• /PublishingImages/songkick-artist.jpg

  Na tekočem s koncerti s Songkick Concerts [Android, iOS]

  24. september 2013 - Tehnik

  Poletje je čas glasbenih festivalov in koncertnih turnej, a zaradi množice dogajanja je včasih težko ostati na tekočem z načrti vseh naših najljubših glasbenikov. Pri tem nam lahko pomaga aplikacija Songkick Concerts, ki prebrska našo glasbeno knjižnico na mobitelu ali iPodu in pripravi sezname prihajajočih koncertov naših najljubših izvajalcev. Aplikacija sicer ni novost na trgu, je pa od prejšnjega tedna na voljo tudi različica za Android.

 Ko aplikacijo naložimo, nam na podlagi izvajalcev, ki jih imamo v knjižnici, in izbranih lokacij poda seznam prihajajočih koncertov. Ker je v Sloveniji vendarle precej manj koncertov kot v sosednjih državah, poleg tega pa Songkick tudi precej slabo pokriva glasbeno dogajanje v naši državi, lahko dodamo še druge lokacije, kamor bi se bili pripravljeni odpraviti na koncert (npr. Dunaj, Zagreb, Milano ...), tako bo seznam koncertov precej obsežnejši. Če je naša glasbena knjižnica še prazna, lahko v zavihku Location še vedno dostopamo do seznama koncertov v izbranem mestu.

  Aplikacija Songkick Concerts

  Na domači strani aplikacije nas pričakajo štirje zavihki: Concerts, Locations, Artists in Settings. V zavihku Concerts je na voljo kronološki pregled koncertov, v seznam so vključeni tudi festivali. Če označimo, da bomo koncert obiskali (za to potrebujemo uporabniški račun), lahko znotraj zavihka dostopamo do seznama izbranih koncertov (Your Plans).

  Aplikacija Songkick Concerts

  V zavihku Location si lahko ogledamo kronološki pregled koncertov glede na lokacijo (po posameznem mestu, ne pa po državah), v zavihku Artists pa se nahaja seznam vseh naših izvajalcev; posebej so označeni tisti, ki so trenutno na turneji.

  Aplikacija Songkick Concerts

  Na strani posameznega izvajalca je v kronološkem vrstnem redu na voljo seznam koncertov, posamezen koncert lahko dodamo na seznam koncertov, ki jih nameravamo obiskati, podatke o koncertu pa seveda lahko delimo s prijatelji na Facebooku, Twitterju ali jih pošljemo po e-pošti. Na seznam izvajalcev seveda lahko dodamo tudi nove, ki jih še nimamo v glasbeni knjižnici, ali pa iz seznama odstranimo tiste, ki nas ne zanimajo (pri veliki količini glasbe, bo to kar naporno opravilo). To je tudi eden glavnih minusov aplikacije, saj nam iz glasbene knjižnice izvozi prav vse izvajalce, čeprav se recimo nekateri pojavijo le enkrat na albumu s filmsko glasbo in njihovega koncerta ne bi želeli obiskati. Ročno odstranjevanje pri veliki količini glasbe seveda vzame precej časa.

  Aplikacija Songkick Concerts

  V zavihku Settings se lahko prijavimo v svoj uporabniški račun ali ponovno sprožimo pregled naše glasbene knjižnice. Ko izvajalca enkrat odstranimo iz seznama, ga pri ponovnem brskanju po naši knjižnici aplikacija več ne doda na seznam.

  Songkick Concerts ima tudi spletno stran, ki nudi podatke o koncertih, vendar tam lahko izvajalce dodamo tudi iz drugih storitev, kot so Spotify, Pandora, Facebook (pa čeprav pri nas ne delujejo vse). Koncerte izvajalcev, ki jih nameravamo obiskati in smo jih dodali na naš seznam (Your Plans), lahko uvozimo v Outlook, iCal, ali Google Calendar (tega aplikacija ne omogoča). Prek njihove spletne strani lahko kupimo tudi vstopnice, a podatki niso popolnoma natančni. Za nekega izvajalcev je bilo navedeno, da so vstopnice prek določenega ponudnika razprodane, a smo preverili pri slovenski podružnici tega ponudnika in so vstopnice še našli. Nakup vstopnic prek njihove strani je tudi eden od njihovih virov dohodkov, cena vstopnic je seveda enaka, kot če bi jo kupili prek ponudnika vstopnic, oni poberejo le provizijo. Na voljo so vstopnice tako od prodajalcev kot znanih preprodajalcev, a je na spletni strani jasno označeno prek koga jih bomo kupili. Storitev omogoča tudi obveščanje o novih koncertih izbranih izvajalcev, a si moramo v tem primeru ustvariti uporabniški račun. Za več o spletni storitvi, si oglej njihovo spletno stran Songkick.

  Razvijalci sicer obljubljajo, da njihova storitev ponuja podatke o koncertih svetovno znanih izvajalcev, pa tudi o manjših lokalnih koncertih, tako da vedno najdeš kaj zase, a žal za Slovenijo to zaenkrat ne velja. Pri navedenih koncertih v Sloveniji smo tudi odkrili cel kup nepravilnosti, od podvojenih vnosov, do napačnih imen prizorišč, itd. Čeprav sodelovanje uporabnikov, ki lahko dodajo podatke o koncertih in prizoriščih bogati zbirko podatkov o glasbenem dogjanju,  z večkratnim vnosom in napačnimi podatki predvsem vnašajo zmedo. Smo pa z aplikacijo vsekakor na tekočem z glasbenim dogajanjem v sosednjh državah.

  Aplikacija Songkick Concerts je na voljo v trgovinah App Store in Google Play.

  Aplikacijo smo preizkusili na mobitelu iPhone 4.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1632
24. september 2013
Na tekočem s koncerti s Songkick Concerts [Android, iOS]
Aplikacije
Android, iOS