• /PublishingImages/IMG_1909.jpg

  Mobitel, ki bo navdušil babico in dedka - Panasonic KX-TU301

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Novodobni mobiteli postajajo vse manjši, zaslon na dotik je prej stalnica kot izjema, telefoniranje je postavljeno v drugi plan. Takšne novosti so neprijazne za starejše, slabovidne, tiste s slabim sluhom in v splošnem za vse, ki imajo mobitel le za telefoniranje in občasno pošljejo kakšno sporočilo. Vsake toliko časa se v naši ponudbi znajde mobitel, ki je še posebej prilagojen za vse naštete skupine, redko pa so te naprave presežki. Tokrat je to Panasonic KX-TU301, mobitel, ki me je v nekaj dneh testiranja navdušil bolj kot marsikateri od pametnih mobitelov, ki sem jih testiral za Tehnika.

  Res je, da se po specifikacijah naš testiranec primerja le z deset let starimi mobiteli, vseeno pa ima dovolj detajlov, ki pozitivno presenetijo. Zmogljiva Li-Ion, 940 mAh baterija nas zagotovo ne bo pustila na cedilu, na tem mestu pa moram omeniti tudi dva načina polnjenja. Prvi način je takšen kot ga poznamo na ostalih mobitelih, torej neposredno prek kabla, ki ga vstavimo v mobitel. Drugi način, meni ljubši in presenetljiv za tovrstno napravo pa je prek stojala (angleško dock), ki je seveda že v paketu. Poleg izjemne uporabnosti bo to mobitel še dodatno približalo starejšim, saj imajo občutek, da uporabljajo stacionarni telefon, ki pa je seveda manj kompliciran za uporabo.

  Metalno ohišje poskrbi za marsikatero nerodnost, vseeno pa Panasonic KX-TU301 nima oznake "na udarce odporen mobitel", torej previdnost ni odveč. Velike in izbočene tipke s teksturo skrbijo za tekoče in jasno tipkanje, pri vpisovanju telefonske številke pa mobitel naglas ponovi vpisane številke ... v slovenščini! Ja, mobitel je v celoti poslovenjen, tudi glasovni ukazi delujejo dobro. Ergonomsko je mobitel izvrsten, Panasonic je znan po odličnih stacionarnih telefonih, tudi pri oblikovanju mobitela so se zares izkazali.Zaslon je barven, dovolj velik in razločen za slabovidne. Pri dodajanju novih oseb v imenik se črke in številke na zaslonu še dodatno povečajo. Slabovidnim pred nakupom svetujem še kratko rokovanje z mobitelom v živo, je pa trenutno nedvomno na prvem mestu med tovrstnimi napravami v naši ponudbi.

  Omembe vredna je še večnamenska hitra tipka na zadnji strani mobitela, ki v osnovi nima funkcije oz. jo je potrebno posebej nastaviti. Najbolj koristna je seveda za hiter nujen klic, deluje pa tudi, ko je mobitel zaklenjen, kar me pripelje še do ene precej koristne funkcije. Tipkovnico zaklenemo s posebno ključavnico ob strani mobitela, kar zamenja pritisk kombinacije tipk, ki starejšim ponavadi povzroči še dodatno težavo, da ne rečem sivih las.

  Meni najljubša in najbolj zabavna funkcija je bila seveda prav tista najbolj otročja, to je vgrajena lučka na vrhu mobitela. Ta deluje s preprostim pritiskom na gumb, torej brez nepotrebnih sprehodov v meni mobitela in je na voljo vedno.

  Panasonic KX-TU301 mobitel, ki navduši in da se nekoliko pošalim, privlači poglede. Med testom sem opazil še eno stvar, mobitel se ne oglaša, ko dobiš nov mail, nov komentar na Facebooku ali odziv na Twitterju. Sam sem se v nekaj dneh testiranja zares odpočil od vseh opozoril, edino opozorilo, ki ga lahko nastaviš na Panasonicu KX-TU301, je budilka.

  Namenjen je posebni skupini ljudi, ki se mogoče ne bodo znašli na Tehniku, si pa tukaj ti, sonavdušenec/ka nad mobilno telefonijo, ki zagotovo poznaš vsaj eno osebo, ki bi ji takšen mobitel prišel prav. Ko te ob branju naslednjega kataloga babica, dedek ali pa kdo drug povpraša o "tanovem mobitelu za starejše", se spomni na tale test.

  Cene in več o mobitelu si preberi na spletni strani www.mobitel.si.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1093
24. september 2013
Mobitel, ki bo navdušil babico in dedka - Panasonic KX-TU301
Novice