7 nasvetov za fotografiranje z mobitelom

Tehnik 19. oktober 2015
/PublishingImages/NasvetiZaSlikanje-hero.jpg

Kamere pri mobitelih znamo v osnovi uporabljati vsi, res pa je, da zna z njimi le malokdo narediti vrhunske slike. Za tiste, ki niste pretirano vešči njihove uporabe, smo spodaj zapisali nekaj hitrih trikov in nasvetov, ki bi vam utegnili priti prav pri naslednjem slikanju. Upamo, da vam bodo v pomoč in da jih boste preizkusili tudi v praksi.

1.     Uporabljajte panoramski ali 360-stopinjski način slikanja

Ko boste naslednjič z mobitelom slikali kakšne velike stvari, se nikar ne oddaljujte od njih, da bi jih lahko ujeli v celoten objektiv (velikokrat je oddaljevanje tudi težko izvedljivo – npr. pri slikanju oddaljenih gora), ampak se raje poslužujte panoramskega načina slikanja, katerega danes ponujajo vsi moderni mobiteli.

Lahko pa naredite tudi 360-stopinjske oziroma t.i. photo sphere slike. Gre za slike v stilu Street Viewa, s katerim se vas je večina že srečala. 360-stopinjske slike lahko naredite npr. z Googlovo aplikacijo Google Camera. 

2.     Decentralizirajte osrednji objekt

Morda ste mislili, da mora biti osrednji objekt, ki ga slikate, vedno popolnoma na sredini slike. Napaka. To ni najbolje. Lepše je, če je malenkost stran od sredine, s čimer se strinja tudi večina profesionalnih fotografov. Predlagamo, da si v nastavitvah aplikacije za kameri vklopite mrežo, ki bo zaslon pri slikanju razdelila na devet kvadratov. Ob naslednjem slikanju nato poizkušajte osrednji objekt postaviti v enega izmed kotov v sredinskem kvadratu.

3.     Poskrbite, da bodo slike dobro izgledale tudi ob slabi svetlobi

Sodobni mobiteli znajo na prostem ob dnevni svetlobi izdelovati vrhunske slike, nekoliko slabše pa jim gre (še vedno) slikanje ob slabši svetlobi. No, če jih prisilimo, znajo tudi ob slabši svetlobi narediti zadovoljive slike. Toda kako? V nastavitvah aplikacije za kameri moramo pred slikanjem nastaviti pravi ISO. Slabša kot je svetloba, v kateri slikamo, večji ISO moramo nastaviti. Moramo pa biti pri tem pozorni, da ne določimo previsokega ISO-ta, saj ob zelo visokem ISO-tu slike dobijo nekaj šuma.
Pri slikanju v slabi svetlobi je dobro uporabiti tudi bliskavico, a ta pride v poštev samo pri slikanju bližnjih objektov. Nikar jo ne uporabljajte pri slikanju oddaljenih objektov, saj vam teh ne bo znala osvetliti.

4.     Izdelujte dva zaporedna posnetka

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste zunaj slikali neko stvar, nato pa ste doma ugotovili, da je narejena slika neostra oziroma da je na njej kakšna druga moteča stvar. Niste edini. Marsikomu se to dogaja. Da bo čim manj takšnih razočaranj, predlagamo, da odslej vsakič, ko boste nekaj slikali, naredite vsaj dva zaporedna posnetka. Že res, da si boste s tem naložili nekaj dodatnega dela, ker boste morali brisati odvečne slike, a verjemite, se izplača.  

5.     Odstranjujte prstne odtise iz stekla/leče

Ker uporabniki mobitele nenehno vlačimo po rokah, se nam kaj hitro zgodi, da s prstnimi odtisi ali še čim hujšim zamažemo steklo/lečo pri kamerah. Prav zaradi teh odtisov oziroma umazanije so nato lahko slike, ki jih izdelamo, slabše kakovosti. Poskrbite, da bosta steklo/leča pri kamerah čisti.​

6.     Uporabite daljnogled

Si želite, da bi znala osrednja kamera pri vašem mobitelu pri slikanju stvari bolj približati? Morda se vam bo zdelo čudno, ampak ta njen manko lahko odpravite z daljnogledom. Postavite ga direktno pred objektiv kamere in slikajte. Če sta daljnogled in kamera dobra, bi moral biti posnetki precej solidni.

7.     Naložite si programsko opremo za obdelavo slik

Slike lahko še dodatno izboljšate po tem, ko so bile narejene, in sicer z različnimi mobilnimi aplikacijami. Te aplikacije vam omogočajo, da jih odenete v katerega izmed barvnih filtrov, da jih obrezujete, jim spremenite svetlost in še bi lahko naštevali. PicsArt Social Photo Editor, Adobe Photoshop Express in Pixlr-o-matic so samo nekatere izmed dobrih mobilnih aplikacij za obdelavo slik. 


Viri:  androidauthority.com, samsungmobilepress.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. oktober 2015
2717
23. oktober 2015
7 nasvetov za fotografiranje z mobitelom