem prispevku iz serije Mobilnih poslovnežev boste izvedeli več o telefoniranju v avtomobilu in navigacijskih rešitvah.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1309
24. september 2013
Mobilni poslovneži (koledar, stiki, baterija) - 3. del
Novice
Android