• /PublishingImages/android-market-home-page-1.jpg

  Nakup aplikacij v Android Marketu

  24. september 2013 - Tehnik

  Velika tekma med mobilnimi platformami se ne odvija le med proizvajalci mobitelov in operacijskih sistemov, temveč tudi med trgovinami z aplikacijami, saj ključno vplivajo na uspeh platforme. Applov App Store ima že več kot pol milijona aplikacij, podjetje pa zatrjuje, da je razvijalcem skupno izplačalo kar 2 milijardi in pol dolarjev. Androidova tržnica, oziroma Android Market, ima nekoliko manj aplikacij – ob zadnjem štetju »le« 300.000 – vendar raste izredno hitro in naj bi Applovo trgovino prehitela že letos avgusta.

  Android Market se na prvi pogled ne razlikuje bistveno od Applove trgovine z aplikacijami. Aplikacije so razdeljene po kategorijah, glede na priljubljenost in druge lastnosti. Toda ko izza mobilnega telefona presedemo za osebni računalnik, hitro opazimo prvo razliko – tržnica je v celoti dostopna v brskalniku, kar bistveno olajša iskanje in kupovanje.

  Toda App Store je imel kar precej časa pomembno prednost pred tržnico Android Market. Dovoljeval je namreč nakupe aplikacij tudi uporabnikom v Sloveniji, česar Android ni omogočal. Tako smo bili uporabniki omejeni na brezplačne aplikacije, ki jih sicer ne manjka, vendar so izven našega dosega ostale zanimivejše igre in druge aplikacije.

  Nakup

  Pred kratkim je Google to pomanjkljivost odpravil in omogočil nakupe tudi nam. Za nakup potrebujemo račun Google Checkout, v katerega se prijavimo z uporabniškim računom Google (oziroma Gmail) in vpišemo podatke svoje kreditne kartice. Ko je račun uspešno ustvarjen, lahko z njim kupujemo tudi drugje, čeprav številne spletne trgovine sistema ne podpirajo.

  Ko smo opremljeni z računom Google Checkout, smo pripravljeni tudi za nakupe na Androidovi tržnici. Pri plačljivih aplikacijah na spletu preprosto kliknemo na gumb Purchase (kupi) ali pa se dotaknemo gumba s ceno v tržnici na mobitelu. V obeh primerih moramo z enim klikom še preveriti podatke o plačilu. Aplikacija se nato namesti in že jo lahko uporabljamo.

  Vrni mi denar!

  Do tu se celotna izkušnja ne razlikuje bistveno od tiste iz Applovega App Stora. Toda Androidov Market na tej točki doda zanimiv sladkorček. Uporabnik ima namreč 15 minut časa, da si premisli in odstrani aplikacijo ter dobi denar nazaj. Ta možnost je še posebej koristna pri preizkušanju iger, saj lahko hitro preverimo, ali nameščena aplikacija kljub navedeni združljivosti deluje tako, kot smo pričakovali. Lahko se namreč zgodi, da telefon nima dovolj konjskih moči, da bi jo poganjal.

  Postopek preklica nakupa je povsem preprost. Na telefonu odpremo aplikacijo Market in stran z nameščenimi aplikacijami (My apps). Nato izberemo aplikacijo, ki jo želimo vrniti in odprla se bo stran aplikacije v trgovini, kjer se nahaja gumb Refund (vračilo). Ko ga kliknemo, se naročilo prekliče in aplikacija se izbriše iz naprave. Med preizkušanjem te funkcionalnosti je sistem v vseh primerih deloval brez težav. Žal preklic ne deluje iz brskalnika. Po preklicu na svoj elektronski naslov prejmemo e-poštno sporočilo s potrdilom o nakupu in preklicu.

  Android Market se sedaj tudi v Sloveniji popolnoma enakovredno kosa z Applovim App Storom, pri katerem je bila ravno možnost nakupa aplikacij zelo pomembna prednost. Izkušnja je preprosta in morda na trenutke celo bolj uporabniku prijazna kot Applova, saj  za nameščanje in kupovanje aplikacij ni treba vpisovati gesla, kar lahko postane na sistemu iOS kar nekoliko neprijetno. Je pa res, da vpisovanje gesla predstavlja dodatno zaščito za uporabnika (sploh kadar svoj mobitel ali tablico prepustimo otrokom). Manjša zamera Androidovemu Marketu gre tudi na račun tega, da se cene obračunavajo v lokalni valuti ponudnika, kar pomeni, da račune plačujemo tudi v norveških kronah in avstralskih dolarjih. Sicer trgovina zmeraj prikaže tudi vrednost, preračunano v evre, je pa občutek vseeno nekoliko nenavaden.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1548
24. september 2013
Nakup aplikacij v Android Marketu
Aplikacije
Android