• /PublishingImages/milestone04.jpg

  Motorola Milestone - test na dlani

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Motorola je zagotovo postala najbolj znana s svojo serijo RAZR mobitelov. Ampak od takrat pa niso več naredili nič pretresljivo revolucionarnega, da bi očarali potrošniško publiko. Za razliko od Palma, ki ga je prejšnji teden kupil HP, se Motorola ni poslužila izdelave novega mobilnega operacijskega sistema, temveč je uporabila že obstoječega, Android namreč. To se je izkazalo za zelo dobro odločitev.

  Pozno jeseni so v ZDA splavili mobitel Motorola Droid in v Evropi Motorolo Milestone. Razlika med ameriško in evropsko različico je zgolj v tem, da delujeta na različnih omrežjih. Posebnost Motorole Milestone je v tem, da je to bil prvi mobitel z Androidom različice 2.0 z zaslonom občutljivim na dotik ter QWERTY fizično tipkovnico.

  Pred kratkim je Motorola Milestone tudi dobila posodobitev Androida na 2.1, ampak o tem kasneje. Sam sem zadovoljen uporabnik tega mobitela že več kot pol leta in to je moj test, preberite ga do konca, saj je na koncu majhno presenečenje za vse bodoče lastnike.

  Specifikacije so naslednje:

  • Deluje v omrežjih:
   • 2G GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
   • 3G HSDPA 900 / 2100
   • UMTS 850 / 1900
  • Dimenzije: 115.8 x 60 x 13.7 mm
  • Masa: 165 g
  • Zaslon: 3,7" (9,4 cm) na dotik občutljivi TFT zaslon s 16M barvami resolucije 480 x 854 pikslov
  • Tipkovnica: polna QWERTY tipkovnica
  • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3,5 mm vtič
  • Spomin: notranji 133 MB, razširljiv s spominsko kartico do 32 GB (8 GB je dodana)
  • Delovni spomin: 256 MB
  • Procesor: ARM Cortex 600 MHz
  • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, microUSB v2.0, GPS
  • Kamera: 5 MPx z avtofokusom in bliskavico
  • OS: Android 2.0 (Eclair)
  • Ostalo: digitalni kompas, akcelometer ...
  • Baterija: Li-Ion 1400 mAh

  Strojna oprema

  Treba je upoštevati dejstvo, da je Motorola Milestone v Evropi izšel že konec novembra 2009, v Sloveniji se je njen prihod zavlekel za pol leta. V pol leta izzide toliko novih mobitelov z boljšimi specifikacijami, da sem že nehal šteti. Vendar je strojna oprema za Motorolo Milestone in Android 2.0 (2.1) več kot primerna.

  Motorola Milestone je mobitel robustne izdelave, kar se vidi že takoj ko ga primemo v roke. Nekateri bi rekli, da je grd. Osebno se s tem ne strinjam. Res da ni fancy, kot kakšen iTelefon, je pa zato zmogljiv in najtanjši drsni telefon s polno fizično tipkovnico. Ohišje je narejeno iz kovine, kar mu da tudi žlahtno maso 165 g.

  Zaslon ima 3,7" kar je preko zadosti, resolucija 480 x 854 px pa vas bo popeljala v sedma nebesa. Na zaslonu so barve in ostrina res dobra. Seveda je zaslon kapacitiven ter občutljiv na dotik na več mestih (multitouch). Pod zaslonom so tudi štiri kapacitivne standardne tipke: nazaj, meni, domov in išči.

  Fizična tipkovnica je tisti največji adut, ki bo prepričala marsikaterega potencialnega kupca. Tipkovnica je dobro odzivna, nanjo se brez problema piše krajše in daljše tekste ter tudi precej hitreje kot pa z virtualno. Tipkovnica je malo trša, kot bi človek pričakoval, vendar sem se nanjo hitro privadil. Edino kar me moti, je joystick na skrajno desni, saj nekoliko otežuje pisanje. Poleg fizične tipkovnice sta še seveda dve navidezni: pokončna in ležeča.

  Milestone je s svojo fizično tipkovnico drsni telefon, saj je drugače ne bi imel kam skriti. Drsni mehanizem je dovolj trd, da se ne odpira po nepotrebnem v žepu (odpira se samo, če žokate z roko po žepu, tako kot jaz).

  Fotoaparat je s svojimi 5 MPx v zlati sredini fotoaparatov. Mogoče se vam bo zdelo 5 MPx malo, ampak verjemite, da je dovolj. Novejši mobiteli z več in več megapiksli so samo marketinška ukana, fotografije so pa po kvaliteti skoraj enake tistim s 5 MPx. Fotoaparat je sicer odličen, medtem ko so pri Motoroli v verziji Androida 2.0 naredili programsko napako in zato avtofokus deluje na približno. Seveda so to napako odpravili z novo različico 2.0.1. Kar se tiče fotoaparata, je Milestone eden prvih Android mobitelov, ki imajo bliskavico, HTC Hero je nima.

  Baterija zdrži z Androidom 2.0 okoli dan in pol zmerne uporabe oz. en dan intenzivne uporabe. Z novo verzijo Androida 2.1 baterija zdrži kar pol dneva dlje, kar je posledica optimizacije programske opreme.

  Programska oprema

  Kot že omenjeno, je bil Motorola Milestone prvi Android 2.0 mobitel. Android 2.0 je res velika nadgradnja iz verzije 1.5, ki smo jo prej poznali. Dodane in izboljšane so bile funkcije Phone, Browser (brskalnik), univerzalno iskanje po celotnem mobitelu in spletu ... Spremenjena je tudi galerija prikaza slik, to je še posebej opazno v kasnejših različicah OS-a.

  Milestone pride s surovo različico Androida, brez posebnega uporabniškega vmesnika, kot ga lahko vidimo pri Sony Ericsson Xperii X10 ali HTC Desire-ju. Na to lahko gledate iz dobre in slabe strani. Dobra stran, v kateri jaz vidim veliko prednost, je v tem, da posodobitve za mobitel pridejo veliko hitreje, saj jim ni treba prilagajati vsake malenkosti v grafičnem uporabniškem vmesniku. Slaba stran pa je, da ima malo manj grafično privlačen uporabniški vmesnik. Pa kaj.

  Omenil sem, da že obstajata Android nadgradnji 2.0.1 in 2.1, ki sta zelo pomembni za še boljšo izkušnjo z mobitelom Motorola Milestone. Prva nadgradnja 2.0.1 popravi nadležen hrošč v programski opremi, in sicer fokusiranje kamere. Druga nadgradnja 2.1 pa doda obilico novih funkcij, kot je nov vmesnik za odklep zaslona, 3D galerijo v ležečem položaju ... Direktna nadgradnja na 2.1 vključuje vse popravke iz verzije 2.0.1.

  Kako se nadgradi se bomo naučili v prihodnjih dneh, da vam ne bo treba vašega telefona peljati k serviserju.

  Zaključek

  Glede na to, da je Motorola Milestone prišla pozno v Mobitelovo ponudbo, se že skoraj težko kosa s prej omenjenima telefonoma. Ampak razpolaga z eno zelo pomembno prednostjo, ki je nima nobeden od prej omenjenih mobitelov, to je seveda fizična tipkovnica. Če potrebujete malo hitrejši telefon in bolj fancy oblike, kupite enega od prej omenjenih telefonov, če pa vam je važno, da lahko odgovorite na email ne da bi zraven izgubili živce po tapkanju na ekran, pa je definitivno Motorola Milestone boljša izbira. Aja, pa še najcenejša je od vseh treh omenjenih. ;)

  Mini nagradna igra

  Ker je Motorola Milestone kljub nekaterim svojim napakam še vseeno odličen mobitel, smo se odločili da vam pripravimo mini nagradno igro, da vam mobitel še polepšamo. GelaSkins so zaščita za Motorolo Milestone, pa še odlično zgledajo.

  Vaša naloga je, da nas v komentarju spodaj, prepričate zakaj bi/ste, izbrali za vaš prvi Android mobitel ravno Motorolo Milestone. Srečni izbranec po presoji strokovne žirije bo dobil za nagrado spodnji GelaSkins (brez mobitela) za Motorolo Milestone. ;)

  Motorola Milestone je v Mobitelovi ponudbi na voljo v paketu povezani 44/77 za 199 €, v paketu povezani 33/55 za 249 €, v splošni akciji za 299 € in v redni prodaji za 439 €.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
633
24. september 2013
Motorola Milestone - test na dlani
Novice
Android