7 najbolj zanimivih novosti v iOS 6

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/iOS6-FindMyFriends_notify.jpg

Včeraj zvečer je Apple lastnike iNaprav razveselil z nadgradnjo na naslednjo, že šesto večjo različico operacijskega sistema iOS. Glavne novosti smo na Tehniku predstavili še junija, zato sem tokrat zbrala predvsem nekaj praktičnih nasvetov za nove funkcije, ki morda niso očitne takoj po nadgradnji.

Kako do iOS 6?

iOS 6 si lahko bodisi preko same naprave (Settings > General > Software update) bodisi preko računalnika z najnovejšo različico iTunesa (10.7) brezplačno naložite uporabniki:

  • telefonov iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S;
  • tablic iPad 2 in novega iPada;
  • predvajalnika iPod Touch 4. generacije.

Seveda bo iOS 6 prednaložen tudi na novi iPhone 5 in iPod Touch 5. generacije, ki pri nas še nista na voljo. Ker je iOS na voljo tudi starejšim napravam, je podpora za nekatere napredne funkcije omejena le na najnovejše modele. Pred nadgradnjo na novo različico je seveda dobro poskrbeti za varnostno kopijo naprave, bodisi s pomočjo storitve iCloud (Settings > iCloud > Storage & Backup) bodisi preko programa iTunes. Na napravi moramo pred nadgradnjo zagotoviti vsaj 2,5 GB prostora. Pod Settings > General > Usage lahko preveriš, katere aplikacije zasedajo največ prostora in jih po potrebi odstraniš iz naprave pred nadgradnjo.

Sama na večje težave pri nadgradnji nisem naletela, je pa potrebno na namestitev kar nekaj časa počakati. Na iPadu 2 je denimo celoten postopek trajal občutno dlje kot na iPhone 4S. Nekateri uporabniki so včeraj po nadgradnji imeli težave s povezovanje z WiFi omrežji, vendar naj bi bil hrošč že odpravljen.

Kaj lahko z iOS 6 počnem?

Si torej svojo iNapravo uspešno posodobil/a na iOS 6? Čestitke! Sedaj imaš na voljo več kot 200 novih funkcij! Na prvi pogled seveda razlika ni tako očitna, saj se pri nadgradnji obdržijo vse tvoje prejšnje nastavitve, a kljub temu sveži iOS prinaša kar nekaj izboljšav. Za začetek ti priporočam, da na napravi obiščeš App Store in posodobiš celo vrsto različnih aplikacij, ki so se pravočasno pripravile na izid iOS 6. Dobra novica pri tem je, da ima App Store sedaj tudi bolj moderno podobo, razveselilo pa te bo tudi dejstvo, da ti za nadgradnje aplikacij in "nakup" brezplačnih aplikacij ne bo več potrebno vsakič vpisovati svojega App Store gesla.

Med tem, ko se ti posodabljajo vse aplikacije, si lahko torej pogledava 7 zanimivih novosti, ki ti jih omogoča iOS 6:

1) Ne moti me!

iOS 6 Do Not Disturb

Predlagam, da najprej obiščeš nastavitve naprave (aplikacija Settings), saj je v iOS 6 dodanih kar nekaj novih možnosti. Pod oddelkom Privacy bomo tako imeli boljši pregled nad tem, katere aplikacije lahko dostopajo do naših kontaktov, fotografij in drugih občutljivih informacij. Še bolj zanimiva pa je nova možnost Do not Disturb, s katero lahko začasno blokiraš prejemanje klicev in nadležnih obvestil. Zelo uporabna možnost, če imaš vklopljen telefon ob sebi ponoči in ne želiš, da te sredi noči zbudi prijatelj, ki ti mora nujno povedati, na kako hudi žurki je.

Na prvi pogled imamo v nastavitvah le možnost vklopa in izklopa te funkcije. A kaj, če želimo imeti samodejno mir vsako noč? Potem je potrebno pogledati pod spodnjo možnost, Notifications, kjer sedaj na vrhu najdemo še nastavitve za funkcijo Do Not Disturb. iNapravi lahko torej povemo, kdaj želimo imeti blažen mir in tišino, vseeno pa lahko tudi v tem načinu dopustimo klice od izbrane skupine kontaktov (npr. Favorites). Ko se ta funkcija vklopi, se ti zraven ure v zgornji statusni vrstice prikaže ikona lune. Ob dnevih, ko ponočuješ, pa le ne pozabi možnosti izklopiti, da te bodo prijatelji lažje priklicali.

2) Te pokličem kasneje.

iOS 6 Reply with Message

iPhone uporabniki lahko sedaj na bolj eleganten način zavrnemo klice, ki nas ujamejo v neugodnem trenutku. Ob dohodnem klicu se ti spodaj na desni strani po novem pojavi ikona telefonske slušalke. Če je potegneš navzgor (tako kot lahko kamero aktiviraš iz zaslona za odklepanje), imaš na voljo dve novi možnosti: odgovor na klic s sporočilom ali dodajanje opomnika, da moraš osebi vrniti klic. Če izbereš možnost odgovora s sporočilom, se ti pojavijo tri prednastavljena sporočila, lahko pa napišeš tudi novo sporočilo.

Seveda so predloge za sporočila za odgovor v angleščini, a to lahko enostavno spremeniš. Pod Settings > Phone > Reply with Message lahko namreč vpišeš poljubno predlogo. Če pa pri zavrnitvi klica izbereš možnost za opomnik, lahko nastaviš opomnik za eno uro kasneje ali glede na lokacijo. Mimogrede - lokacijo doma in službe lahko tako zase kot za prijatelje nastaviš v  aplikaciji Contacts.

3) Opozori me, kdaj partner pride domov

iOS6 Findy My Friends

Zanimiva novost se skriva tudi v najnovejši različici aplikaciji Find My Friends, s katero lahko sledimo lokaciji izbranih prijateljev. Sedaj imamo pri prijateljih še dodatno možnost Notify, s katero lahko določimo prejem potisnega obvestila, ko prijatelj pride ali zapusti določeno lokacijo. Npr. obveščeni smo lahko o prihodu partnerja domov ali ob izhodu iz službe, ob prihodu prijatelja na dogovorjeno lokacijo in še marsikaj. Verjetno ne bo težko najti ustvarjalnih načinov za uporabo te funkcije, a na srečo imajo prijatelji in družinski člani možnost, da se sami odločijo, ali nam dovolijo tovrstno sledenje.

4) Kje je YouTube?

iOS YouTube app

Ob nadgradnji na iOS 6 boš morda opazil/a, da se ti je iz naprave pobrisala aplikacija YouTube. Brez skrbi, ne gre za hrošč. Aplikacijo YouTube si je potrebno sedaj posebej prenesti iz trgovine App Store. Če nove aplikacije nimaš, pa se ti YouTube videi predvajajo kar v spletnem brskalniku Safari.

Če smo čisto iskreni, stare YouTube aplikacije ne bo pogrešal noben, saj je bila tako funkcionalno kot oblikovno že precej zastarela. Nova različica je tako odeta v veliko bolj moderno podobo, prav tako lahko sedaj pričakujemo, da jo bo Google redno posodabljal.

5) Deli s Facebook prijatelji

iOS 6 Facebook

iOS 6 končno podpira tesnejšo integracijo s socialnim omrežjem Facebook na podoben način, kot smo že bili vajeni integracije s Twitterjem. Za uporabo sistemske integracije moramo torej najprej vpisati svoj Facebook račun pod Settings > Facebook, nato pa lahko v vseh aplikacijah, ki to podpirajo, delimo vsebine s svojimi Facebook prijatelji. Pri tem lahko nastavljamo tudi vidnost objave in dodamo podatke o svoji lokaciji. Facebook se lahko sedaj direktno poveže tudi s kontakti in koledarjem na telefonu, v App Store pa lahko "všečkamo" aplikacije in druge vsebine.

Sicer pa lahko Facebook (in Twitter) objave po novem ustvarjamo tudi s pomočjo virtualne asistentke Siri. V tem primeru je potrebno govoriti enega izmed podprtih jezikov, med katerimi žal še vedno ni slovenščine. Nam pa lahko Siri pomaga pri odpiranju aplikacij, za kar je potreben le ukaz npr. "Open Facebook".

6) Deli fotke s prijatelji

iOS 6 Shared Photo Stream

Včasih ne želimo ravno vsega deliti s Facebook ali Twitterji prijatelji, zato imamo v okviru storitve iCloud zanimivo novo možnost imenovano Shared Photo Stream. S tem lahko ustvarimo mapo slik, ki jo delimo z izbranimi kontakti ali celo javno objavimo. Če povabilo pošljemo prijatelju, ki uporablja iCloud, se mu skupne mape prikažejo na iNapravi v aplikaciji Photos pod zavihkom Photo Stream. Možnost deljenih map lahko vklopimo ali izklopimo pod Settings > iCloud > Photo Stream.

Deljenje slik na takšen način ponuja še možnost, da prijatelji komentirajo ali všečkajo slike. Vsekakor zanimiva možnost za primere, ko želimo na bolj zaseben način deliti svoje fotografije iz raznih dogodkov!

7) Pametne panorame

iOS 6 Panorama

Lastnike telefonov iPhone 4S bo razveselila tudi zmožnost zajema panoram, ki se skriva v aplikaciji Camera pod Options. Ja, Apple niti pod razno ni prvi, ki je na telefon dodal možnost slikanja panoram, je pa eden izmed prvih, ki je to naredil otročje lahko. Vse, kar moramo storiti je, da telefonu povemo, kje želimo začeti, nato pa iPhone v pokončnem položaju počasi premikamo okoli svoje osi. Pri tem nas iPhone vodi z opozorili, če telefon premikamo prehitro ali če moramo poravnati osnovno linijo.

Primer posnete panorame, pri kateri se prav nič nisem trudila z natančnostjo, si lahko ogledaš spodaj, v polni velikosti pa na tej povezavi. Mislim, da bodo uporabniki kmalu našli vrsto ustvarjalnih načinov za uporabo te funkcije!

iPhone 4S Panorama

Bonus nasvet: Google zemljevidi

Google Maps v Safariju (iOS 6)

Seveda je to le nekaj izmed novosti, ki jih prinaša iOS 6. Med ostalimi večjimi spremembami so gotovo novi Applovi zemljevidi v aplikaciji Maps, ki se zanaša predvsem na podatke podjetja TomTom. Mnogi že pogrešajo natančnost Googlovih zemljevidov, ki jih lahko sedaj dobiš v spletnem brskalniku na naslovu maps.google.com (brskalniku Safari je potrebno dovoliti dostop do lokacijskih storitev). Ob obisku strani z iNaprave ti Googlovi Zemljevidi svetujejo dodajanje bližnjice do strani na domači zaslon, tako da lahko to uporabiš kot začasno alternativo. Seveda pa vsi upamo, da bo Google kmalu ponudil tudi samostojno aplikacijo za Google Zemljevide, tako kot so to naredili za YouTube.

Kakšne so pa tvoje prve izkušnje z iOS 6? Kaj ti je najbolj všeč, kaj te moti?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
406
24. september 2013
7 najbolj zanimivih novosti v iOS 6
iOS