40 let od prvega klica z mobitelom

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/cooper.jpg

3. aprila 1973 je v New Yorku nekaj povabljenih novinarjev spremljalo nenavaden dogodek. Zgodil se namreč tako pomemben pogovor, da odmeva še danes. Motorolin inženir Martin Cooper je tistega dne kot prvi na svetu opravil pogovor s prenosnim telefonom. Na drugi strani linije je bil Joel Engel, Cooperjev tekmec, ki je tedaj delal za Motorolino konkurenco, podjetje AT&T pri Bell’s Labs.

Klic, ki je nedvomno odprl vrata tehnologiji, brez katere si danes težko zamislimo slehernikov vsakdan, je omogočila naprava z imenom Motorola DynaTAC 8000x. Mati mobitelov ni bila vitka lepotica po današnjih standardih, saj je bila dolga kar 25 cm in je tehtala več kot kilogram. Njena baterija, ki se je polnila 10 ur, je zdržala 35 minut pogovora.

Foto: Rico Shen / Wikipedia

Dr. Martin Cooper, 84-letnik, ki še danes dela v Silicijevi dolini, se je Motoroli pridružil že leta 1952, kjer je najprej raziskoval dvosmerni avtomobilski radio in razvijal enega od prvih sistemov za zdravniške pozivnike. V sredini 60-tih je za čikaško policijo, ki je tedaj v svojih avtih uporabljala "push-to-talk" telefone, razvil mikrofon, ki je omogočal pogovor tudi nekaj metrov stran od avtomobila s “telefonsko centralo“. V tem času je bil Čikago pravi raj za tovrstno tehnologijo, saj je ravno tu v Bellovih laboratorijih podjetje AT&T razvijalo mobilno omrežje radijskih oddajnikov in sprejemnikov za povezavo posamičnih avtomobilskih telefonov.

Cooper je hitro dojel, kako pomembno je, da se ljudje lahko pogovarjajo na večjih razdaljah tudi medtem, ko se premikajo. Očaran nad komunikacijsko napravo, ki so jo s Kapitanom Kirkom na čelu uporabljali v Zvezdnih stezah, se je posvetil razvoju prenosnega telefona. Že leta 1972 je tako občudoval zamisli oblikovalcev, ki so sodelovali na razpisu za prvi mobitel na svetu. Čeprav je bilo med njimi tudi nekaj takih, ki bi s svojo podobo lahko očarali še do nedavnega, se je takrat iz praktičnih razlogov odločil za nekoliko robustnejšo obliko, saj je bilo tako manj možnosti za poškodbe mobitela.

 

Prvem klicu s mobitelom je sledilo dobro desetletje zatišja, namenjenega razvoju. Izbrskali smo Motorolin TV oglas, ki v osemdesetih skuša mobitele približati potencialnim kupcem, njihova uporaba pa se dodobra razširi šele v začetku devetdesetih, ko sta bila glavna promotorja mobitelov Mulder in Scully iz nepozabnih Dosjejev X. Pustimo zgodovino ob strani in za konec omenimo le še podatek, da danes uporablja mobitel prek 6 milijard ljudi oziroma kar 87 odstotkov svetovne populacije.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
182
17. marec 2014
40 let od prvega klica z mobitelom