• /PublishingImages/PurityHD_2.jpg

  Nokia Purity HD - test na glavi

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Nokia Purity HD so za Beats by Dr.Dre, ki so bile priložene HTCjevim Sensation XL, že druge (oziroma tretje) slušalke, ki jih preizkušam na Tehniku. In še, oziroma vedno bolj, sem mnenja, da je to precej nehvaležno opravil​​o. Kot pravi slovenski pregovor, imajo vsake oči svojega malarja, in nekaj podobnega velja tudi za ušesa. Nekaterim so všeč močni basi, drugi iščejo vsak detajl v visokih tonih, eni ne slišijo vlaka 10 metrov od okna, spet tretji prisluškujejo netopirjem v nočnem lovu ... Zato imejte med branjem naslednjih vrstic v mislih, da gre za moje vtise, poslušane z mojimi ušesi in mojim okusom za zvočno sliko.

  Izgled

  O izgledu Purity HD se da napisati marsikaj, vsekakor pa drži, da bi se, če bi moral sredi noči na avtocesti menjati zračnico, z njim na glavi počutil precej bolj varno in vidno. Barvno paleto si delijo s telefoni iz serije Lumia, tako so na voljo v sinje modri, beli, rožnati ter črni barvi. Razen kovinskih detajlov in nekaj malega belega teksta so slušalke enobarvne; od ohišja iz svetleče plastike, usnja do kabla in gumbov na njem, vse je v enakem odtenku. Temu primerno slušalke na glavi izstopajo in bodo bolj ljube tistim, ki imajo radi pozornost.

  Ko jih imamo na glavi se z izgledom ukvarjajo drugi, nam pa je takrat poleg zvoka bolj pomembno udobje. Purity HD so v tem elementu odlične. So ene izmed najbolj udobnih slušalk, kar sem jih uporabljal in tudi po več urah poslušanja na glavi ne postanejo moteče in neprijetne. Školjki sta mehki in se dokaj prosto gibljeta na vpetju, tako da se odlično prilagodita obliki glave in ušesa.

   

   

  Poleg slušalk sta v paketu (ki se zapira z magnetom in nam s pridihom prestiža tako malce piha na dušo) še dva različna kabla in trda škatla na zadrgo za prenašanje. En kabel je opremljen samo z mikrofonom in v teoriji deluje z vsem telefoni, na drugem pa so še kontrole za glasnost in upravljanje s predvajalnikom ter klici in je namenjen mobitelom z Windows Phone 7. Vse funkcije delujejo brezhibno in nad tem nimam pripomb.

  Kljub temu, da se slušalke zložijo in gredo v škatlo na milimetre natančno le ta ni majhna. Na njo je sicer pripet karabin, s katerim, sklepam, naj bi jo zataknili za pas, ampak ta ideja se je zdela precej boljša na risalni mizi kot v praksi. Brez nahrbtnika je še najbolj priročen način za prenašanje Purity HD na glavi.

   

  Zvok

  Purity HD je Nokia razvila v sodelovanju s podjetjem Monster, ki je "krivo" tudi za serijo slušalk Beats by Dr.Dre. Audofili imajo do pošastkov precej mešano mnenje. Medtem ko so njihove IEM slušalke Turbine precej čislane, o Beatsih praviloma nimajo za povedati kaj preveč dobrega. Kako so se torej odrezali pri Purity HD.

  Purity so slušalke zaprtega tipa. To pomeni, da dobro dušijo zvok iz okolice, rade pa take slušalke zvenijo pridušeno tudi pri predvajanju glasbe. Nekaj malega tendence v tej smeri kažejo tudi Purity HD, vendar daleč od motečega in neprimerno manj kot Beatsi v testu Sensation XL, jim pa daje svoj pečat.

   

  Zvok je čist in predvsem dobro uravnotežen po celem spektru. So slušalke, pri katerih sem dobil vtis, da ne dajejo prednosti nobenemu frekvenčnemu področju. Sam imam sicer rajši slušalke, ki obtežijo srednje in višje tone, vendar sem se na Purity HD z lahkoto navadil, predvsem so se mi prikupile z jasnimi vokali in subtilnimi detajli v vseh glasbenih zvrsteh.

  Naj ne bo pomote, Purity HD imajo vsekakor svoj jasen glasbeni podpis, ki vam je lahko všeč ali ne, so pa daleč nad povprečnimi slušalkami in nekje v drugi galaksiji za slušalke, priložene telefonom.

  Sklep

  Ne glede na vse pozitivne lastnosti, ki sem jih pripisal Nokijinim naušesnicam, pa imajo Purity HD zanimiv problem. Oziroma problema. Slušalke so sicer odlične, so pa tudi velike in kričečih barv. Ne predstavljam si poslovnežov, ki prostoročno telefonirajo z njimi, niti jogerjev, ki si jutranji tek krajšajo z glasbo iz Purity. V škatlo, s katero naj bi jih prenašali, lahko zložim vse mobitele, ki sem jih uporabljal pretekle 5 let, pa še ostane prostor za Frutabelo. Niso ravno pojem mobilnosti in se v bistvu bolje počutijo priključene na kvalitetno audio opremo ali osebni računalnik.

  Po njih bodo torej posegali predvsem mladi. Tu pa se spotaknejo ob drugo poleno. Kakšna bo cena Purity HD v Sloveniji sicer še ne vem, se bo pa gibala tam nekje okoli 200 evrov. Aua. Mobilne slušalke, ki stanejo več kot subvencionirana cena za telefon, ki so mu namenjene. S tem se premaknejo med nišne mobilne izdelke ali pa med konkurenco klasičnih slušalk malce višjega razreda, ki ni tako majhna. Za 100 evrov manj bi jih priporočil brez pomiselka, tako sem pa precej bolj zadržan. V večini primerov bo jezik na tehtnici premaknila predvsem cena, vsekakor pa bo držalo, če boste v glasbi uživali skupaj s Purity HD, bodo to opazili prav vsi. Če vam bo všeč ali ne.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1787
29. maj 2017
Nokia Purity HD - test na glavi
Test na dlani
Windows Phone 7