5 stvari, ki si jih je Apple za iOS 5, sposodil od Androida

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/ios5_060611.jpg

Apple je eno od najbolj inovativnih podjetij tako na strojnem kot na programskem področju. Vendar pride čas, ko mora tudi Apple priznati, da se določene funkcije niso spomnili prvi, ampak se jo je konkurenca. Sam sem spremljal WWDC konferenco v živo in ko so predstavljali iOS 5 sem se ob trenutkih naglas krohotal, ker sem spoznal, da si je Apple sposodil kar nekaj zamisli od konkurenčnega operacijskega sistema Android.

Torej, kaj si je Apple sposodil:

  • Sinhroniziranje v Oblaku: to na Androidu obstaja že kar nekaj časa saj takoj, ko se prijaviš z Google računom v svoj novi Android mobitel, se ti avtomatsko sinhronizirajo kontakti, koledar, e-pošta in po novem še dokumenti. Kadar pa zamenjaš star Android mobitel z novim, se ti povrnejo tudi aplikacije in nastavitve iz prejšnjega. iPhone uporabniki bodo lahko šele z iOS 5 in s storitvijo iCloud uživali to, kar smo Android uporabniki deležni že nekaj časa.
  • Center z obvestili: Android je imel prvi skupen center za obvestila, ki si ga priklical samo s potegom prsta iz vrha ekrana. Androidov center z obvestili je eden od glavnih razlogov, zakaj sem tako dolgo vztrajal z njim. Apple je ta koncept prekopiral in še malo izboljšal, vendar se nova obvestila še vedno prikliče enako kot na Androidu - z dol potegom prsta z vrha ekrana.
  • OTA nadgradnje: oz. nadgradnje preko zraka (Over The Air) so na Androidu prisotne že skoraj od samega začetka in so super zadeva. Za nadgradnjo svojega telefona ne potrebuješ nikakršnih kablov in dodatnih programov, samo Wi-Fi povezavo. Apple je končno šel v korak s časom in bo v iOS-u 5 ponudil OTA delta nadgradnje - prenesel/a si boš samo tisto kar je novo (nič več velikih datotek).
  • Deljenje fotografij: z Androida lahko deliš fotografijo na Twitter, Facebook ali kamorkoli drugam, direktno iz aplikacije za kamero ali iz galerije. iPhone uporabniki tega niso bili deležni vse do zdaj. Zagotovo so nekateri zavriskali: "Končno!".
  • Twitter integracija: je na Androidu prisotna že kar nekaj časa. Twitter lahko sinhroniziraš s svojimi kontakti, deliš fotografije iz galerije, ... Zdaj bodo te integracije deležni tudi iOS 5 uporabniki, saj se je Apple odločil za res močno Twitter integracijo, ki ti bo omogočala deljenje svojih misli iz skoraj katere koli aplikacije.

Osebno sem navdušen, da je Apple pokopiral funkcije, ki so na drugih platformah tako uspešne in naredijo pameten mobitel še bolj uporaben. Mogoče celo prestopim na temno stran, kdo ve.

Vir: BetaNews
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
759
24. september 2013
5 stvari, ki si jih je Apple za iOS 5, sposodil od Androida
Android, iOS