• /PublishingImages/speedtest-lte2.png

  Mobitelovo omrežje LTE 4G - v praksi

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Pred mesecem dni je Mobitel predstavil omrežje novih dimenzij – LTE 4G, ki teoretično omogoča hitrosti prenosa podatkov 100 Mb/50 Mb. Seveda me je, kot navdušenca nad tehnologijami, zanimalo, kako se omrežje obnaša v realnem okolju in kakšne prenose podatkov lahko uporabnik doseže, ko se vozi naokrog v vozilu.

  Zavedam se, da smo vsi navdušeni nad hitrostjo prenosa podatkov, kot tudi nad megapiksli, ki jih imajo naši mobiteli, nad fotoaparati, nad procesorsko močjo naših računalnikov. Le malokrat se vprašamo, ali vse to res potrebujemo?

  Doma imam hitrost interneta 4 Mb/764 Kb in s to hitrostjo lahko preživim. S fotoaparatom, ki ima 12 megapikslov, lahko naredim odlične fotografije, če znam izkoristiti vse možnosti, ki mi jih ponuja, prav tako lahko na prenosniku, ki ga je povozil čas, brskam po spletu, ali pa pišem dokumente.

  Prvo vprašanje, ki se mi je zastavilo, ko sem dobil testno napravo MiFI – ZTE MF91D, je bilo, zakaj bi potreboval tako visoke hitrosti prenosa podatkov? Nisem uporabnik torrentov, kjer so visoke hitrosti pomembne. Vendar ...

  Odgovor se mi je ponudil sam po sebi, ko sem moral prek spletnega servisa WeTransfer prenesti datoteko, veliko 840 MB. V pisarni imam internet hitrosti 10 Mb/10 Mb. Ko sem opravil prvi test Mobitelovega omrežja LTE 4G prek servisa speedtest, sem imel hitrost prenosa podatkov 62 Mb/13 Mb, kar pomeni 6-krat hitrejši prenos datoteke. Oziroma datoteka je bila prenešena v manj kot dveh minutah!

  Ker sem skeptik po naravi, sem se odločil, da poskusim narediti nekaj testiranj hitrosti na svojem mobitelu, iz prve bojne linije, med vožnjo po Ljubljani.

  Naložil sem si aplikacijo speedtest in se odpeljal iz BTC-ja proti centru Ljubljane. Nad rezultatom sem bil pozitivno presenečen – 33 Mb/20 Mb. Kasnejša testiranja na različnih koncih Ljubljane so prinesla podobne rezultate – hitrosti prenosa so se gibale od 22 Mb navzgor.

  Mreža pokritosti z Mobitelovim omrežjem LTE 4G je na voljo na spletnem naslovu http://www.mobitel.si/storitve/info/pokritost.aspx.

  Če sem na začetku pisal o tem, da ne potrebujem takšnih hitrosti prenosa podatkov, sem se po nekaj dneh uporabe omrežja LTE 4G že povsem navadil in priznam, da mi je sedaj prehod na hitrosti interneta, ki jih imam doma, podoben primerjavi hitrosti prenosa podatkov, ki sem jih doživel ob prehodu iz 9600 Kbps na omrežje GPRS – pred več kot desetimi leti.

  Čedalje bolj se poigravam z idejo, da bi lahko omrežje LTE 4G povsem nadomestilo moje “stacionarne” internetne priključke doma in v pisarni. Da tega, da bi imel takšne hitrosti prenosa na voljo tudi med vožnjo, na pikniku ali pa ob morju, niti ne omenjam.

  Zavedam se, da bodo hitrosti prenosa podatkov, ko bo storitev LTE 4G začelo uporabljati več uporabnikov, kot jih sedaj, nižje, vendar bodo še vseeno precej višje, kot so hitrosti, ki sem jih dosegal doslej.

  Več informacij o omrežju LTE 4G - http://tehnik.mobitel.si/hiter-prenos-podatkov-lte4g-prihaja-v-mobitelovo-omrezje-kaj-moram-vedeti/


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1159
17. marec 2014
Mobitelovo omrežje LTE 4G - v praksi
Kolumne