• /PublishingImages/android-icons-materials-colors.jpg

  Nasveti za oblikovanje ikon za zagon aplikacij [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Ikona za zagon aplikacije ponavadi predstavlja prvi stik uporabnikov z našo aplikacijo. Zato je pri pripravi Android aplikacij priporočljivo upoštevati osnovne smernice, ki bodo naše ikone naredile privlačne in uporabne.

  Ikona: logotip ali predstavitev funkcionalnosti?

  Ikona aplikacije lahko pozornost uporabnika pritegne že pri brskanju po Android Marketu. Dobro oblikovana ikona namreč ponavadi nakazuje dobro oblikovano aplikacijo, hkrati pa uporabnikom hitro razkrije namen aplikacije. Pri izbiri ikone se hitro pojavi vprašanje, ali naj le-ta vsebuje logotip aplikacije ali simbolično sliko, ki predstavlja funkcionalnost?

  Aplikacije za uporabnikom že znane spletne strani ali podjetja se ponavadi zaradi prepoznavnosti odločajo kar za ikone, ki vključujejo že obstoječi logotip. Pri funkcionalnih aplikacijah, ki niso vezane na blagovno znamko, pa ponavadi pričakujemo ikone, ki nakazujejo funkcionalnost aplikacije.

  Android ikone - Facebook in Toshl

  Primer: Pri Facebook aplikaciji je ikona preprosti f, ki ga uporabniki prepoznajo kot del logotipa strani. Aplikacija za beleženje stroškov Tohsl, pa uporablja ikono z denarnico, ki jasno predstavlja funkcionalnost aplikacije.

  Google priporoča ...

  Pri oblikovanju ikon za Android aplikacije je vsekakor priporočljivo slediti napotkom uradnega vodiča za razvijalce.

  Android launch icons Do and Don'ts

  Priporočljivi elementi dobrih ikon za zagon Android aplikacije so:

  • Enostavnost: ikone naj bodo poenostavljene, celo karikirane. Primerne naj bodo za uporabo v majhnih velikostih.
  • Modernost: ikone naj bodo sodobne, ne starinske.
  • Pogled od spredaj, svetloba z vrha: ikone naj bodo obrnjene naprej, uporaba perspektive ni potrebna. Osvetljene naj bodo od zgoraj.

  Materiali in barve ikon za Android aplikacije

  Uraden vodič za razvijalce ponuja tudi Android Icon Templates Pack, ki vsebuje palete za privzete materiale, barve in gradiente ikon (Photoshop datoteka Launcher-icon-template.psd).

  Android launch icons - materials and colors

  V splošnem velja priporočilo, da naj ikone uporabljajo taktilne in teksturirane materiale. Ikone naj izgledajo tako, kot da so oblikovane iz pravih materialov. Pri izbiri barv velja princip enostavnosti in priporočena barvna paleta iz paketa s predlogami.

  Velikost ikon za Android aplikacije

  Ker Android poganja naprave z različno velikimi zasloni in resolucijami, je dobro poskrbeti za to, da bo izbrana ikona dobro izgledala pri različnih velikostih. Zato uradni vodič priporoča vključitev ikon za tri osnovne ločljivosti zaslonov. Android bo nato pri zagonu aplikacije naložil najbolj primerno velikost glede na značilnosti zaslona, vendar moramo pri razvoju poskrbeti za ustrezno razvrstitev komponent.

  Android launch icons - size and positioning

  Poleg tega je potrebno pri oblikovanju upoštevati pozicioniranje znotraj predvidenega prostora za ikone, saj potrebujemo še prostor za sence in druge posebnosti.

  Uporabimo Android Market pri iskanju navdiha

  Za konec le še preprost nasvet: Android Market je lahko odlično orodje za iskanje idej za ikone aplikacij. Prebrskajmo po različnih kategorijah in poiščimo ikone, ki nas kot uporabnike najbolj pritegnejo. Katere ikone so najbolj opazne in najbolj všečne? Katere elemente teh ikon lahko uporabimo pri naši aplikaciji?

  Market

  Seveda je priporočljivo preveriti tudi, kakšne ikone uporabljajo sorodne aplikacije. Najbrž si ne želimo izbrati ikone, ki bo preveč podobna ikonam konkurenčnih aplikacij. Preden dokončno določimo svojo ikono, je dobro tudi preveriti, ali bo dovolj opazna v izbrani kategoriji aplikacij. Morda se nam ob tem pojavi še kakšna sveža ideja za izboljšavo.

  Katere aplikacije pa imajo po tvojem mnenju najbolje oblikovane ikone za zagon?

  Dodatne povezave:

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
215
24. september 2013
Nasveti za oblikovanje ikon za zagon aplikacij [M:Android]
Novice
Android