• /PublishingImages/NokiaX3-02.jpg

  Nova Nokia X3 z žepnim zvočnikom MD-11 — idealka za na plažo

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Nokia je danes v javnost poslala sporočilo, da bo prenovila že eno leto staro Nokio X3 (X3-00) s tanjšim, boljšim in cenovno enako ugodnim mobitelom X3-02. Glavna prednost posodobljene Nokie bo nova t.i. Touch and Type funkcionalnost, ali z drugimi besedami, X3 bo imel klasično tipkovnico z dvanajstimi tipkami in hkrati še zaslon na dotik.

  Na spodnjem videu izgleda vse skupaj zelo preprosto; preko predelanega Symbiana serije 40 Touch and Type naj bi osnovna navigacija in upravljanje po menijskih nastavitvah bilo zelo preprosto, za e-pošto in glasbo sta tukaj še dve namenski tipki, za SMSe in klice pa naj bi bila spodaj še na voljo klasična številska tipkovnica. Pri Nokiji še posebej radi poudarijo, da bodo mobitel lažje upravljali predvsem tisti, ki ste že navajeni "tapkati" sporočila z eno roko, kar je sicer pri mobitelih na dotik malenkost težje (oz. vsaj težje za privadit). Vsi skupaj seveda komaj čakamo, da vidimo kako to deluje v praksi.

  Kar se same oblike in strojne opreme tiče, obstajajo tako plusi kakor minusi. X3 je ena izmed najtanjših Nokij doslej, v debelino meri zgolj 9.6mm, kar še vedno ni tako zelo tanko, ampak dvomim, da bo to koga zares motilo. Ohišje je iz brušenega aluminija, v petih barvah, opremlja ga še 5 MPix kamera (brez bliskavice), 3.5 mm audio izhod, poveže se z Bluetoothom 2.1, WiFijem, 2G in 3G (HSPA) omrežjem. Pomnilnik je velik kar 16GB. Omenjena pomankljivost je rezistivni touchscreen (6,096 cm (2.4 palčni) QVGA), glede na to, da preko njega ne bomo tipkali, temveč samo navigirali, to niti ni tako zelo velik minus. Pravzaprav bo pozimi to kvečjemu plus :)

  Omeniti še velja, da bo mobitel podpiral vse zadnje finske pogruntavščine kot so Ovi trgovina, FM radio, glasbeni predvajalnik in Ovi e-poštni odjemalec. Škoda je edinole, da na našem trgu še ni dosegljiva storitev Ovi Music Unlimited, ki kot lahko že po samem imenu sklepate, omogoča dostop & nakup velike glasbene zbirke.

  Druga novost finskega tabora je še žepni zvočnik MD-11. Zadeva je dokaj preprosta, poveže se preko 3.5 mm AV vtiča, kabel se lahko raztegne vse do pol metra (ki lahko hkrati služi kot antena), 3 AAA baterije pa zdržijo celodnevno žurko & cel after (ali 30h). Če vam mono zvok ni dovolj, si povežita dva skupaj, za verižno povezavo večih skupaj pa ne omenjajo nič, čeprav bi po mojem moralo delovati.

  Kdaj bo Nokia X3 na voljo pri Mobitelu za enkrat ni znano.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1212
24. september 2013
Nova Nokia X3 z žepnim zvočnikom MD-11 — idealka za na plažo
Novice
Symbian