• Nokia World 2010 - 2.del

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Seveda se na Nokia World 2010 konferenci ni samo hvalilo z novimi mobiteli. Medtem, ko bi si kak drug proizvajalec to še kje lahko privoščil, si Nokia, kateri konstantno očitajo prepočasen, neinovativen in predvsem status-quo razvoj, to ne more. In če se že hvalijo z največjim tržnim deležem pametnih mobitelov, potem si tega tudi preprosto ne sme privoščiti.

  Glede novega OS Symbiana^3 je bilo že napisano dovolj, zato se ne bom po nepotrebnem ponavljal (kvečjemo počakajmo na primae noctis prvi test). Poudaril bi pa najpomembnejše novosti znotraj domačih OVI aplikacij, ki Nokiji ustvarjajo veliko prednost pred konkurenco in so navsezadnje na konferenci tudi uradno bile predstavljene.

  Prvi paket posodobitev je pričakovano dobila Ovi trgovina. Ta naj bi imela nov menu za lažje in hitrejše navigiranje ter kar nekaj novih, lahko bi rekli, težko pričakovanih aplikacij, kot so Foursquare, Angry Birds, Need for Speed Shift ter preostale igračarske aplikacije.

  Največji osvežilni paket pa so dobili OVI zemljevidi. Razen tega, da je grafični vmesnik dobil rahle kozmetične popravke, ti sedaj končno podpirajo tudi t.i. pinch-to-zoom gesto za povečevanje pogleda znotraj kart. Nova verzija prinaša informacije o javnem transportu (tudi o podzemnih železnicah, tramvajih, vlakih) za dodatnih 85 različnih mest, prometne informacije se zdaj osvežujejo v živo, iskalnik nam pomaga z različnimi predlogi, popravki, shranjenimi priljubljenimi točkami, itd. Velik korak naprej so naredili z integracijo različnih socialnih omrežij (Foursquare check-ini, Facebook Places, idr.), če pa vaši alternativni prijatelji ignorirajo internet družbo, lahko našo lokacijo delimo tudi preko e-pošte ali SMS/MMS sporočil. Popolna posodobitev bo na voljo proti koncu leta, beta različica bo za javnost nared že proti koncu tekočega meseca (se pravi zdaj zdaj), če pa ste res neučakani, si lahko kolikor tolikor stabilno beta različico naložite že zdaj. Nobene besede o tem, ali bodo novi OVI zemljevidi dosegljivi tudi za starejši operacijski sistem Symbian^1, vendar verjamem, da bodo.

  Pred kratkim pa je še izšla najnovejša različica paketa za razvoj programske opreme Nokia Qt 4.7 (izgovarja cute). Qt SDK (Software Development Kit) omogoča razvijalcem ustvarjati različne aplikacije za vse Nokijine sedanje in bodoče operacijske sisteme in to s kar 70% manjšim vnosom kodiranih programskih vrstic, kar se še najbolj profitira pri vloženem času. Qt je dosegljiv za vse, ne glede na platformo, ki jo uporabljate (Win, Linux, Mac OS X, Maemo, Symbian, WinMo, …); prišel bo kot že prednaložena aplikacija na vseh bodočih Nokijinih mobitelih, vsi ostali pa si ga bomo lahko naložili še naknadno. In glede na to, da zna pestrost "app-trgovin" odločati o uspešnosti prihajajočih platform (in s tem mislim na Symbian^3 & MeeGo), štejemo to fincem kot dober korak v pravo smer.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1217
24. september 2013
Nokia World 2010 - 2.del
Aplikacije
Symbian