• /PublishingImages/moneta_terminali1.jpg

  Mobilno plačevanje

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Po podatkih podjetja Gartner naj bi v letošnjem letu mobilno plačevanje preseglo znesek 170 milijard dolarjev. To je za 62 % več, kot je bil znesek mobilnega plačevanja v letu 2011. Do leta 2016 se pričakuje 42 % letna rast in takrat naj bi mobilno plačevanje doseglo znesek okoli 617 milijard dolarjev. Mobilno plačevanje naj bi takrat uporabljalo preko 448 milijonov uporabnikov.

  Mobilno plačevanje je naša realnost, ki se jo nekateri zelo dobro zavedamo. Mobitel je že dolgo let nazaj postal naša denarnica, ki jo imamo vedno in povsod s sabo. Pogosto se mi zgodi, da odidem od doma brez denarnice, brez mobitela pa zelo redko. In kadar grem od doma brez denarnice, se ne vrnem ponjo.

  Moneta plačevanje

  Mobitel je leta 2001 ponudil sistem za mobilno plačevanje Moneta. Tako je postal prvi mobilni operater v Sloveniji in tudi v širši okolici s tovrstno storitvijo. Sprva je bila storitev namenjena plačevanju prek interneta, v letu 2002 so predstavili rešitev za plačevanje na samopostrežnih avtomatih, v letu 2003 pa še na POS-terminalih. Tehnologija je temeljila na prenosu zvoka med mobitelom in napravo. Za prenos transakcije do centra, kjer so se podatki beležili, je uporabljala uporabnikov mobitel. Seveda so bili podatki kriptirani in transakcija varna. Moneta je omogočala povezavo bančne kartice in SIM-kartice in s tem omogočala precej preprosto uporabo. Namesto drobiža, ki sem ga vedno iskal po žepih, sem večino manjših zneskov na avtomatih plačal z mobitelom.

  V tistem obdobju se je veliko začelo pisati o tehnologiji NFC (Near Field Communication), ki omogoča prenos podatkov med napravami na kratkih razdaljah po standardu SO/IEC 14443. V preteklosti je Nokia sicer že imela nekaj modelov mobitelov, ki so omogočali takšne transakcije. Vendar so bili ti mobiteli v tistem času edini in se storitev ni prijela.

  Sedaj, ko je na trgu vedno več proizvajalcev mobitelov in so mobilno plačevanje odkrile tudi večje banke, se je vse skupaj začelo premikati naprej.

  Tudi v tem primeru, kot v primeru Monete, bo mobitel služil namesto fizične plačilne kartice, vendar bodo aplikacije omogočale še cel kup dodatnih možnosti (hranjenje podatkov o transakcijah, stanje na računu ...). Seveda bo tudi ta način mobilnega plačevanja imel svojo zaščito – uporabnik bo za transakcijo vpisal svojo PIN-številko.

  Lansko leto je Google predstavil svojo aplikacijsko rešitev za mobilno plačevanje - Google Wallet, v katero uporabniki shranijo podatke plačilnih kartic in je nameščena na pametnih mobitelih. Žal deluje samo v ZDA, vendar je mogoče izvajati transakcije na PayPass plačilnih terminalih. Letos poleti pa smo bili priče, ko sta podjetji MasterCard in Deutsche Telekom predstavili evropsko partnerstvo, ki bo omogočilo njihovim strankam, da uporabljajo mobilno denarnico, ki bo delovala prek SIM-kartice pametnih mobitelov.

  Glede na to, da je trenutno na svetu že cel kup ponudnikov mobilnega plačevanja in da še nihče nima primata na tem področju, bo drugo leto zanimivo opazovati razvoj in potek dogodkov. Zame ima največjo možnost za uspeh ravno Google, kljub temu, da uporablja tehnologijo NFC, ki se marsikomu zdi sporna z vidika varnosti, in sicer zaradi velikega števila uporabnikov njihovih storitev in zaupanja v njihovo znamko.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1145
17. marec 2014
Mobilno plačevanje
Kolumne