• /PublishingImages/Bluetooth_car_speakerphone_.jpg

  Nasveti za uporabo mobitela na poti

  24. september 2013 - Tehnik

  V Sloveniji in bolj ali manj vseh ostalih državah na svetu je uporaba mobitela med vožnjo prepovedana. Ker pa smo v času odhodov na dopust, je pri večurni vožnji velika verjetnost da boš prejel/a klic ali SMS, zato je dobro vedeti, kako pri tem varno rokovati z mobitelom. Tudi, če se odločiš, da je med vožnjo modro ignorirati klice, so mobiteli vse bolj uporabni tudi kot navigacijske naprave ali glasbeni predvajalniki in za to mora biti aparat na dostopnem mestu, da ga med vožnjo ne iščeš po torbici ali žepih.

  Seveda je za pogovor zelo primerna in varna uporaba brezžičnih Bluetooth slušalk, saj lahko klic sprejmeš, ne da bi umaknil/a roke z volana ali pogledal/a na zaslon mobitela. Še boljše so avtoinštalacije, ki imajo veliko prednosti, pogosto tudi dodatni zaslonček, na katerem se izpiše številka klicatelja. Veliko avtomobilov ima sicer posebne odlagalne površine, na katere lahko med vožnjo odložiš mobitel, vendar pa je treba biti previden. Mobitela nikar ne odlagaj na drsečo podlago, saj lahko v primeru  pospeševanja ali zaviranja, in pa tudi v ovinkih, pade na tla, ali - še huje - celo pod zavorni pedal. Bolje je uporabiti nedrsečo podlago, ki zadrži takšne sile, preproste rešitve pa so na voljo že za par evrov.

  Lahko pa se odločiš mobitel namestiti na poseben nosilec, pri čemer je priporočljivo najprej razmisliti o vseh možnostih. Najbolj preprosti in nemoteči omogočajo pritrditev na vetrobransko steklo ali armaturno ploščo z vakuumskim nastavkom. Kompleti, ki zahtevajo vrtanje lukenj za namestitev, so za večino uporabnikov manj primerni, sploh v primeru, če bi mobitel želel/a uporabljati v več avtomobilih. Dodatna možnost so magneti, ki jih prilepimo na mobitel.

  Tudi motoristi in kolesarji lahko mobitel s pomočjo nosilca namestijo tako, da jim omogoča udoben pogled na zaslon med vožnjo. Še posebej, če ga uporabljaš tudi za navigacijo ali poslušanje glasbe med vožnjo, je takšna rešitev več kot dobrodošla. Zaradi različnih dimenzij mobitelov je priporočljivo izbrati univerzalni nosilec, pri tem pa ne pozabi upoštevati tudi teže svojega mobitela.

  In še nasvet za konec. V poletnem času, ko se temperatura povzpne na 35 stopinj ali več, ne pozabi, da je v zaprtem avtomobilu še bistveno bolj vroče. Zato nikar ne puščaj mobitela na mestu pod neposredno sončno svetlobo, temveč ga vzemi s seboj, ko zapustiš vozilo. Če pa ga zares ne potrebuješ, ga je bolj priporočljivo pospraviti v prtljažnik, ki je načeloma nekoliko bolj hladen kot kabina.

  Če se odpravljaš na dopust, si pred odhodom oglej nekaj koristnih napotkov. Najdeš jih na naši spletni strani, lahko pa si ogledaš tudi predstavitveni video z Ano.

  Foto: Sony Ericsson, Nokia


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1399
24. september 2013
Nasveti za uporabo mobitela na poti
Novice