10 skrivnosti uspešnih Windows Phone aplikacij

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Windows_Phone-consumer_countries.jpg

Operacijski sistem Windows Phone po razširjenosti še ne more tekmovati z Androidom in iOS-om, a kljub temu Microsoft vztrajno vlaga v razvoj platforme in skrb za razvijalce. Pred kratkim so predstavili novo spletno mesto za razvijalce, na blogu za razvijalce pa so predstavili 10 zanimivih nasvetov za uspešnejše Windows Phone aplikacije.

Spletno središče za razvijalce se je pretekli teden iz App Hub-a preimenovalo v Windows Phone Dev Center in se obleklo v novo, moderno podobo. Sedaj so vse pomembne povezave za oddajo aplikacij, prenos razvojnega okolja in primerov kode še lažje dostopne z enim klikom.

Novi Windows Phone Dev Center za razvijalce

A spremembe niso le kozmetične. Microsoft je za štirikrat povečal število držav, ki jih lahko izberemo pri registraciji (sedaj že lahko izberemo Slovenijo!), hkrati pa bodo letos tudi za trikrat povečali število držav, v kateri bo aplikacije mogoče kupovati. Do izida nove različice Windows Phone 8 bo tako kupovanje in prodaja možna že skoraj povsod po svetu, pa tudi slovenščina se bo v WP8 končno znašla na seznamu podprtih jezikov. Novo središče za razvijalce poleg boljše pokritosti svetovnih trgov prinaša lažje urejanje razvijalskih računov in oddajanje aplikacij, izboljšana so poročila in analitika o prenosih aplikacij in še marsikaj zanimivega.

Zaradi vse boljše podpore tako za razvijalce kot za uporabnike naprav Windows Phone, postaja Windows Phone vse bolj zanimiv z vidika aplikacij. Trenutno je teh že preko 100.000, ekipa Windows Phone aplikacijske tržnice Marketplace pa je na podlagi statistik najbolj uspešnih aplikacij zbrala sledečih deset nasvetov za razvijalce, ki želijo uspeti v Windows Phone ekosistemu. Marsikateri nasvet bo gotovo prišel tudi pri razvoju aplikacij za druge platforme.

  1. Uporabi Trial API, ki omogoča brezplačen poskus sicer plačljivih aplikacij: aplikacije z možnostjo poskusa imajo kar 70x več prenosov in 7x več prihodkov. Vsekakor je to funkcionalnost Windows Phone platforme, ki se jo splača izkoristiti!
  2. Uporabi ploščice Live Tiles: aplikacije, ki znajo z uporabnikom komunicirati z uporabo ploščic na Start zaslonu, imajo več prenosov in so pogosteje uporabljene. Top 50 aplikacij ima tako kar 3,7x večjo verjetnost, da uporabljajo interaktivne ploščice.Primeri ploščic WIndows Phone Live Tiles
  3. Uporabi potisna obvestila: tako kot ploščice, so tudi potisna obvestila dober način, da uporabnika privabimo nazaj v aplikacijo. Top 50 aplikacij ima 3,2x večjo verjetnost, da uporabljajo ta način komunikacije.
  4. Uporabi lokacijske oglase: oglasi, ki se prilagajajo lokaciji uporabnika, so praviloma bolj uporabni in relevantni za uporabnike, zato so oglaševalci zanje pripravljeni več plačati.
  5. Upoštevaj Windows Phone oblikovalske smernice: ena najbolj privlačnih lastnosti platforme Windows Phone je njen moderen uporabniški vmesnik Metro (s prihodom WIndows 8 se bo sicer ta izraz začel opuščati). Naj bodo tudi aplikacije v skladu s to moderno podobo, saj to poveča njihovo verjetnost, da so izpostavljene v aplikacijski trgovini.
  6. Hitro ponudi aplikacije na novih tržiščih: aplikacijska trgovina se letos hitro širi na nove trge, kar predstavlja nove priložnosti za aplikacije. Če imaš globalno zanimivo aplikacijo, se ti jo torej splača čim prej vključiti na vse možne trge.Širitev Windows Phone na nove trge po svetu
  7. Prilagodi aplikacije lokalnim trgom: kljub temu, da je najbolj enostavno ponuditi eno aplikacijo v angleščini za več držav, bodo uporabniki bolj cenili aplikacije, ki govorijo njihov jezik, poznajo lokalno valuto in ostale posebnosti. Ne pozabi torej svoje aplikacije ponuditi vsaj še v slovenščini ;)
  8. Aplikacija naj bodo prave velikosti: pri razvoju aplikacije ne pozabi na uporabnike, ki nimajo najbolj zmogljivega ali najnovejšega telefona. Microsoft priporoča aplikacije, ki v velikosti ne presegajo 90 MB.
  9. Upoštevaj mnenja uporabnikov: spremljaj ocene in mnenja uporabnikov v aplikacijski trgovini in se na konstruktivne kritike čim prej odzovi s popravki in nadgradnjami. Pomaga tudi, če uporabnike ob uporabi aplikacije na diskreten način prosimo za oceno in mnenje.
  10. Redno posodabljaj aplikacije: statistika kaže na to, da se top 50 aplikacij posodablja na vsake 2 do 3 mesece, manj uspešne aplikacije pa na štiri ali več mesecev. Poleg popravkov je, kot že omenjeno, v nadgradnje dobro vključiti predloge uporabnikov. Pri nadgradnji ne pozabi še na posodobitev opisa in ekranskih posnetkov, ko je to potrebno.

Kod dodaten bonus nasvet ekipa Marketplace svetuje še: pri razvoju poišči pomoč. Na spletu ne manjka strani s praktičnimi nasveti in prijaznimi skupnostmi razvijalcev, seveda pa marsikateri nasvet najdeš tudi v prenovljenem središču za razvijalce.

Kakšen bi pa bil tvoj nasvet za ostale razvijalce?

Vir: The Windows Phone Developer Blog

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
389
24. september 2013
10 skrivnosti uspešnih Windows Phone aplikacij
Windows Phone 7