• /PublishingImages/koncert_mobiteli.jpg

  Na koncert brez svojega mobitela?

  30. september 2013 - Roni Kordiš

  Pisalo se je leto 1997, ko sem bil prvič na koncertu skupine NOFX v Ljubljani. Takrat smo živeli v analognem svetu – analogni fotoaparati (na film!), stacionarni telefoni, plošče in kasete. Internet doma je bil nadstandard. Kljub temu, da sem pred pričetkom pisanja tega zapisa “preguglal” internet, nisem našel niti ene same fotografije, videoposnetka ali česarkoli drugega iz tega koncerta, kar bi ostalo zanamcem in kar bi mi prebudilo spomine na dogodek izpred mnogo let.

  Prejšnji teden je bil v Cvetličarni v Ljubljani zopet koncert skupine NOFX. Pevec je pozdravil domače občinstvo in se spomnil, da so bili že tukaj (tudi pred dvema letoma v Tolminu). Ko sem naslednji dan iskal videoposnetke in fotografije koncerta, sem bil presenečen. Če bi lahko združil vse posnetke in fotografije skupaj, bi dobil vrhunski izdelek. Namreč, že med koncertom je bila večina rok v zraku – le redke zaradi koncerta, večina obiskovalcev je s svojimi mobiteli snemala in fotografirala dogajanje med koncertom. V bistvu sem ugotavljal, da ljudje spremljamo koncert prek svojega mobitela, namesto, da bi se prepustili glasbi in gneči v dvorani.

  Na koncert brez mobitela

  Tudi sam sodim med tiste, ki je koncert snemal in komade istočasno objavljal na različnih spletnih servisih in družbenih omrežjih. Fotografije sem objavljal na Instagramu, Facebooku, Twitterju, video na SocialCamu in YouTube-u, vse skupaj pa takoj delil na Facebooku in Twitterju. Med koncertom sem bral komentarje kolegov, ki na koncertu niso bili in upošteval njihove želje. Komentiral sem dogajanje in sodeloval v debati, kdaj je bilo boljše – leta 1997 ali 2013? Težko je primerjati dva koncerta, ki sta se zgodila v “različnih svetovih”, mi je pa bil analogni koncert veliko bolj zabaven, predvsem veliko bolj oseben. Doma sem ugotovil, da sem posnel za skoraj 6 GB video materiala in 30 fotografij. Le del njih je bil uporaben za objavo na spletu. Vendar imam posnetke, ki jih bom lahko pogledal tudi čez leta, kar za koncert iz leta 1997 ne morem trditi.

  Naše navade se, tako kot mi sami, spreminjajo. Če smo pred leti hodili na koncerte za to, da smo bili na koncertu in uživali v glasbi in družbi, gremo sedaj na koncerte, da naredimo dobre video posnetke in fotografije. To, kar se dogaja na odru, si zapomnimo po naših posnetkih. Ker sem pripadal obema generacijama – tako analogni, kot digitalni - se mi zdi nekaj povsem normalnega, da mlajše generacije, ki niso pripadale analognemu svetu, koncerta brez svojega mobitela sploh ne poznajo. In na srečo imamo povsod dostop do interneta, kar nam omogoča, da lahko poročamo z mesta dogodka kadarkoli in praktično kjerkoli!

  Iskalni niz “NOFX Cvetličarna Ljubljana” vrne 73.000 zadetkov na Googlu, na YouTube-u je 54 posnetkov s koncerta. Ali se bo v naslednjih 15 letih tehnologija tako spremenila, da mi bo pogled na tehnologije, ki smo jih uporabljali leta 2013, povsem nerazumljiv? Počakajmo 15 let!

     comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

30. september 2013
1872
17. marec 2014
Na koncert brez svojega mobitela?
Kolumne