3, 2, 1, ... počitniceee!

Tehnik 24. junij 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/clanek-pocitnice-tehnik-jun22-hero.jpg

Že odštevaš ure do počitnic? Morje, aktivnosti na prostem, pa tudi vse zabavne stvari, ki jih rad/a počneš v prostem času, že čakajo nate. To pa ne pomeni, da moraš mobitel, tablico in računalnik pustiti povsem na miru, a vseeno daj počitnice čim bolj izkoristiti za aktivnosti na prostem, za izklop možganov in počitek v senci.

O aplikacijah, ki pridejo prav pri načrtovanju počitnic in med samim potovanjem, smo že pisali, pa tudi o triku ali dveh za uporabo Google Zemljevidov, tokrat pa nekaj ležernih predlogov za poletno obarvane aktivnosti na zaslonu, pa tudi brez njega.

 

Pred odhodom

Preden se zares odklopiš, te čaka še pakiranje in pot do izbrane lokacije. Pred odhodom preveri naše nasvete za tujino, da te ne presenetijo dodatni stroški.

Pot na počitnice z avtom, vlakom, letalom ali ladjo se ponavadi vleče, saj že komaj čakaš, da namočiš noge, skočiš v muzej ali zajahaš kolo. Med potjo si privošči film ali risanke; HBO Max omogoča, da si vsebino naložiš na napravo in ogledaš tudi kadar nimaš dostopa do interneta ali ne želiš prenašati podatkov. Med najnovejšimi počitniško obarvanimi vsebinami za otroke najdemo Pri Addamsovih 2, ki se prav tako odpravijo na lepše, za odrasle pa Pred zoro, romanco, ki se dogaja poleti, med potovanjem z vlakom in obiskom Dunaja.

Na poti

Na poti si krajšaj čas s kakšnim filmom ali igro. Lahko poslušaš avdio knjige, ki so na voljo v slovenščini v mobilni aplikaciji Audiobook, njihovo izposojo ti omogočajo tudi v knjižnicah. Za mlajše otroke so pravljice v legendarni oddaji Lahko noč, otroci, ki so na voljo tudi v obliki podcastov, ki si jih lahko naložiš preden greš na pot in nato izklopiš avtomatsko nalaganje, tako na poti ne porabljaš podatkov. Za podcaste namenjene odraslim pobrskaj po podcasti.si in poišči temo, ki te zanima ali preveri seznam najboljših, ki ga je sestavil Renton. Če boš med potovanjem tudi na daljši vožnji na trajektu, ti bo prav prišla kakšna potovalna igra, kot na primer potapljanje ladjic. Potovalna različica je ravno pravšnja za na pot, majhna, ne zasede veliko prostora in je zabavna.

kupi

Namig za starše

Seveda tudi med počitnicami le redko kdo povsem odloži mobitel, razen, če se tako dogovorite v družini. Nekaj pravil pa je fino vzpostaviti, da se izognemo nerganju :) Otroci in mladostniki pogrešajo prijatelje, zato jim ne preveč težit, če z njimi klepetajo, priporočamo pa dogovor o tem, kdaj je primeren čas za to; morda med popoldanskim počitkom ali zvečer.

Mir in tišina

Poletje je odličen čas za opazovanje zvezd in če se boste med pohajkovanjem slučajno znašli v Zagrebu, se lahko ob sredah in četrtkih povzpnete na njihov observatorij in s prenosnim teleskopom opazujete nebo. Meteorski roj Perzeidov je poleti mogoče opazovati s prostim očesom, pri tem pa pomaga, če ste na svetlobno neonesnaženem delu, takšen prostor pa je na morju in v hribih lažje najti. Lahko si naložite tudi kakšno od aplikacij, kot je na primer Star Walk 2, kjer tudi dobite informacije o tem, kaj in kdaj je vidno na vaši lokaciji.


Lepe počitnice in dopust kamorkoli se odpravljate ⛱

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. junij 2022
5947
24. junij 2022
3, 2, 1, ... počitniceee!