• Na svidenje na naslednjem sejmu

  24. september 2013 - Peter Uranjek

  Pred dnevi se je končal eden največjih sejmov elektronike – Consumer Eletronics Show 2011 v Las Vegasu. Objavili smo že pregled najzanimivejših mobitelov, poglejmo še, kaj se je dogajalo na drugih frontah.

  NVIDIA

  Zvezda sejma je gotovo NVIDIA. Njihov dvojedrni »System On a Chip – SOC« Tegra 2 je po več kot pol leta napovedi končno privekala v kruto tržno realnost. Našli jo bomo tako v najbolj zaželenih mobitelih kot tudi v najbolj seksi tablicah. Trenutno je najbolj popularen in najbolj zaželen silikon na trgu. Sposobna je predvajati 1080p HD video in poganja igre, ki bi naj bile enakovredne namiznim konzolam. Baje se z mobiteli lahko tudi telefonira, če vas zanimajo take reči. Ker je NVIDIA tradicionalno povezana z igračarstvom, se podjetje ne zanaša izključno na Googlov Android Market za dostavo vsebine (beri: špilov). Lansirali bodo lastno aplikacijo (portal, socialno mrežo?) NVIDIA Zone, ki naj bi zbirala »najnaprednejše aplikacije, igre, video in vas povezovala s prijatelji«. To sicer ne bo samostojni Market, vsi prenosi se bodo še vedno preusmerjali čez Android Market. Ker pa Zeleni ekipi to še ni dovolj, so predstavili tudi projekt Denver. Na svet bodo spravili prvi ARM procesor namiznega kalibra (torej prvo pravo konkurenco Intelovi x86 arhitekturi). Namenjen naj bi bil predvsem strežnikom in igračarskim sistemom.  Po 11. januarju so delnice podjetja začele strm vzpon, in ravno, ko je postalo jasno, kam zeleni pes taco moli, je prva podgana že skočila iz Intelovega čolna: Microsoft je napovedal, da bodo Windows 8 podpirali tudi ARM arhitekturo.

  Fusion

  Konkurenca seveda ne počiva, zato sta ATI in AMD predstavila sadež svoje združitve - prve Fusion hibridne čipe. Prinašali naj bi bistveno višjo zmogljivost grafičnega procesiranja (predvajanje 1080p videa, podporo DirectX11 in ostale pop funkcije) pri manjši porabi baterije (10 ur in več). Zaenkrat  prihajajo v treh inkarnacijah: E-serija »Zacate«, C-serija »Ontatio« in kasneje v letu še A-serija »Llano«. Na voljo bodo v eno in dvojedrnih različicah (Llano tudi v štirijedrni), trenutno sta napovedana dva prenosnika, ki bosta uporabljala Zacate – Lenovo X120e in HP Pavilion dm1.

  Android 3.0 Honeycomb

  Tako kot med mobiteli, je Google kraljeval tudi med tablicami. Predstavili so Android 3.0 Honeycomb. Vajeti te inkarnacije je prevzel Matias Duarte, očka Palmovega WebOS, ki se je pridružil Googlovi ekipi potem, ko je Palma kupil HP. WebOS je vsekakor ena večjih tragedij zadnjih let, zelo izpiljen in uporaben OS, ki pa je žal bil žrtev propadajočega podjetja. HP ga misli poleg tablic uporabiti tudi na tiskalnikih. Nihče ne ve zakaj.

  Honeycomb naj bi bil narejen posebej za tablice, torej je možno, da smo priča cepitvi platforme na dva dela – enega za mobitele, enega za tablice. Zaenkrat še nič ni dorečeno, vsekakor bodo na izgubi vse tablice, ki bodo obtičale na starejših različicah. Tu gledamo predvsem Samsungovo Galaxy Tab, napovedana je različica brez 3G modema (torej s samo WiFi), izšla bo z Androidom 2.2. Šušlja se, da je pred izidom že Galaxy Tab 2. Ni še jasno, če ga bo poganjala Tegra 2 ali bodo razvili lasten procesor,  ampak znebiti, da bo Samsung enostavno pozabil na svojo prvorojeno tablico in nadgradnje posvetil naslednji.

  Tablice, tablice, tablice

  Google je za referenčno platformo izbral Motorolin Xoom, 25,4 cm (10 palcev) lepotico brez fizičnih gumbov na sprednji strani (Honeycomb bo le-te imel povsem prilagodljive na ekranu). V prodajo je namenjena že v prvi četrtini letošnjega leta, v drugi četrtini splovijo še LTE različico.

  Zanimiva hibrida sta predstavila Samsung in Asus – 25,4 cm tablici z drsno tipkovnico (Samsung Sliding PC 7 in Asus Eee Pad Slider). Asus je poleg drsnika in klasične 17,78 cm tablice kazal tudi Eee Pad Transformer – tablico, ki jo lahko dokiramo v tipkovnico da dobimo netbook. Ne toliko revolucionarno kot Motorolin Atrix, ki ima namizje popolnoma prirejeno večjim ekranom, vseeno se brišejo meje med netbooki in tablicami.

  [gallery link="file" columns="2"]

  Večina naprav bo poganjala to ali ono različico Androida, nekatere še vedno vztrajajo na Windows 7 (dajte že no mir, Microsoft). Omeniti je treba Switchblade, koncept podjetja Razer (drugače znanega po računalniški periferiji), bolj 17,78 cm netbook, vendar z kapacitivnim zaslonom na dotik in LCD tipkovnico. Torej, LCD je pod tipkovnico in spreminja tipke glede na to kaj igrate. Seveda naj bi bile popolnoma nastavljive. Zaenkrat je še prototip, poganjali naj bi ga Windowsi 7 na Intelovem Oak Trail procesorju.

  Edina tablica s povsem svojim operacijskim sistemom je Blackberry Playbook. Na prvi pogled je sicer zelo zanimiva naprava (z veliko žlico so si sposojali ideje pri WebOS-u), ampak moti to, da sloviti Blackberry e-pošta, koledar in kontakti delujejo le, če jo povežemo z Blackberry mobitelom. Kaj? Ne, tudi jaz ne razumem. Očitno so se odločili revitalizirati prodajo mobitelov. Ali pa so res izgubili še zadnjo vez z realnostjo.

  Tako so bile tablice vsekakor poglavitna zanimivost letošnjega CES-a. Na Engadget.com so naredili zelo lep pregled med njimi, ki se ga splača preleteti. Kazale so se v vseh možnih oblikah in velikostih. Velik (če ne celo največji) del je bilo 25,4 cm, a za razliko od iPada so se vsi odločili za širokozaslonsko obliko (razmerje 16:9 namesto iPadovega 4:3), torej bo zanimivo preveriti kako ležijo v dlani. Ponujajo raznolikost kot je še ni bilo na voljo, samo 17,78 cm z Androidom 3.0 in NVIDIA Tegra 2 ne najdem. Vsaj za zdaj še ne.

  Letošnje leto bo torej še zanimivo, naslednji je namreč na potezi Apple – februarja naj bi predstavili iPad 2.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1123
24. september 2013
Na svidenje na naslednjem sejmu
Novice
Android