10.000 korakov na dan odžene zdravnika stran

Renata Anžič Trtnik 7. april 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/svetovni-dan-zdravja-anzic-apr22-hero.jpg

V vseh življenjskih obdobjih bi morala biti skrb za zdravje na prvem mestu. Nekaj je genetika, malo okolje, velik delež k celotnemu mozaiku pa dodajo naše življenjske navade oziroma razvade. Zdrav življenjski slog je naložba za vse življenje. To pomeni, da se kakovostno, zdravo in pravilno prehranjujemo, ustrezno za svoje telo gibljemo in pazimo tudi na duševno zdravje, torej smo pozitivno naravnani.

Ko pa pridemo v srebrna leta, je doslednost pri zdravem življenjskem slogu še toliko pomembnejša. Nekaj besed bo namenjenih v uvodu izpostavljenim 10.000 korakom. Zakaj? To je na raziskavah osnovana številka, ki zadosti potrebam po izboljšanju zdravstvenega stanja in vitalnosti ne glede na leta in spol in jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Če je dolžina koraka v povprečju dolga približno 70 do 80 centimetrov, to pomeni približno sedem do osem kilometrov hoje

Če bi želeli prehoditi 10 kilometrov, bi to pomenilo približno 14.000 korakov. Podatki se v različnih virih malenkost razlikujejo, tudi priporočilo, koliko naj bi dnevno prehodili. Nekatere prakse svetujejo to količino korakov vsak dan, drugi pravijo, da po priporočilih SZO za krepitev zdravja odraslih zadošča 150 minut zmerne gibalne aktivnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne gibalne aktivnosti na teden.

Vsekakor pa ne pozabite, da ni nabiranje kilometrov le zgolj sprehod, vsako gibanje prispeva k željenemu cilju. Tako se v skupno število sešteva tudi kolesarjenje, plavanje, hoja po stopnicah, po stanovanju, okoli hiše ... To pa ne zveni več tako težko dosegljivo, kajne? Deset minut zmernega plavanja, na primer, navrže približno 1.900 korakov. Če se peljete s kolesom 20 minut, je to še približno 2.500 korakov. Pol ure igranja tenisa ‒ dodatnih 6.500 korakov. Ste vedeli, da je povprečno število dnevno prehojenih korakov 3.500? Daleč premalo.

 

Ste že slišali za piramido gibanja?

Da, poleg prehranske poznamo tudi piramido gibanja. Povsem na vrhu so sedeče dejavnosti, torej tiste, ki bi se jim morali kar najbolj ogniti. Vaje za vzdrževanje in izboljšanje gibljivosti, moči in koordinacije bi morali izvajati dvakrat do trikrat tedensko, trening za srčno-žilno vzdržljivost (tek, nordijska hoja, nogomet, planinarjenje itd.) pa trikrat do petkrat na teden vsaj po dvajset minut. Poleg tega bi morali vsak dan hoditi ali se ukvarjati z neko podobno (zmerno) dejavnostjo. Vsaka različna telesna dejavnost mora trajati vsaj deset minut.

Za hojo bi lahko rekli, da je darilo narave nam vsem. Ne potrebujemo pripomočkov, razen v nekaterih primerih (bolezni, invalidnost) jo zmorejo tako rekoč vsi. To je najbolj naravno gibanje, s katerim damo telesu dovolj, da ga ohranjamo v dobri formi. Resnično ni potrebe, da bi morali kakršnokoli vadbo početi na silo, s preveliko obremenitvijo in pod zahtevnimi pogoji. Narava ve več od nas, zato je tudi poskrbela za nas na najbolj univerzalen način.

Še nekaj besed namenimo temu, na kaj vse hoja vpliva blagodejno: izboljša razpoloženje, pomiri, razvedri, izboljša kakovost spanja, vpliva na zmanjšanje telesne teže, krepi imunski sistem, preprečuje ali zmanjšuje vpliv raznih bolezni ali neravnovesja, kot so rak, diabetes, krvni tlak ... Prav tako dobro vpliva na srce in ožilje, vzdržuje kostno gostoto, ohranja in krepi mišično maso, pospešuje presnovo, krepi dihalni sistem, telo oskrbi s kisikom, ne obremenjuje preveč sklepov in je v splošnem zelo varna rekreacija.

Načrt in nekaj koristnih informacij, preden se lotimo:

 • Če niste bili do zdaj pretirano aktivni, ste manj gibalno spretni ali imate čezmerno težo, je pomembno, da začnete zmerno po svojih zmožnostih. Število korakov dodajajte do željenega cilja 10.000 korakov vsak dan. Če pa boste mejo presegli, bravo, zaslužite aplavz!
 • Ni potrebno doseči željenega cilja naenkrat, dan je dolg, lahko si cilj razdelite na več intervalov.
 • Če se težko odpravite sami na sprehod, se povežite s prijatelji ali (ne)znanci, ki imajo morda enake pomisleke kot vi. V družbi je vse lepše početi.
 • Če vam bolj kot človeška družba odgovarja družba kosmatincev, je pes zagotovo za gibanje najboljši partner.
 • Uporabljajte stopnice namesto dvigala.
 • Odidite v trgovino raje peš kot z avtomobilom. V nahrbtniku je lažje nositi nakupljene izdelke kot v vrečki v roki.
 • Če živite v naselju, parkirajte avtomobil dlje, kot ste vajeni.
 • Ne pozabite še na druge vrste vadbe (plavanje, telovadba, joga, raztezanje, tenis, nordijska hoja, kolesarjenje ...).
 • Če imate vnuke, jo čim večkrat skupaj mahnite kam na izlet, kjer boste vsi imeli koristi od te zdrave aerobne vadbe.
 • Gojite disciplino. Od tri do šest tednov je potrebnih, da nekaj novega sprejmemo za navado.
 • Naj vas vreme ne ustavi, saj veste, kaj pravijo: ni slabega vremena, so le slaba oblačila.
 • Ne hodite prepočasi, bolj dinamična hoja bo bolj vplivala na telo in pokurila več kalorij (približno 500 kalorij na 10.000 korakov).
 • Ker morda ne nosite mobitela vedno s seboj, vam za štetje korakov priporočamo pametno zapestnico oziroma uro (Mi Smart Band 6), ki jo trenutno ob ponudbi telefona Redmi Note 11 dobite brezplačno. Vedno jo imate pri sebi, ne da bi vas pri rekreaciji ovirala, najbolje pa je, da nanjo ne vpliva voda, zato lahko greste z njo v bazen, morje, nič se ji ne bo zgodilo, če vas ujame dež ... saj je vodoodporna. Zapestnica bo ves čas pridno beležila vašo aktivnost.

 • kupi

  Ne spreglejte!

  V Telekomu Slovenije za vse, ki so stari 60 let ali več, nudijo Ugodnost Penzion brez Kartice upokojenca kot pogoj. Z Ugodnostjo Penzion lahko v sklopu trenutno veljavne akcijske mesečne naročnine paketov Naj prejmete paketa Naj B ali C za 13,99 evra na mesec. Če pa se ob enem od omenjenih paketov odločite za nakup pametnega telefona Redmi Note 11, boste zanj plačali samo 7,99 evra na mesec, če sklenete vezavo za 24 mesecev. Ob svetovnem dnevu zdravja so pripravili v Telekomu Slovenije tudi posebno ponudbo, in sicer bo prvih 300 kupcev poleg prejelo za DARILO še pametno zapestnico Xiaomi Mi Band 6.


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  7. april 2022
  5896
  14. april 2022
  10.000 korakov na dan odžene zdravnika stran