• Mobiteli nadgrajujejo resničnost

  24. september 2013 - Tehnik

  Pojem “augmented reality” oziroma poslovenjeno nadgrajena resničnost se vse pogosteje pojavlja v vseh krogih tehnologije. In mobilne seveda niso nobena izjema. Termin zajema območje med navidezno resničnostjo (virtual reality) in “pravo” realnostjo, našim vsakdanjim okoljem. Tehnologija je morala prehoditi kar dolgo pot, da je do mešanja teh dveh skrajnosti sploh prišlo, danes pa že vsak povprečen mobitel skriva v sebi zadosti moči, da nadgrajena resničnost ni samo zanimiv koncept ampak uporabno orodje.

  Sodoben mobilni telefon se prek GPS-a in akceleromterov zaveda svoje lokacije, zre v svet z zmogljivo kamero in je preko omrežij zadnje generacije in brezžičnih dostopnih točk ves čas v stiku z internetom. Aplikacije se poslužujejo vsega naštetega, da vam na zaslonu prikažejo nadgrajeno resničnost.

  Tako vam telefon med tem, ko skozi kamero opazujete okolico, prikazuje najbližje postaje podzemne železnice ...

  ... oz. kdo “twitta” v vaši okolici ...

  Še korak dalje gre Augmented ID podjetja TAT, ki prepozna obraze vaših znancev in vam ponudi dostop do njihovih spletnih identitet na recimo facebooku, njihovo youtube stran in podobno.

  Najbolj “baročni” pa je verjetno Layar, ki vam resničnost bogati s toliko različnimi informacijami, da mu je proizvajalec nadel naziv “prvi mobilni brskalnik po nadgrajeni resničnosti”. Z njim lahko tako iščete prosta delovna mesta ali pa najbližje lokale po vašem okusu, predstave v bližnjih gledališčih, kupujete nepremičnine, se informirate o turističnih znamenitostih itd. Na voljo je tako za androida kot iPhone, velja pa opozoriti, da so “layarji”, kot se različni tipi informaciji imenujejo, močno odvisni od države in da naše kokoške zaenkrat še ni na njihovi listi.

  Na potencial, ki ga ponuja nadgrajena resničnost, niso imuna niti velika imena. Tako se Googlov razvojni oddelek že lep čas ukvarja z nadgradnjo za Google Earth, ki bo sterilne nepremične zračne fotografije obogatila s podatki iz nadzornih kamer, vremenskih postaj itd. in zemljevidom dodala življenje.

  Če želite, da vam vaš mobilni telefon nadgradi resničnost, imate nekaj začetnih točk, na pravo poplavo nadgrajene resničnosti pa se moramo verjetno šele pripraviti oz. nadgraditi :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1303
24. september 2013
Mobiteli nadgrajujejo resničnost
Novice
Android