• /PublishingImages/BBTorch.png

  New York BlackBerry/AT&T Event - predstavitev BlackBerry Torch 9800 & BlackBerry 6

  24. september 2013 - Damjan Jagar

  V torek, 3. avgusta ob 11ih po vzhodnem času (ob 16ih po našem času), se je odvijal BlackBerry/AT&T Event. Na tiskovni konferenci je bil predstavljen najnovejši BlackBerryjev mobitel, in sicer BlackBerry 9800, ki je včeraj dobil uradno ime Torch.

  Juretove fotke Torcha so bile na Tehniku že objavljene, ogledaš si jih lahko v tem prispevku. Druga novost, ki je bila predstavljena, je težko pričakovani operacijski sistem BlackBerry 6, ki ponuja veliko novega.

  Ker se takšnih dogodkov načeloma ne predvaja v živo, sem dogodek spremljal prek tekstovnega sporočanja na internetu. O dogodku so v živo poročali fantje s crackberry.com, njihove opise pa sem strnil v spodnjih sestavkih.

  Pred začetkom predstavitve (foto: CrackBerry.com)

  Ralph De La Vega

  Ob napovedanem času je na oder najprej stopil predsednik AT&T, Ralph De La Vega, ki je govor otvoril z besedami: "Today we're introducing the best BlackBerry ever." Govor je nadaljeval o preteklem uspešnem sodelovanju z družbo RIM in mobiteli BlackBerry, ter o napredku od leta 1999, ko so začeli s sodelovanjem. AT&T in RIM sta skozi vsa ta leta skupaj predstavila veliko novosti (EDGE, GPS...) in s tem pridobila na milijone BlackBerry navdušencev. Govor je zaključil z informacijo koliko truda in vloženih delovnih ur je bilo potrebnih za ta produkt s strani obeh družb.

  BlackBerry Torch 9800

  Govor je nadaljeval Mike Lazaridis, predstavnik družbe RIM. Naznanil in predstavil je BlackBerry Torch, prvi BlackBerry z WebKit Browserjem in operacijskim sistemom BlackBerry 6.

  Torch ima 512MB pomnilnika za operacijski sistem in aplikacije, 4GB vgrajenega pomnilnika za glasbo in video, dodana pa je tudi 4GB microSD kartica za hrambo podatkov. Zelo so se fokusirali tudi na baterijo in mu dodali napredno 5MP kamero z bliskavico. Torch gre v prodajo v ZDA 12. avgusta letos.

  Nov operacijski sistem - BlackBerry 6

  BlackBerry Torch in Blackberry OS 6

  BlackBerry 6 ni samo svež, povedano je bilo, da je tudi domač. Prva izmed večjih novosti je univerzalno iskanje (Universal Search), ki išče med vso vsebino v mobitelu in celo izven njega. Iskanje sprožimo z vnosom besede/imena na domačem zaslonu in mobitel bo iskal med viri RSS, elektronskimi sporočili, glasbo, videi, aplikacijami, socialnimi omrežji in ostalim. Nov brskalnik samodejno spreminja format člankov na nam želeno velikost za branje po meri.

  Veliko sprememb je v multimediji, zaslonu na dotik in v malenkostih, ki naredijo vso stvar zelo uporabno. Izpopolnjeno je upravljanje s slikami. Fotografijam je zdaj dodana geo lokacija, ki je pripeta imenu slike. Če z mobitelom poslikamo nekaj v Ljubljani, se ime fotografije začne z imenom lokacije, nadaljuje pa z zaporedno številko (npr. Ljubljana00001.jpg).

  Pričakovana je bila aplikacija Viigo, namenjena branju novičk, blogov in ostalih spletnih virov (RSS feeds). Namesto nje je RIM naredil svojo aplikacijo, čeprav je pred meseci kupil podjetje, ki je izdelalo omenjeno aplikacijo.

  Glasba med mobitelom in računalnikom se sedaj sinhronizira brezžično s pomočjo wifija. Imamo možnost uporabe bližnjic za aplikacije, kontakte, internetne strani, BBM kontakte in skupine. Pogledi domačega zaslona so seveda prilagodljivi, starejše aplikacije pa so kompatibilne z BlackBerry 6 operacijskim sistemom. V praksi to pomeni, da delujejo vse OS 5 aplikacije, razvijalci pa jih bodo imeli možnost prilagoditi šestici in tako izkoristiti novitete. Poudarjeno je bilo tudi, da se bo razvoj aplikacij spremenil na boljše in v prihodnje ne bo več tako zahteven.

  Začuda ni bilo omenjeno, kateri obstoječi BlackBerryji bodo deležni BlackBerry 6, se je pa dan kasneje glasneje začelo napovedovati da bodo to Bold 9700, Bold 9650 in Pearl 3G, kot tudi vsi prihajajoči modeli. To bi bilo nekako opisano na hitro, bomo pa na Tehniku o Torchu in BlackBerry 6 seveda še podrobneje pisali.

  Kdaj bo BlackBerry Torch 9800 na voljo pri Mobitelu, pa trenutno še ni znano.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
567
24. september 2013
New York BlackBerry/AT&T Event - predstavitev BlackBerry Torch 9800 & BlackBerry 6