Ali je Apple razvil nov revolucionaren prenosnik?

Andrej Pirnat 28. oktober 2016
/PublishingImages/mac-powerbook-hero.jpg

Pisalo se je leto 2007, ko je Steve Jobs s predstavitvijo prvega iPhona za vedno spremenil tok tehnološke zgodovine. Svetu so tako rekoč čez noč zavladali pametni telefoni, tablice in aplikacije, ki so popolnoma spremenili človekov način interakcije z okolico. Včeraj pa je Apple poskrbel za novo prelomnico. Ob 25. obletnici izida svojega prvega prenosnika, je prvi mož tehnološkega velikana iz kalifornijskega Cupertina, Tim Cook, na Applovem drugem letošnjem velikem dogodku predstavil prenosnik naslednje generacije, prenovljeni MacBook Pro.

Kot da bi bil v prenosnik vgrajen iPhone

Čeprav vrabci že nekaj mesecev čivkajo o (r)evolucionarnih novostih, ki jih prinaša posodobljena linija Applovega najbolj zmogljivega prenosnika, smo šele na včerajšnjem dogodku Appla lahko videli, kako delujejo v praksi. Govora je seveda o opravilni vrstici OLED, ki je na tipkovnici nadomestila funkcijske tipke in je, podobno kot zasloni na mobilnih telefonih, občutljiva na dotik.

 

Opravilno vrstico imenovano “Touch Bar” prekriva Retina zaslon, ki podpira večdotičnost, torej možnost upravljanja z več prsti istočasno, njene funkcije pa se spreminjajo glede na aplikacijo oziroma program, ki ga v tistem trenutku uporabljate.

Kadar imate na primer odprt Photoshop so v tipkovnični opravilni vrstici prikazana orodja za obdelavo slik, kadar klepetate na Facebooku so izrisani emodžiji, kadar brskate po spletu boste lažje dostopali do zaznamkov v brskalniku in podobno. Ker nadomešča funkcijske tipke, seveda služi tudi upravljanju “klasičnih” nalog kot so nastavljanje svetilnosti zaslona in glasnosti zvoka, opravilno vrstico pa si do neke mere lahko prilagodite tudi po svojih željah in potrebah (dodate ali odvzamete kakšno bližnjico).

 

S prstnim odtisom iz enega namizja na drugega

Povsem na desni strani interaktivne opravilne vrstice je v tipko za prižig računalnika integriran še bralnik prstnik odtisov (TouchID), ki ima vdelan enak (hitri) senzor kot lanskoletni iPhone 6S in letošnji iPhone 7. Poleg tega, da zagotavlja izjemno varnost, omogoča tudi instantno plačevanje (preko platforme Apple Pay) in uporabo več uporabniških računov na eni napravi.

To bo prišlo prav predvsem tistim, ki si računalnik delijo še z nekom drugim (na primer če gre za službeni ali pa družinski računalnik). Ko so omenjeno funkcionalnost demonstrirali na včerajšnjem dogodku, je ta požela huronsko navdušenje. V praksi namreč deluje tako, da uporabnik na bralnik položi svoj prst in slika na zaslonu v hipu skoči iz namizja prvega uporabnika na namizje drugega.

 

Nova karoserija in nov motor

Nikakor pa nov način interakcije ni edina novost novega MacBooka Pro. Nekaj lepotnih popravkov je doletelo ohišje, posodobitve pa je bila deležna tudi “motorizacija” pod pokrovom. Pa se najprej nekoliko pomudimo pri prvi postavki. Ohišje je sedaj v primerjavi s prejšnjo generacijo precej shujšalo in hodi po stopinjah običajnega MacBooka in tankega Aira, prav tako pa, razen tipkovnice, ne vsebuje več nobenega plastičnega delca (da, ikoničen svetleč jabolček na hrbtni strani zaslona je zdaj iz aluminija).

Tako kot je to veljalo do zdaj, tudi nova generacija prihaja v dveh velikostih: s 13-palčnim in 15-palčnim zaslonom. Obe različici poganja zmogljiv Intelov procesor Core i7 Skylake (v 13-palčni je dvojedrni, v 15-palčni je štirijedrni), manjši od obeh prenosnikov pa je na voljo tudi s procesorjem Core i5. Oba računalnika sta bila deležna tudi razširitve prostorskih kapacitet. Manjšega si boste lahko omislili z SSD pogonom do največ enega terabajta, večjega pa s kar do dveh terabajtov (ostale opcije so še 256 in 512 gigabajtov). Igričarji bodo pri 15-palčniku veseli tudi namenske grafične kartice Radeon 450 s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika.

 

Po letih stagniranja je MacBook Pro naposled dobil dolgo pričakovano posodobitev. Da je stopil v korak s časom ne nazadnje dokazuje prisotnost vtičnic z novim standardom USB-C, ki so zamenjale stara USB vrata, rakom pa so odšli žvižgat tudi HDMI, čitalec SD kartic, Thunderbolt in napajalni MagSafe. Pri Applu namreč verjamejo, da USB-C lahko nadomesti vse naštete. Kot zanimivost: ali veste kater vhod je (nekoliko ironično) še ostal? Klasični 3,5 milimetrski priključek za slušalke …

Ali se Air poslavlja?

Ali morda veste zakaj so Applovi prenosniki tako priljubljena in zaželena roba? Malce na to zagotovo vpliva njihov elitističen status, še bolj pa pregovorno vzdržljiva baterija, izjemen zaslon in praktično popolna tipkovnica ter sledilna ploščica (touchpad). Slednja je zdaj dvakrat večja kot je bila pri predhodniku, kar pomeni da bo delo na njej še lažje, čeprav je bila že do zdaj svetlobna leta pred konkurenco.

 

Applovi predstavniki so na predstavitvi izpostavili tudi zaslon. Ta je še vedno visokoločljivostna Retina, ki smo je vajeni iz preteklih nekaj generacij, le da je še nekoliko izpopolnjena in ima 67 odstotkov boljši kontrast ter 25 odstotkov bolj obširno barvno paleto.

Čeprav so bile vse luči uprte v novi Macbook in njegovo interaktivno opravilno vrstico, pa je Apple predstavil tudi cenejšo 13-palčno različico Proja, ki je obdržala klasične funkcijske tipke in vsebuje nekoliko šibkejšo strojno opremo. Ta naj bi v prvi vrsti služila kot nekakšen nadomestek MacBooka Air, katerega starejša generacija sicer še vedno ostaja na prodajnih policah.

Za primerjavo, kako daleč smo prišli v razvoju prenosnikov, odkar je pred 25 leti na trgovske police prišel prvi Applov prenosnik, si poglejte spodnjo sliko na kateri je PowerBook 100.

 

Apple želi postati središče vaše dnevne sobe

Nekoliko v senci novega prenosnika je Apple na včerajšnjem dogodku predstavil tudi načrt, kako namerava prevzeti vašo dnevno sobo. Imenuje se (novi) Apple TV, ki zdaj poganja aplikacije, v njegovi knjižnici pa naj bi bilo tudi več kot 2000 iger. V kombinaciji z digitalno asistentko bo novi Apple TV omogočal glasovno preklapljanje med kanali. Uporabnik bo (v angleščini) povedal kaj želi gledati, Siri bo poiskala ustrezno aplikacijo, ki to vsebino predvaja in preklopila na želeni program.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate povzetek včerajšnjega Applovega dogodka.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. oktober 2016
3219
28. oktober 2016
Ali je Apple razvil nov revolucionaren prenosnik?