5 najboljših SMS/MMS-aplikacij za Android

Uroš Miklavčič 18. marec 2014
/PublishingImages/sms-apps-hero.jpg

Kdo izmed vas si je že kdaj zaželel, da bi bilo pošiljanje SMS-sporočil lažje, hitrejše ali zabavnejše? Privzete aplikacije na mobitelih Android so včasih preveč omejene oz. zapletene. Ali pa bi radi poslali MMS z zvočnim sporočilom, video posnetkom oz. sliko vaše mačke, pa je postopek v privzeti aplikaciji preveč zapleten. Vse te težave se da odpraviti, saj obstaja v trgovini Google Play ogromno alternativ, ki nadomestijo privzeto SMS-/MMS-aplikacijo na vašem mobitelu. V bistvu jih je toliko, da je težko ugotoviti, katera je uporabna in katera ne. Zato smo za vas poiskali in preizkusili 5 najboljših.

Textra SMS

 

Textro sem odkril povsem po naključju, ko je moj Nexus 4 iz neznanega razloga nenavadno kompresiral poslane slike v MMS-sporočilih (te so posledično izgledale grozno). V iskanju rešitve sem poskusil Textro in do danes je še nisem zamenjal. Kar me pri Textri tako navdušuje, je kombinacija nabora funkcionalnosti in stabilnosti same aplikacije.

 

Nabor nastavitev aplikacije je impresiven. Vse od ročnega vnosa nastavitev za MMS-sporočanje (česar vam načeloma ne bo treba nastavljati, saj privzeto uporabi sistemske nastavitve) do temnega in svetlega uporabniškega vmesnika. Pri temnem vmesniku mi je všeč, da niso izbrali popolnoma črnega ozadja, ampak temno sivo. Na prvi pogled je to morda malenkost, a popolnoma črni vmesniki nikoli niso dobra rešitev. Nastavite lahko tudi velikost besedila, uporabite t. i. Quick compose, ki vam v predal z obvestili doda bližnjico za pisanje sporočil, spremenite barvo pogovornih oblačkov in še nekaj drugih malenkosti.

Kar naredi Textro tako odlično, pa je sestavljanje sporočil: najprej bi omenil prikladno pojavno okno ob prejemu novega sporočila, ki vam omogoča, da na hitro odgovorite, ne da bi dejansko zagnali celo aplikacijo. Pri sestavljanju novega sporočila znotraj aplikacije se s pritiskom na ikono s simbolom plusa, ki se nahaja na levi strani vrstice za vnos besedila, odpre cel svet možnosti. Lahko dodate obstoječo ali zajamete novo sliko oz. video posnetek. Lahko kar znotraj aplikacije posnamete zvok, dodate avdio posnetek, ki ga imate na mobitelu, ali pa dodate katero od neštetih GIF-animacij oz. emojijev  za vse to pa boste morali naložiti podporno aplikacijo. Slednje je morda malo nadležno, a dobrodošlo, saj te zadeve načeloma zasedejo kar nekaj prostora in morda niso priročne vsem uporabnikom. Kar je morda nekoliko bolj problematično, je dejstvo, da emoji delujejo samo med uporabniki, ki imajo naloženo Textro, oz. bodo morda delovali v drugačni obliki tudi pri uporabnikih drugih aplikacij, a kompatibilnost ni popolna, zato določeni emoji ne bodo pravilno prikazani zunaj Textre.

Pod črto je Textra zelo zmogljiva alternativa privzetim aplikacijam in morda celo najboljša. Kar ji daje še večjo dodano vrednost, je hiter razvoj in dodajanje novih funkcionalnosti.

Hangouts

 

Hangouts je privzeta aplikacija Android za SMS-e na vseh napravah, na katerih teče Android 4.4 in, resnici na ljubo, deluje nekoliko kaotično. Uporabniški vmesnik ni dovolj jasno razdeljen med SMS-e in sporočila, ki gredo prek sistema Google Talk oz. Google Hangouts. Čeprav ni tako težko ugotoviti sistema, pa je uporabniški vmesnik potreben temeljitega premisleka.

 

Kot tudi v drugih aplikacijah, lahko dodajate slike in video posnetke, ne morete pa poslati oz. posneti zvoka. Emoji so omejeni na nabor, ki ga ponuja sama aplikacija, in če se ne motim, je ta enak sistemskemu naboru, kar je morda celo nekoliko boljša rešitev kot pri Textri.

To je nekako tudi vse, kar Hangouts ponuja  osnovne funkcionalnosti, ki pa naprednih uporabnikov verjetno ne bodo zadovoljile. Kljub temu da sedaj Hangouts poleg sporočanja prek sistema Google Hangouts (bivši Gtalk oz. Google talk) ponuja tudi pošiljanje SMS- in MMS-sporočil, to na koncu ni tako dobra rešitev, kot to izgleda na papirju. Z nekaj popravki bi morda lahko ena aplikacija pokrila levji delež sporočanja pri uporabnikih oz. celo spodbudila uporabo sistema Hangouts, ki na drugi strani resnično ponuja obilico funkcionalnosti, a o tem morda v kakšnem drugem članku.

hello sms

 

Aplikacija hello sms (namenoma pisano z malimi črkami) je relativno nova aplikacija, kar se pozna tudi pri naboru funkcionalnosti ter nastavitev. Pri slednjih poleg nastavitev zvoka in menjave svetlega in temnega vmesnika ne ponuja ničesar več, pa še temni vmesnik je skoraj popolnoma črn, kar aplikaciji štejem v minus. Res pa je, da je aplikacija še mlada in bo morda vse manjkajoče dele dopolnila v prihodnosti. Predvsem je potrebno čim prej dodati možnost za dodajanje video in avdio posnetkov v sporočilo. Emoji in fotografije pa so že na voljo.

 

Kar ji lahko štejem v velik plus, pa je svež in inovativen pristop k uporabniškemu vmesniku, ki ponuja popolnoma edinstveno izkušnjo. Kontakte vam aplikacija lepo razporedi ob levem robu in tako imate ves čas pregled nad vsemi zadnjimi sporočili. Z nekoliko piljenja bi to lahko postala zelo dobra aplikacija, zato spremljajte njen razvoj.

Sliding Messaging Pro

 

Edina plačljiva aplikacija na seznamu sliši na ime Sliding Messaging Pro. Takoj ko aplikacijo prvič poženete, vas ta vpraša, kakšno postavitev pogleda želite, pri čemer ni niti najmanj jasno, kako katera od postavitev izgleda, zato pač izberete eno na slepo (kar ni najboljši začetek). V naslednjem koraku lahko izberete, kakšen stil emojijev želite (brez, Android ali iOS), nato pa se odločite, ali želite vklopiti nekaj, kar sliši na ime SlideOver, pri čemer spet ni jasno, kaj točno s tem pridobite. Za konec izberete še svojega operaterja, da aplikacija nastavi prave parametre za pošiljanje; tu znova nastane težava, saj slovenskih operaterjev ni vnešenih in boste nastavitve morali vnesti ročno (obstaja tudi možnost, da poskuša aplikacija pridobiti sistemske nastavitve, a meni ni delovalo).

 

Če se vrnem nekoliko nazaj na nerazjasnjene stvari iz prvotne nastavitve: pogledi SMS- in MMS-sporočil se med seboj nekoliko razlikujejo, tako da izberite najljubšega (predogled v prvih korakih ne bi škodil). SlideOver je bila druga nejasna zadeva. Gre za prikladno funkcionalnost, ki ob rob vašega ekrana doda posebno polje, s katerim dostopate do pojavnega okna, v katerem lahko nato hitro napišete sporočilo ali pa si samo ogledate zadnja sporočila.

Za aplikacijo Sliding Messaging Pro se je po določenem času brskanja izkazalo, da je nabita s funkcionalnostmi (vse, kar ponuja Textra, in še več). Kar je po eni strani sicer dobro, a je v tem primeru že enostavno preveč vsega  to pa privede tudi do tega, da so določene funkcionalnosti zakopane v kupu menijev. Predvsem pa je vse skupaj nekoliko neintuitivno, tako da se boste zelo hitro izgubili oz. boste porabili kar nekaj časa, da se boste v aplikaciji počutili domače.

Čeprav so se razvijalci očitno zelo trudili in ponudili po vsej verjetnosti najbolj izpopolnjeno aplikacijo na tem seznamu, pa menim, da bi se morali malo bolj potruditi in uporabniški vmesnik, ki konceptualno sicer ni slab, nekoliko izpiliti in predvsem počistiti in poenostaviti.

Vzemimo v zakup še ceno, ki je okoli evra in pol, in kar težko bi priporočil aplikacijo komurkoli drugemu kot le najbolj zagrizenim pošiljateljem SMS- in MMS-sporočil. Naj omenim še, da ima Sliding Messaging Pro tudi dve spremljevalni aplikaciji, od katerih vam ena omogoča gradnjo tem (plačljiva), druga pa dodatne emojije (brezplačna).

8sms

 

8sms je v bistvu kopija privzete aplikacije Android. Gre za bolj osnovno aplikacijo, ki pa ponuja praktično vse glavne stvari: emojije, slike, video in avdio posnetke (tudi sprotno zajemanje vseh vsebin).

 

Zakaj torej sploh omenjam 8sms? Aplikacijo omenjam zato, ker proizvajalci mobitelov običajno privzeto aplikacijo odstranijo in jo nadomestijo s svojo. Za vse, ki niste uporabniki mobitelov Nexus, je tako 8sms dobra možnost, da si pogledate, kaj Android ponuja v svoji osnovi.

Kljub vsemu je aplikacija zelo zmogljiva in je omejena samo z vidika uporabniškega vmesnika, ki ne ponuja nobenih naprednih možnosti (pojavna okna, pošiljanje iz predala z obvestili, geste in tako naprej). Vse ostalo pa opravlja spodobno in zadovoljivo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. marec 2014
1990
8. september 2014
5 najboljših SMS/MMS-aplikacij za Android
Android