10 nasvetov za pospešitev delovanja mobilne naprave Android

Tehnik 24. december 2014
/PublishingImages/kako-pohitriti-android-hero.jpg

Verjetno ste se že srečali s situacijo, ko ste kupili novo napravo Android in je na začetku delovala kot namazana, čez čas pa je prestavila v prestavo ali dve nižje. K sreči uporabniki pri tem problemu nismo nemočni, saj lahko delovanje vsake naprave z nekaj preprostimi posegi pospešimo. Predstavljamo vam deset zelo učinkovitih. Če jih boste izvedli samo nekaj, bi se moralo poznati na hitrosti.

1. Ponovno zaženite Android

To je eden najpreprostejših in najučinkovitejših posegov za pohitritev naprave. Morate pa vedeti, da se vam lahko ta kmalu spet upočasni, če na njej ne boste naredili še kakšnega drugega predlaganega posega.

2. Odstranite živa ozadja

Živa ozadja (live wallpapers) lepo popestrijo namizje operacijskega sistema, a po drugi strani porabijo precej strojne moči. Nadomestite jih raje s klasičnimi, mirnimi ozadji.

3. Odstranite aplikacije

Naložene aplikacije lahko upočasnjujejo delovanje operacijskega sistema, zato tiste, ki jih ne potrebujete več, odstranite. Zagotovo imate naloženih nekaj takih, ki jih uporabljate le redko ali celo nikoli. Z njihovo odstranitvijo boste udarili dve muhi na en mah. Naprava bo delovala hitreje, obenem pa boste imeli tudi več prostora na internem spominu.

4. Nadgrajujte programsko opremo

S tem mislimo tako na operacijski sistem kot na aplikacije. Njihove nove različice namreč lahko prinesejo občutno hitrejše delovanje. Seveda obstaja možnost, da vam bodo zaradi kopice novih funkcionalnosti delovale počasneje kot stare, a je to bolj izjema kot pravilo.

5. Odstranite vizualne gradnike z namizja

Ena dobrih strani Androida je v tem, da lahko na njegovem namizju uporabljamo vizualne gradnike (angl. widgets). Ti pa imajo žal tudi svojo slabost. So zelo pogost krivec za počasnejše delovanje Androida. V kolikor jih imate veliko, priporočamo, da vsaj nekatere odstranite.

6. Izključite animacije

Še en porabnik strojne moči so animacije operacijskega sistema (premikanje med stranmi na namizju ipd). Če vam niso zelo pomembne, jih izključite.

7. Izključite samodejno sinhronizacijo

S pomočjo samodejne sinhronizacije lahko naša mobilna naprava zazna, kdaj smo dobili novo elektronsko pošto in podobno. Super, a na račun tega vam lahko deluje počasneje. Verjamemo, da brez sinhronizacije pri elektronski pošti ne morete. Prav možno pa je, da jo imate vključeno še kje drugje, kjer je ne potrebujete.

8. Počistite predpomnilnik

Mobilne aplikacije shranjujejo v predpomnilnik (angl. cache) najrazličnejše podatke in ko se teh nakopiči veliko, lahko naprava začne delovati počasneje. Predpomnilnik zato redno čistite. Počistite ga v nastavitvah v zavihku Shramba (angl. Storage).

9. Preverite količino prostega internega spomina

Android za gladko delovanje potrebuje nekaj prostega prostora na internem spominu. Vedno mu pustite vsaj kakšen GB ali dva. Nekaj prostora boste pridobili že s čiščenjem predpomnilnika (prejšnja točka).

10. Ponastavite Android na tovarniške nastavitve

Povrnitev Androida nazaj na tovarniške nastavitve vam lahko prinese precejšnjo pohitritev, se pa morate ob tem zavedati, da boste s tem izgubili tudi vse stvari, ki ste jih imeli pred tem posegom nameščene. Sami presodite, ali se vam izplača.

Vir: intomobile.com.

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. december 2014
2325
31. december 2014
10 nasvetov za pospešitev delovanja mobilne naprave Android
Android