• /PublishingImages/Gmail-floatybar.jpg

    Namizna izkušnja na mobitelu - Gmail v slovenščini

    24. september 2013 - Tehnik

    Google je eden najpomembnejših ponudnikov spletnih aplikacij. Gre za eno prvih podjetij, katerega večina izdelkov je virtualnih – iskalnik, e-pošta, urejevalnik besedil in preglednic ter zemljevidi so le najbolj vidne spletne aplikacije, ki jih dnevno uporablja na milijone uporabnikov. Med najpomembnejšimi je zagotovo elektronska pošta Gmail, ki je do danes nabrala skoraj 200 milijonov uporabnikov.

    Glede na pomen Gmaila ni presenetljivo, da si Google prizadeva uporabniško izkušnjo z osebnih računalnikov prenesti tudi na mobilne naprave. Za mobitele z operacijskim sistemom Android je sicer na voljo tudi aplikacija, vendar Google na svoji spletni strani zatrjuje, da je najbolj popolna različica na voljo v brskalniku. Jeseni so namreč mobilno različico v celoti prenovili z uporabo HTML5, pred nekaj dnevi pa so najavili, da je nova različica za Android in iOS na voljo v 44 jezikih, med katerimi je tudi slovenščina.

    Vsa moč spleta na mobilnem telefonu

    Že na prvi pogled je jasno, da Google s spletnimi aplikacijami za mobilne naprave misli resno, saj mobilni Gmail nudi pravo izobilje možnosti in je v resnici skoraj popolnoma enak različici, ki jo poznamo z osebnih računalnikov. Podprte so namreč prav vse možnosti – Gmailovo združevanje sporočil v pogovore, uporaba oznak za sporočila in filtriranje, označevanje z zvezdicami ter prenašanje in odpiranje prilog k sporočilom.

    Seveda je vključeno tudi iskanje po sporočilih, ne manjka pa niti ločen nabiralnik s pomembnimi sporočili, ki nosi ime Priority Inbox. V mobilnem brskalniku je vključeno tudi takojšnje iskanje po imeniku ob vpisovanju prejemnikov. Skratka, skoraj ni možnosti, ki ne bi bila na voljo tudi na mobilni napravi. Edina možnost, ki je izginila in jo osebno pogrešam, je povezava na hiter predogled datotek v Google Docs.

    Zanimiv dodatek spletnemu vmesniku je plavajoči oblaček ob pregledovanju posameznih sporočil, ki nudi hiter dostop do arhiviranja in brisanja sporočil ter možnosti za odgovarjanje in posredovanje sporočil.

    Aplikacija ali spletni vmesnik

    Dejanska aplikacija v primerjavi s spletno pravzaprav ne nudi posebnih prednosti, razen dveh, ki za določene uporabnike morda nista pomembni, drugi pa si brez njiju uporabe e-pošte ne predstavljajo. Aplikacija namreč omogoča uporabo potisne pošte, mogoče pa jo je povezati tudi z več računi, kar je še posebej koristno, če uporabljamo aplikacije Google Apps, saj lahko preprosto preklapljamo med službenim in zasebnim naslovom.

    Za dostop do mobilnega Gmaila v svojem brskalniku na mobitelu preprosto vpiši naslov http://gmail.com.

    Zaslonske slike: Google

    comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1483
24. september 2013
Namizna izkušnja na mobitelu - Gmail v slovenščini
Aplikacije
Android, iOS