29. julija odprtje največje tovarne na svetu, Tesla Gigafactory

Matic Tomšič 1. junij 2016
/PublishingImages/tesla-gigafactory-hero.jpg

Eminenca električnih avtomobilov Tesla bo v svoji novi tovarni proizvajala litij-ionske baterije. Gigafactory, ki stoji sredi puščave v ameriški zvezni državi Nevada, bo sicer dokončana predvidoma leta 2020. Glede na uporabno površino bo postala največja stavba na svetu.

Tesla je na slovesno odprtje tovarne Gigafactory 1, ki bo 29. julija, povabila vplivne poslovneže, pa tudi nekatere kupce avtomobila tesla S, je poročal ameriški medij Fortune.

 

Tovarna bo ob odprtju še daleč od dokončanja. V začetku maja je bil proces gradnje pri nekako 14 odstotkih, so zapisali pri Bloombergu. Kljub temu v Gigafactory 1 že danes proizvajajo Tesline električne module za dom, Powerwall in Powerpack.

Na obratovanje pri sto odstotkih moči bo Gigafactory 1 pripravljen najpozneje do konca leta 2020. Takrat bodo po napovedi Elona Muska v enem letu naredili več litij-ionskih baterij, kot je leta 2013 znašala celotna svetovna proizvodnja. To bo ceno litij-ionskih baterij znižalo za do 30 odstotkov, posledično se bodo pocenili tudi električni avtomobili Tesla. Pri Tesli ocenjujejo, da bodo z baterijami, proizvedenimi v Gigafactory 1, vsako leto lahko opremili pol milijona električnih avtomobilov.

 

Dokončani Gigafactory 1 bo sicer postal druga največja stavba na svetu glede na uporabni prostor (prekašala jo bo le tovarna letal Boeing v Everettu) in celo največja stavba na svetu glede na uporabno površino.

Gigafactory 1 bodo v celoti poganjali obnovljivi viri energije. Na strehi tovarne so sončne celice, v bližini pa tudi vetrna elektrarna.

 

Članek je bil prvotno objavljen na siol.net.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. junij 2016
3000
1. junij 2016
29. julija odprtje največje tovarne na svetu, Tesla Gigafactory