• /PublishingImages/Remote.jpg

  Mobitel kot daljinec

  24. september 2013 - Tehnik

  Računalniki so odlične naprave za poslušanje glasbe in gledanje filmov, sploh če so povezani na velik TV. Žal sta za upravljanje računalnika še zmeraj potrebni miška in/ali tipkovnica, kar lahko naredi izkušnjo ogleda filma na kavču nekoliko manj udobno kot bi si želeli. A k sreči imamo mobitele. Predstavljamo tri mobilne aplikacije za upravljanje video in glasbenih vsebin na računalniku.

  Remote

  Operacijski sistem: iOSAplikacija Remote je preprosta in že z imenom pove čemu je namenjena. Razvili so jo pri Applu in omogoča upravljanje z iTunes. Aplikacija je brezplačna, za namestitev na računalnik pa ni potrebne nobene dodatne opreme, le v iTunes je potrebno vnesti šifro, ki nam jo aplikacija pokaže ob zagonu. Remote deluje z iTunes, ne glede na to ali jih poganjamo na Windows, Mac OS X ali Apple TV, le iPhone ali iPod Touch mora biti povezan v isto omrežje WLAN kot računalnik. Dodatna prednost je, da lahko ugasnemo zaslon računalnika (ali TV) in vse urejamo prek i-naprave, saj se na njej prikažejo vsi podatki o glasbi, ki jo poslušamo, preprosto pa lahko naredimo tudi sezname predvajanja.

  Aplikacijo najdeš v iTunes.

  VLC Remote Free

  Operacijski sistem: iOS, AndroidVLC media player je eden najbolj priljubljenih predvajalnikov večpredstavnih vsebin, saj podpira preprosto vse zapise. Tako vsaj trdijo razvijalci odprtokodnega projekta VideoLAN, ki razvija VLC že od leta 1996. VLC Remote Free je aplikacija za iOS in Androida, ki omogoča upravljanje s predvajalnikom VLC. Povezava z VLCjem je preprosta, na Windows in Macu zgolj namestimo program SetupHelper, ki poskrbi za samodejno povezavo z VLC Remote Free, z Linuxom pa je malenkost več dela. Kot je razvidno iz imena aplikacije, gre za brezplačno različico (obstaja tudi plačljiva), ki vključuje reklamno vrstico in nima polne funkcionalnosti. Tako lahko z VLC Remote Free upravljamo predvajanje videa, se premikamo naprej in nazaj, prilagajamo glasnost in celozaslonski način, za dostop do seznama predvajanja in datotek na disku pa bi potrebovali plačljivo različico.

  Aplikacijo najdeš v spletnih trgovinah iTunes in Android Market, lahko pa si jo naložiš s pomočjo QR kode.

  Boxee

  Operacijski sitem: iOS, Android

  Če je VLC preprost predvajalnik, ki ga večina uporabnikov že pozna, pa je Boxee nekoliko naprednejša in vseobsegajoča rešitev za domači kino. V enotnem in televizorju prijaznem vmesniku združuje vse večpredstavne vsebine, ki jih najde na računalniku (filme, glasbo, fotografije, TV serije) in zraven še poveže vsebine iz spleta. Slednje je sicer odlična pogruntavščina, a je žal večina virov zaklenjenih na ZDA (kot npr. Hulu.com). Boxee ponuja tudi aplikacije za določene spletne storitve, med katerimi najdemo tudi Clicker.tv, ki ponuja dostop do brezplačnih televizijskih vsebin iz različnih virov, med drugim tudi Comedy Centrala (Colbert Report, South Park).

  Boxee deluje z mnogimi daljinskimi upravljavci, na voljo pa sta tudi aplikaciji za iOS in Androida. Ti dve omogočata premikanje po knjižnici videa in glasbe, vključno z iskanjem (slednje v Boxeeju zaenkrat sicer ne deluje najbolje), uporabo aplikacij in seveda upravljanje predvajanja. Dodatna prednost te rešitve je možnost izbire podnapisov med samim predvajanjem filma, pri čemer jih Boxee poišče po spletnih zbirkah. Te so sicer lepo razdeljene po jezikih, vendar je potrebna previdnost, saj so med zadetki pogosto tudi podnapisi za filme s podobnim naslovom, oziroma nadaljevanja. Aplikaciji za iOS in Androida se sicer nekoliko razlikujeta po načinu uporabe, pri čemer ima vsaka nekaj pomanjkljivosti in prednosti - tako na Androidu ni mogoče nastavljati glasnosti, zato pa mobitel zavibrira ob pritisku, po nekaj minutah se zaslon samodejno ugasne, predvsem pa ima precej manj težav s povezavo.

  Kot pri Remotu in VLC Remote Free, morata tudi pri Boxeeju biti mobitel in računalnik v istem omrežju WLAN.

  Aplikacijo najdeš v spletnih trgovinah iTunes in Android Market, lahko pa si jo naložiš s pomočjo QR kode.

  Foto: Androlib, Apple


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1366
24. september 2013
Mobitel kot daljinec
Aplikacije