10 najbolj zanimivih Android naprav na sejmu CES 2013

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Sony_Xperia_Z-3-barve.jpg

Letošnji Consumer Electronics Show je zopet minil brez večjih presenečenj. A kljub temu so bile ponovno precejšnje pozornosti deležne različne Android naprave, od vse večjih mobitelov in tablic, pa vse tja do pametnih kuhinjskih pripomočkov.

1. Sony Xperia Z: vrhunski mobitel, odporen na prah in vodo

 

Med Android pametnimi telefoni je gotovo največ pozornosti pritegnila Sony Xperia Z, nov paradni konj japonskega proizvajalca. Elegantna oblika, 5 palčni (12,7 cm) Full HD 1080p zaslon s Sonyjevo tehnologijo BRAVIA Engine 2, 1.5 GHz štiri-jedrni procesor Snapdragon S4 Pro, 2 GB RAM, 13 MP kamera, Battery Stamina Mode za daljšo življensko dobo baterije, enostavno deljenje vsebin s Sonyjevimi napravami, Android 4.1 s prihajajočo nadgradnjo na 4.2.

Se ti že cedijo sline? Brez skrbi, na Xperio Z to ne bo vplivalo, saj je poleg vsega še odporna na prah in vodo. Na trg naj bi prišla že v tem četrtletju, na voljo pa bo tudi različica Xperia ZL v bolj kompaktni obliki, vendar le-ta ne bo odporna na vodo. Mobitel Sony Xperia Z si lahko podrobneje ogledaš v spodnjem predstavitvenem videu.

 

2. Samsung Galaxy S II Plus: osvežena prodajna uspešnica

 

Samsung je tudi na letošnjem sejmu CES predstavil marsikaj zanimivega, od Android hladilnika z aplikacijo Evernote, novega osem-jedrnega procesorja, Ultra HD televizorjev in še marsikaj. Na področju mobilnih naprav razen prototipov upogljivih zaslonov nismo videli nič presenetljivo novega. Je pa Samsung predstavil osveženo različico priljubljenega pametnega telefona Samsung Galaxy S II, ki je bil (in še je) velika prodajna uspešnica po celem svetu.

Novi Samsung Galaxy S II Plus je po tehničnih specifikacijah skoraj identičen izvirnemu SGS2 izpred dveh let, glavna razlika je predvsem v posodobljenem operacijskem sistemu. Galaxy S II Plus bo tako poganjal (skoraj) najnovejša različica Androida 4.1.2 Jelly Bean, vključno z vsemi priljubljenimi novimi Samsungovimi funkcijami. Hkrati je ob tej priložnosti Samsung potrdil, da bodo tudi lastniki izvirnega SGS2 dobili nadgradnjo na Jelly Bean, čeprav še ni znano kdaj.

3. YotaPhone: dodaten zaslon z e-papirjem

 

Pametni telefon z imenom YotaPhone sicer ne zna skuhati jote, se pa od vseh ostalih na trgu razlikuje zaradi dodatnega zaslona na hrbtu, ki uporablja tehnologijo e-papirja (e-ink). Zakaj naj bi bilo to dobro? Ker lahko hrbtni zaslon prikazuje pomembne informacije brez dodatnega trošenja baterije. Za razliko od LCD zaslonov e-papir namreč ne potrebuje baterije za prikazovanje informacij. Se pravi, da bo e-papirnati zaslon brez težav na voljo tudi, ko mobitel ne bo več imel dovolj baterije za glavni zaslon.

Pa tudi sicer bo YotaPhone prav prijeten Android mobitel. Poganjal ga bo dvo-jedrni 1,5GHz procesor in Android 4.2 Jelly Bean, fotografirali bomo lahko s kar 12 MP kamero. Oba zaslona bosta velika 4,3 palcev (10,92 cm). Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj in za koliko lahko YotaPhone pričakujemo v rokah uporabnikov.

4. Huawei Ascend Mate: ali je to sploh še mobitel?

Vir: Cnet

Vir slike: Cnet

Vsaj dokler ne bomo dočakala novega megatelefona Samsung Galaxy Note III, ki naj bi imel kar 6,3 palcev (16 cm) velik zaslon, se bo Huawei z novim modelom Ascend Mate lahko hvalil, da gre za pametni telefon z največjim zaslonom. Le-ta namreč v diagonalo meri kar 6,1 palcev (15,5 cm). Škoda je le, da ima tako velik zaslon resolucijo "le" 720p. S pomočjo 1.5 GHz štiri-jedrnega procesorja ga bo poganjal Android 4.1 Jelly Bean, slike bomo lahko zajemali z 8 MP kamero, tehnologija Magic Touch pa omogoča tudi uporabo zaslona na dotik v rokavicah.

5. ViewSonic VSD240 24-inch Smart Display: tudi tablice vse večje

 

In ker so pametni telefoni vse večji in bodo, kot kaže, kmalu dosegli velikost manjših tablic, so letos očitno tudi tablice začutile potrebo po skokoviti rasti. 24 palčna (60,96 cm) ViewSonic tablica, ki jo poganja Android 4.1 Jelly Bean, niti ni bila največja na sejmu CES. Ta naziv je pobrala 27 palčna (68,58 cm) Lenovo tablica IdeaCentre Horizon, ki jo poganja Windows 8. Nekako se mi pri takih velikostih izraz tablica že ne zdi več primeren. Mogoče bi lahko te mega tablične računalnike poimenovali kar tablične mize?

6. Polaroid Kids Tablet: vzdržljiva tablica za najmlajše

 

Na srečo še obstajajo proizvajalci tablic, ki jih še ni okužil virus gigantskih zaslonov. Na primer Polaroid. Polaroid? Ja, Polaroid, podjetje, ki je znano predvsem po instantnih kamerah, v zadnjih letih išče načine za ohranitev relevantnosti v dobi digitalnih fotografij. Ena od smeri, v katero so se sedaj spustili, so tudi Android tablice. Na sejmu CES so predstavili kar tri. Najbolj zanimiva je gotovo 7 palčna (17,78 cm) tablica z izvirnim imenom Kids Tablet, ki je, logično, namenjena otrokom. Poganja jo Android 4.0, za ceno 150 USD ponuja enostaven uporabniški vmesnik in kopico aplikacij za otroke. Pri tem niso pozabili še na zaščitno ohišje, ki dobro prenese padce.

Za malo večje otroke pa je Polaroid predstavil še cenovno ugodni tablici M7 in M10 (številka v imenu seveda ustreza palcem na zaslonu) z Androidom 4.1 Jelly Bean in prilagojenim vmesnikom, ki na prvi pogled spominja na barvite Windows 8 ploščice.

7. Polaroid iM1836: Android fotoaparat z zamenljivimi lečami

 

Polaroid se je očitno res navdušil nad Androidom, saj je poleg tablic predstavil 18 MP fotoaparat Polaroid iM1836. In kljub temu, da so Android fotoaparati s Samsung Galaxy Camera na čelu vse bolj priljubljeni, je Polaroid iM1836 prvi Androidni fotoaparat z zamenljivimi lečami, verjetno pa žal ne zadnji z nemogočim imenom. Poganja ga Android 4.1 Jelly Bean, cena naj bi bila okoli 399 USD. Zanimiva novost za fotografske navdušence!

8. Nvdia Project Shield: Android igralna konzola

 

Tudi navdušenci nad igricami so na sejmu CES prišli na svoj račun. Nvidia je skupaj z novim procesorjem Tegra 4 predstavila Nvidia Project Shield, prenosno tablico z igralnim kontrolerjem, ki jo poganja Android Jelly Bean. Zanimiva alternativa bo tudi tablica Archos GamePad, ki jo prav tako poganja Android Jelly Bean.

9. Vuzix M100 Smart Glasses: neposredni tekmec Google Glass

 

Google že dlje časa razvija svoja pametna očitna v okviru Project Glass. Srečneži, ki so na lanski razvijalski konferenci za 1.500 USD naročili "Explorer Edition", naj bi jih dobili v začetku tega leta, navadni smrtniki pa bomo morali na izid še kar nekaj časa počakati. A za neučakane naj bi že letos poleti podjetje Vuzix za okoli 500 USD ponudilo alternativo v obliki pametnih očal Vuzix M100 Smart Glasses. No, ne gre čisto za očala, bolj za evolucijo Bluetooth slušalke z zaslonom. Android aplikacije se lahko naložijo neposredno na pametna očala (poganja jih Android 4.0 Ice Cream Sandwich), poleg tega bodo na voljo tudi Android in iOS aplikacije, ki se lahko brezžično povežejo z očali preko standarda Bluetooth ali omrežja WiFi.

10. Panasonic SR-SX2: Androidni kuhalnik riža

 

Za konec ne moremo še mimo vsaj enega izmed predstavljenih Android kuhinjskih pripomočkov. Samsungov pametni hladilnik smo že omenili, a nekako smo pametne hladilnike že dlje časa pričakovali. Zato tokrat raje izpostavim Panasonicov kuhalnik riža, ki ga poganja Android. Zakaj? Zato da lahko direktno na kuhalniku iščemo riževe recepte in mu ukazujemo z Android mobitelom. Hja, zakaj pa ne. Kuhalnik je za 600 USD že na voljo kje drugje kot na Japonskem.

No, če riža ne ješ ravno pogosto, si za lahko od 4.499 USD naprej privoščiš Android pečico, na kateri lahko dejansko uporabljaš Android aplikacije. Sama sicer nisem še čisto povsem prepričana, ali je pečica mesto, kjer si želim igrati jezne ptiče. Pa tudi cena teh pametnih kuhinjskih naprav me zaenkrat še ne prepriča.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
451
4. oktober 2013
10 najbolj zanimivih Android naprav na sejmu CES 2013
Android