• /PublishingImages/Stephen_Elop.jpg

  Nokia o Nokiji

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  V mobilnem svetu te dni zagotovo najbolj odmeva obvestilo Nokijine velikega šefa Stephena Elopa, ki ga je namenil vsem zaposlenim v podjetju. Stephen Elop je "nov" CEO oz. izvršni direktor Nokije, ki je septembra nasledil Olli-Pekka Kallasvuo na tem položaju in ima pred seboj težko nalogo finskega mobilnega giganta spraviti na pota stare slave.

  Nokia zadnje čase ni v zavidljivem položaju. V najprestižnejšem razredu jo vztrajno prehiteva konkurenca, glavna igralca sta postala Apple in Google. Niso se jim sešli načrti z operacijskim sistemom Symbian, ki z zastarelim vmesnikom in zapletenim razvojem odvrača tako uporabnike kot razvijalce. Za nameček pa še hudo zamujajo s prvim telefonom z operacijskim sistemom MeeGo, as, na katerega so stavili za ponovni vstop v družbo najbolših pametnih telefonov.

  O vsem tem se že dolgo krešejo mnenja na blogih, forumih in v komentarjih, nič pa ni kazalo, da se tega zaveda tudi Nokia. Dokler ni Stephen Elop razposlal okrožnice, ki se je ekspresno hitro znašla tudi na internetu.

  Stephen Elop

  V njej je razblinil dvome, ali se Nokia zaveda svojega položaja. Brez dlake na jeziku je predstavil stanje in se dotaknil načrtov za prihodnost.

  Nokio je primerjal z gorečo naftno ploščadjo, kjer je treba sprejeti radikalne odločitve, ki jih v normalnih okoliščinah ne bi. Napisal je tudi, da čeprav je Apple prvi iPhone izdal že leta 2007, Nokia do danes še ni pripravila pravega odgovora nanj. Pravilno je ugotovil, da niso več pomembni samo telefoni, ampak popoln ekosistem, od razvojnih orodij, aplikacij, trženja in skupnosti, in Nokia v vsem zaostaja za konkurenco. Inovacij je premalo in prihajajo prepozno. Te temne misli je zaključil z besedami "Nokia, our platform is burning".

  Kljub temu pa sporočilo ni brez optimizma. V zadnjih dveh odstavkih je nagovoril zaposlene, da skupaj lahko premagajo te težave in utrejo novo pot naprej. Novo strategijo bo Nokia predstavila že jutri, 11. februarja.

  Zaradi Elopovih preteklih vezi z Microsoftom (pri njih je bil od leta 2008 do 2010) so pogoste špekulacije, da se bo Nokia priključila razvijalcem Windows Phone 7 telefonov. Druga alternativa je Android, ki pa je zaradi ne ravno prijaznih sporočil Googlovcev na Twitterju precej malo verjetna ...

  Polno sporočilo Stephena Elopa si lahko preberete na engadget.

  Bodo nove Nokie zgledale tako?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1704
24. september 2013
Nokia o Nokiji
Novice
Windows Phone 7