• /PublishingImages/8801031132577_Bluetooth_mono_zvocnik_HFB_-_500_01.jpeg

  Mobilni poslovneži (v avtomobilu) - 4.del

  24. september 2013 - Tehnik

  V prejšnjih prispevkih smo si ogledali e-poštne rešitve, hitrosti prenosa podatkov, uporabo koledarja in stikov, v tem prispevku pa je razloženo več o uporabi mobitela v avtomobilu in navigaciji.

  Telefoniranje v avtomobilu

  Uporaba mobitela med vožnjo ni priporočljiva. Če je klic res nujen, je treba v skladu z zakonodajo o varnosti v cestnem prometu uporabiti eno od rešitev za prostoročno telefoniranje. Izbira je široka, nedvomno pa je najbolj priročna in preprosta kar izbira avtomobila s serijsko vgrajenim sistemom za prostoročno telefoniranje prek povezave Bluetooth. Ko povežemo mobitel in avto, se vsak prejeti klic samodejno preusmeri v avtomobilske zvočnike, glasnost radia ali predvajalnika CD-jev pa se zmanjša.

  Bistveno cenejša možnost je uporaba običajne slušalke za prostoročno telefoniranje bodisi žične, ki je zdaj priložena že večini mobitelov, bodisi brezžične, ki se povezuje z Bluetoothom. Ker uporaba slušalke v ušesu na daljši poti ni najbolj prijetna, snemanje in natikanje pa je nepraktično in potencialno celo nevarno, je lahko nadomestna rešitev vgradni sistem za prostoročno telefoniranje. Na trgu je na voljo veliko vrst takih sistemov, pri čemer najcenejše rešitve praviloma niso priporočljive za starejše ali močnejše avtomobile, saj imajo cenejši sistemi običajno slabši zvočnik in mikrofon, ti avtomobili pa so preveč hrupni, da bi bilo mogoče nemoteno telefonirati. Hkrati je treba pri vgradnih sistemih za prostoročno telefoniranje (in tudi brezžičnih slušalkah) razmišljati o napajanju, saj nam s prazno baterijo ne koristijo preveč. Mobitel ima v svoji ponudbi tudi nekaj takšnih sistemov, ki se napajajo na solarne celice, kar je zelo elegantna rešitev tega problema.

  Navigacija

  Poleg telefoniranja lahko mobitel v avtomobilu uporabimo tudi za navigacijo. Številni sodobni mobiteli imajo vgrajen vmesnik GPS in možnost uporabe navigacijske programske opreme. Na tem področju je trenutno najuspešnejša Nokia, ki ponuja izjemno kakovostno rešitev Ovi Maps z vodeno navigacijo brezplačno v večini mobitelov. Dobre rešitve ponujajo tudi mobiteli z operacijskim sistemom Android 2.1 z Google Maps in nekateri Sony Ericssoni, ki so na voljo s preizkusno različico programa Wayfinder.

  Vendar je treba pred začetkom uporabe take programske opreme ne glede na to, za kateri mobitel in program se uporabnik odloči, vedeti še nekatere stvari. Kot pri vseh navigacijskih napravah voznik med vožnjo ne sme vnašati podatkov in iskati poti, zato je treba to narediti pred začetkom vožnje. Tako kot druge naprave GPS je smiselno na vetrobransko steklo namestiti z držalom tudi mobitel. Nekateri mobiteli imajo držalo že priloženo, v nasprotnem primeru ga je treba dokupiti. V ovinkih in ob zaviranju lahko mobitel (ali katera koli druga stvar s podobno velikostjo) pade s sovoznikovega sedeža ali armaturne plošče in v najslabših primerih udari voznika v glavo ali mu prileti pod zavorni pedal. Pri mobitelih z navigacijsko napravo je treba paziti, kdaj ga je smiselno uporabljati v tujini. Mobiteli namreč omogočajo sprotno nalaganje zemljevidov z interneta. To je sicer zelo priročno, saj dobimo tako vedno najnovejše zemljevide, vendar je lahko prenos podatkov v tujini drag. Zato je priporočljivo pot načrtovati še v Sloveniji, v tujini pa to možnost uporabimo, kadar je mobitel povezan prek omrežja WLAN. Če imamo na primer Ovi Maps, je smiselno pot začrtati v računalniku in jo nato prenesti v mobitel.

  Katero navigacijsko rešitev najpogosteje uporabljaš?

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1313
24. september 2013
Mobilni poslovneži (v avtomobilu) - 4.del
Novice
Android