• Mobilni vsakdan

  24. september 2013 - Tehnik

  Mobilni prenos podatkov je vzhajajoča zvezda mobilnih storitev. Vedno zmoglivejši mobiteli, cenovno dostopnejši prenosniki in razmah spletnih družabnih servisov, kot sta Youtube in Facebook, v odspredje postavljajo mobilni širokopasovni spletni odstop in mobilni internet. Kakšna pa je razlika med njima? Mobilni širokopasovni internet omogoča surfanje s prenosnikom ali netbookom, kjerkoli že smo (prek USB-modemema, podatkovne kartice ali pa vlogo modema prevzame kar mobilni telefon). Po drugi strani pa mobilni internet omogoča dostop do svetovnega spleta prek naprave, ki jo vedno nosimo s seboj. Torej neposredno z mobilnega telefona.

  Svet se povezuje - in to mobilno

  Več kot 60 % svetovnega prebivalstva ima mobilni telefon, 25 % nas dostopa do spleta. Dalo bi se debatirati, kdaj bo večina Zemljanov imela tudi dostop do interneta, vendar vse kaže, da se bo to zgodilo do konca tega desetletja. In to ne prek računalnikov, temveč prek mobilnih telefonov. V Indiji, Pakistanu in še kje se že danes večina novih internetnih uporabnikov s spletom prvič sreča s pomočjo mobilnih telefonov. To niti ni tako presenetljivo. Mobiteli so cenovno dostopni najširšemu krogu ljudi in redki so operaterji, ki ne bi omogočali prenosa podatkov. Poleg tega mobilna omrežja praktično pokrivajo sleherni kotiček našega planeta, stacionarna internetna infrastruktura pa je več ali manj omejena na urbane predele.

  Nova uporabniška izkušnja

  Čeprav tako z mobitelom kot z računalnikom dostopamo do enega in istega interneta, servisov (youtube, FB ...) in vsebin, se internetna izkušnja z računalnikom bistveno razlikuje od tiste na mobilnem telefonom. Slednji ne ponuja udobja polne tipkovnice, miške in velikega zaslona, čemur se udobja vajeni "zahodni" uporabniki težje privajamo. S stalnim izboljšavanjem uporabniške izkušnje, ki jo gre predpisati predvsem novim mobilnim operacijskim sistemom in razmahu razvoja mobilnih aplikacij (hvala, iPhone), bo tudi pri nas primarna naprava za dostopa do internetna postal mobilni telefon.

  "The primary benefit of an application is to change behavior without telling you to change behavior." - Adrian Ho

  Mobilnik, ki ni več le mobilni "telefon"

  Večina mobilnih apalikacij je zares dostopna le uporabnikom pametnih telefonov, katerih prodajni delež je lani v EU že znašal čez 25 %. Pametni mobiteli (smartphones) so tisti telefoni, ki tečejo na operacijskem sistemu s standardi za razvoj aplikacij. Pri naboru aplikacij nedvomno vodi iPhone, vendar tudi razvoj aplikacij za Android, BlacbBerry OS in Symbian hitro sledi trendu. Mobilne aplikacije omogočajo, da nekoč "mobilni telefon" prevzema vse več vlog. Z njimi lahko fotografiramo, brskamo po internetu, dostopamo do e-pošte, Facebooka, Youtuba in ostalih družabnih omrežij, nam služijo kot predvajalnik glasbe, navigacijska naprava, igralna konzola ... Nabor pa se tu ne konča, saj razvijalci aplikacij vse bolj spretno izkoriščajo številne vhodne kanale, ki jih mobilni telefoni imajo; kamero (ali dve), GPS, mikrofon, digitalni kompas ...

  Razvoj vedno zmoglivejših mobitelov in vse hitrejši mobilni prenos podatkov sta zagotovilo za dinamičen trg mobilnih aplikacij. Če pa vemo, da sta glavna igralca na področju mobilnih aplikacij Apple in Google, si že v bližnji prihodnosti lahko obetamo naprave, ki smo jih do sedaj le gledali v znanstvenih fantastikah. Vedno dosegljivi in online je že tu.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1285
24. september 2013
Mobilni vsakdan
Novice