15 let iPhona v petih točkah

Tehnik 1. september 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/apple-15-let-tehnik-sept22-hero.jpg

Konec junija je minilo petnajst let odkar je v prodajo šel prvi iPhone, pet mesecev po tem, ko ga je na Applovem dogodku napovedal Steve Jobs. Ja, to je bilo leta 2007, ko še ni bilo Instagrama, ko smo še imeli blackberryje in so bili najbolj popularni mobiteli Nokie. Tako kot letos je tudi takrat bilo evropsko prvenstvo v košarki, a Luka Dončić na njem ni igral, ker je bil star osem let.

kupi

  1. Originalen iPhone s 4 GB pomnilnika je ob podpisu dvoletne pogodbe v ZDA stal 499 dolarjev.
  2. Ne le, da ni imel prepoznave obraza s FaceID, originalni iPhone sploh ni imel sprednje kamere za selfije in videoklice, ker selfiji še niso bili stalnica in ker videoklicev ni podpiral. Prav tako na zadnji strani ni imel kamere, temveč fotoaparat, saj je omogočal zgolj fotografiranje, ne pa tudi snemanja videa.
  3. Kopiraj, izreži in prilepi so dandanes povsem samoumevni ukazi, a na iPhonu tega ni bilo mogoče početi do leta 2009, ko smo dobili tretjo različico operacijskega sistema. Ta se je, mimogrede, imenoval iPhone OS, saj je Apple šele leta 2010 pridobil pravice za ime iOS, kar je bilo do takrat ime za operacijski sistem Ciscovih usmerjevalnikov.
  4. Na začetku je bilo na iPhonu na voljo le nekaj aplikacij, kot so Phone, Weather, Notes, Calendar, itd., možnost razvoja aplikacij in trgovino App Store pa smo dobili šele leto kasneje.
  5. Milijonti iPhone so prodali nekaj več kot 70 dni po začetku prodaje. Doslej je bilo skupno prodanih krepko več kot dve milijardi iPhonov.

kupi

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
1. september 2022
5991
1. september 2022
15 let iPhona v petih točkah