5 najboljših novosti v iOS 16

Tehnik 13. september 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/odkrij-novosti-ios16-harb-sept22-hero.jpg

Tik pred prihodom novega iPhona smo dobili tudi novo različico operacijskega sistema iOS, ki prinaša široko paleto novosti, tako pri oblikovanju in uporabniškem vmesniku, kot tudi globlje v načinu delovanja. Začnimo na vrhu.

Namizje

Večina novosti na namizju je osredotočenih na zaklenjeni zaslon (Locked Screen), ki je sedaj povsem druga zgodba, a manjšo in uporabno novost najdemo tudi na običajnem zaslonu in sicer smo v spodnjem delu dobili iskalno okence. A posvetimo se zaklenjenemu zaslonu. Poleg spremenjene pisave in drugih velikosti zapisov časa in časovnika (ki jih sedaj lahko spreminjamo), je najbolj opazna novost spodnja poravnava obvestil. Tega bodo veseli uporabniki z manjšimi dlanmi, saj je obvestila tako bistveno lažje doseči, navzdol pa se je prestavil tudi upravljalnik glasbe.

Sicer zaklenjeni zaslon sedaj omogoča še kopico zabavnih funkcionalnosti, denimo nastavitev večjega števila fotografij za ozadje, ki se nato naključno prikazujejo (Photo Shuffle). Bolj produktivno naravni uporabniki se bodo razveselili widgetov, saj lahko sedaj na zaklenjeni zaslon vključimo tudi denimo odstotek baterije, drugi časovni pas, vreme, kroge fizične aktivnosti in seveda eno najmanj uporabljanih funkcij – vrednost delnic na ameriških borzah. Nastavimo si lahko tudi različne vrste zaklenjenih zaslonov in samodejno preklapljanje med njimi ob določnem času ali na določeni lokaciji (npr. služba/doma).

 

Sporočanje in e-pošta

Za tiste, ki hitreje tipkamo kot mislimo, je iOS v Messages in Mailu uvedel možnost preklica poslanega sporočila, a seveda je pri tem nekaj dodatnih pogojev. V Messages prekličemo pošiljanje tako, da pritisnemo na sporočilo in držimo, dokler se ne odpre meni z možnostjo »Unsend«. To lahko naredimo zgolj 2 minuti po pošiljanju in bo dejansko preklicano ZGOLJ, kadar pošljemo sporočilo drugim uporabnikom iPhona z iOS 16. Tistim, ki imajo starejše različice iOS, se sporočilo ne bo izbrisalo iz Messages, uporabnikom Androidov in drugih telefonov pa se sporočilo iz Messages pošlje kot SMS, tako da ga seveda ne moremo preklicati. Podobno deluje funkcionalnost urejanja poslanih sporočil. V Mailu preklic pošiljanja e-pošte deluje ne glede na to, katero napravo ali program uporablja prejemnik, vendar pa imamo na voljo le 10 sekund. Lahko pa v Mailu zato končno nastavljamo pošiljanje z zamikom, kar je denimo uporabno, ko se ponoči spomnimo, da moramo zjutraj poslati službeno e-pošto, ne želimo pa, da sodelavci ali poslovni partnerji mislijo, da smo čudak, ki dela ob dveh ponoči.

Osredotočenost

Funkcija Focus omogoča ustvarjanje profilov za določene ure ali lokacije, ko želimo na primer drugačna zvonjenja ali načine obveščanja. Večina uporabnikov je kmalu ugotovila, da je spalni profil odlična rešitev, saj ponoči samodejno izklopi zvonjenje in obvestila, zjutraj pa budilko. Z iOS 16 lahko še dodatno prilagodimo Focus, celo vedenje aplikacij; tako lahko denimo Calendar prikaže le določene koledarje (npr. zgolj službene ali družinske), Mail ne prikaže pošte iz določenih računov, Safari skrije posamezne skupine zavihkov … Mogoče je tudi nastaviti utišanje obvestil od določenih oseb ali aplikacij ter vklop varčnega načina. Bistvo Focusa je, da uporabniku omogoči večjo osredotočenost na delo (ali spanje, ali trening …) in z nadgradnjami bo to še bolj priročno.

 

Fitnes in zdravje

Apple je v ZDA in na nekaterih trgih že predstavil svojo storitev Fitness Plus, ki ponuja vodene vadbe in podobno, a sedaj je osnovna funkcionalnost aplikacije Fitness na voljo vsem uporabnikom iOS. Ta zbira podatke o aktivnosti, denimo prehojene korake, športne aktivnosti in podobno. Doslej je bila aplikacija na voljo na pametnih urah Apple Watch, sedaj pa jo najdemo na telefonu in jo lahko uporabljamo z drugimi športnimi in pametnimi urami ali pa kar s telefonom. Če že imamo uro povezano s telefonom, začne samodejno zbirati podatke in nas opominjati, naj »zaključimo kroge«. Prikazovalnik aktivnosti v Apple Fitness (in na Apple Watch) je namreč krog, ki se postopno obarva v smeri urinega kazalca, ko izvajamo aktivnosti.

Novosti na področju zdravja vključujejo opomnike za jemanje zdravil, ki jih imamo na receptu, pri čemer lahko v aplikaciji Health kar dodamo zdravilo s seznama in izberemo predpisano pogostost jemanja, tako da se ne rabimo ubadati s številnimi opomniki ali alarmi.

Varnost in zasebnost

Ene največjih novosti na iOS večina uporabnikov sploh ne bo potrebovala. Če bodo imeli srečo. Lockdown Mode je nova funkcionalnost, ki ponudi izjemno visoko (»ekstremno«) stopnjo varnosti in zaščite telefona. Namenjen je predvsem uporabnikom, ki to potrebujejo, denimo novinarjem, aktivistom in drugim, ki postanejo tarče napadalcev. Lockdown Mode zablokira številne vektorje napada in pri tem tudi omeji funkcionalnosti, na primer odpiranje priponk iz Sporočil, klice na FaceTime, ki jih nimamo v stikih, omeji odpiranje spletnih strani in spremembe nastavitev telefona. To jih seveda ne bo zaščitilo pred uradnim policijskim pregonom ali prisluškovanjem, saj policije in obveščevalne službe številnih držav (tudi t.i. malopridnih) brez težav pridobijo podatke od operaterjev in ponudnikov storitev, kot sta Facebook in Google, Lockdown Mode zaščiti zgolj pred poskusi bolj t.i. hekerskih napadov na telefon. Tisti, ki (morda nenadoma) potrebujejo tako visoko stopnjo varnosti, bodo hvaležni za to funkcionalnost, običajnim uporabnikom pa Lockdown Mode bistveno preveč omejuje možnosti in lahko izberejo uporabniku prijaznejšo zaščito, denimo Varen splet.

Veliko bolj splošno priporočljiva funkcionalnost za številne uporabnike je Safety Check, ki omogoča preverjanje in nastavitve deljenja podatkov z drugimi uporabniki in aplikacijami. To je priporočljivo vsake toliko preveriti, saj je zasebnost vse bolj kršena pravica, rešitev pa ni namenjena zgolj zaščiti pred nepridipravimi aplikacijami, temveč tudi pred potencialnimi zalezovalci, saj so jo pri Applu razvili skupaj z združenji za zaščito žensk, ki so jim (bivši) partnerji pogosto spremenili nastavitve na telefonu, da so jih lahko zalezovali. Safety Check omogoča tudi Emergency Reset, ki prekine vse vrste deljenja vsebin in dostopov z drugimi uporabniki in aplikacijami ter ob tem še zahteva menjavo gesla za AppleID, da brezpogojno prekinete vse povezave in nato vzpostavite zgolj tiste, za katere ste prepričani, da jih potrebujete.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. september 2022
6004
13. september 2022
5 najboljših novosti v iOS 16