• /PublishingImages/moleskine-zemljevid.jpg

  Moleskine za iPhone in iPad

  24. september 2013 - Tehnik

  Aplikacij za pisanje zapiskov na mobitelih je kot listja in trave, morda še kakšna več. Nedavno pa se je tej skupini pridružila aplikacija z najbolj prepoznavnim in prestižnim imenom iz sveta beležk, Moleskine.

  Medtem ko najbolj priljubljene tovrstne aplikacije, Evernote, Simplenote in Remember the Milk, omogočajo usklajevanje zapiskov med različnimi napravami in s spletom, Moleskine stavi zgolj na videz, šarm in nenavadne posebnosti, nekako v skladu z osnovnim konceptom fizičnih beležk Moleskine, le za občutno nižjo ceno; aplikacija je namreč brezplačna.

  Prva stran aplikacije je slika dejanskega rokovnika Moleskine, z usnjem in gumico in vsem kar sodi zraven, nad naslovnico pa lahko vstavimo tudi svojo fotografijo ali kakšno drugo sliko. Po pritisku na zaslon se pri prvem zagonu odpre pomoč z razlago uporabe, nato pa seznam zapiskov MyThoughts (moje misli). Te lahko razvrstimo v kategorije, ki jim določimo različne ikone in barvne oznake. Bistvena prednost aplikacije je možnost vizualnega urejanja zapiskov, kar se bo marsikomu morda zdelo nadležno in nepotrebno, vendar je nedvomno tudi precej ljudi, ki jim takšni vizualni elementi ne predstavljajo le navlake, ampak omogočajo kreativno izražanje in uporabo memotehnike, da si lažje zapomnijo. Tako lahko pri zapisku najprej izberemo vrsto "papirja", oz. podlage (prazen, črtast, karo), besedilo vpisujemo z zaslonsko tipkovnico ali s prstom z uporabo pisala, dodajamo pa tudi fotografije in ikone.

  Čeprav Moleskine ne omogoča usklajevanja zapiskov med različnimi napravami, pa vseeno ponudi možnost objave na družabnih omrežjih ali pošiljanje po e-pošti.

  Najbolj nenavadna funkcionalnost, ki prav zares ni preveč uporabna, je pa potencialno zabavna, pa je geolociranje. Vsakemu zapisku namreč lahko dodamo tudi lokacijski podatek o mestu nastanka in si jih nato vse ogledamo na zemljevidu. To bi morda lahko bilo uporabno, če bi Moleskine uporabljali kot potovalni dnevnik, kakšne druge uporabne vrednosti pa najbrž ni. No, če se spomniš še kakšne, jo deli z nami v komentarjih.

  Moleskine je brezplačno na voljo v Apple App Store.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1533
24. september 2013
Moleskine za iPhone in iPad
Aplikacije
iOS