• /PublishingImages/Facebook-mobile-os-share-sept12.jpg

  Mobilnim aplikacijam Facebooka in Googla namenimo daleč največ časa

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Preko 700.000 mobilnih aplikacij je že na voljo tako za Android kot za iOS naprave, a le peščica od teh je zares uspešnih. Merilo za to niso le prenosi, saj je za razvijalce veliko bolj pomembna dejanska uporaba aplikacij. Pri tem imajo očitno prednost veliki spletni giganti, saj so podatki podjetja comScore razkrili, da več kot tretjino časa preživimo le v aplikacijah, ki jih ponujata Facebook in Google. Samemu Facebooku pa namenjamo skoraj četrtino celotnega časa za aplikacije.

  Za Facebook so mobilne naprave vse bolj pomembne

  Raziskava je bila sicer delana za ameriški trg, vendar je verjetno tudi pri nas situacija precej podobno. Nesporno je, da je Facebook kralj med družabnimi omrežji, očitno mu pa veliko pozornosti posvečamo tudi na mobilnih napravah. Facebook vodi tako po številu rednih uporabnikov kot po deležu časa, ki mu namenjamo preko mobilne aplikacije. V Facebook aplikaciji so tako ameriški Android in iOS uporabniki v decembru preživeli kar 23 % skupnega časa. Nezanemarljiv je tudi 3 % delež Instagrama, ki je v lasti Facebooka.

  Deleži časa, ki ga namenimo Facebookovim in Googlovim aplikacijam

  Deleži časa, ki ga ameriški uporabniki namenijo posameznim aplikacijam (vir: comScore)

  Že pred časom so se pojavili podatki o tem, da naj bi Facebook mobilno aplikacijo za različne platforme (iPhone, Android, RIM, Nokia, Windows Phone, J2ME) uporabljalo kar 470 milijonov od skupno milijarde aktivnih Facebookovih uporabnikov. Še dodatnih 134 milijonov pa naj bi uporabljalo mobilno različico spletne strani Facebook. Skupno ima torej Facebook preko 600 milijonov mobilnih uporabnikov, zato ni čudno, da Facebook aplikacija prepričljivo vodi pred ostalimi mobilnimi aplikacijami.

  Dostop do Facebook glede na mobilne platforme

  Dostop do Facebooka glede na mobilne platforme

  Google Zemljevidi drugi po uporabnikih, Googlovim aplikacijam desetina časa

  Po podatkih comScore na drugem mestu po uporabnikih Facebooku sledi aplikacija Google Zemljevidi, ki je sicer od izida Applovega iOS 6 izgubila delež pri iOS uporabnikih zaradi nadomestitve z Applovimi Zemljevidi. Google Zemljevidi so sicer pred časom dobili svojo iOS aplikacijo, zato jim število uporabnikov znova raste.

  Mesečno štivilo obiskovalcev Google Zemljevidov in Facebooka

  Mesečno število uporabnikov aplikacij Google Maps in Facebook v ZDA (vir: comScore)

  Po številu časa, ki ga uporabniki namenjamo aplikacijam, pa je na tretjem mestu za Facebookom in Instagramom aplikacija Gmail, sledijo mu YouTube, ponovno Google Zemljevidi, trgovina Google Play ter Google Search.

  Top 10 mobilnih aplikacij glede na mesečne uporabnike

  Top 10 mobilnih aplikacij glede na mesečne uporabnike v ZDA (vir: comScore)

  Skupaj so torej ameriški Android in iOS uporabniki v decembru mobilnim aplikacijam Facebooka in Googla namenili kar 36 % odstotkov celotnega časa, ki je bil namenjen aplikacijam. Googlove aplikacije so seveda dobro zastopane predvsem na Android mobilnih napravah, kjer se Googlovim storitvam že težko izognemo. Dobra povezanost z Googlovimi storitvami je vsekakor tudi ena od glavnih prednosti Androida pred konkurenčnimi platformami.

  Za manj znane razvijalce je težji preboj na vrh

  V raziskavi so se na lestvico desetih aplikacij z največ uporabniki uvrstile še aplikacije Pandora, iTunes, Cooliris in Yahoo! Messenger, ki na naši strani luže niso ravno razširjene. Zanimivo je, da na lestvici ni nobene izmed priljubljenih igric, kar kaže na to, da je naša pozornost na področju iger veliko bolj razpršena. Pa tudi Twitter se, presenetljivo, ni prebil med deseterico najbolj uporabljenih aplikacij.

  In kljub temu, da je lahko razvoj mobilnih aplikacij velika priložnost, je hkrati velik izziv omejen čas, ki ga imamo uporabniki na voljo za aplikacije, saj le redkim uspe velik preboj med aplikacije bolj znanih velikih podjetij.

  Katerim aplikacijam na tvojem mobitelu pa ti posvečaš največ časa?

  Viri: comScore, Benedict Evans

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
456
24. september 2013
Mobilnim aplikacijam Facebooka in Googla namenimo daleč največ časa
Aplikacije