Ali nam preti zombikalipsa?

/PublishingImages/zombiekalipsa-hero.jpg

Če bi obveljale alarmantne napovedi o vplivu televizije in digitalnih medijev, bi danes živeli v svetu agresivnih zombijev, ki jih pesti prekomerna teža, iskanje človeškega mesa in možganov pa so zamenjali za trpinčenje na spletu. Razna opozorila namreč že pol stoletja vzpodbujajo skrbi in zgražanje, čeprav so mnoga od njih osnovana na trhlih temeljih. Vseeno si poglejmo, kakšen bi bil apokaliptičen svet, če bi se takšne napovedi uresničile in ali kakšne morda niso povsem zgrešene.

Televizija je sovražnik št. 1

Kultni filmi, kot je Noč živih mrtvecev, so se običajno izognili navajanju vzrokov za vstajo zombijev, kasneje so nekateri, kot je denimo 28 dni kasneje, prišli na idejo viroze, a številni viri pravijo, da zombije iz nič hudega slutečih otrok ustvarja televizija.

Kdo je zombi?

Preobrazba se ne začne z ugrizom, ampak s transu podobnim stanjem v katerega zapade otrok, ko se usede pred televizijo. Sčasoma ne zaznava več okolice, delovanje možganov se upočasni, kritično razmišljanje in kreativnost zamreta, temu kmalu sledi še omejeno gibanje, saj se premika le še med kavčem, kuhinjo in posteljo, zaradi pomanjkanja gibanja pa ima probleme s prekomerno težo.

 

Računalniške igre le poligon agresivnežev

Televizija sicer še naprej ostaja pomemben del vsakdana zombijev, zelo priljubljene pa so tudi računalniške igre, ki niso nič manj nevarne za ustvarjanje zombijev. Pravzaprav naj bi ti bili še bolj nevarni. Nasilje v igrah naj bi že tako tope zombije (t.i. otroke in mladostnike) še dodatno otopilo za pravo nasilje. Najpogosteje se te povezave iščejo ob šokantnih zločinih, pri čemer sta naključna sokrivca pogosto še težkometalna glasba in hip hop. No, študije so sicer pokazale, da računalniške igre lahko ljudi spremenijo v nekakšne zombije, saj so ustvarjene, da zasvojijo, torej narejene tako, da so čim bolj zanimive in jih bomo večkrat igrali. A zasvojenost nastopi šele, ko nad igranjem nimamo več nadzora oziroma nas prevzame neobvladljiva želja po igranju. Nedvomno pa igre vzbudijo nasilje, ki je usmerjeno proti tipkovnici / miški / kontrolerju dualshock. Prvo je mogoče preprečevati s postavitvijo jasnih meja otroku (ali odraslemu), za rešitev drugega problema pa moramo kupiti novo opremo.

 

Nasilje se je preselilo na splet

Logično, zombiji obožujejo splet. Zaradi momljanja vse manj govorijo in se veliko lažje izražajo s tipkanjem in emotikoni. Njihova nova lokacija pa ni ostala neopažena, saj so se zelo kmalu pojavila tudi opozorila o naraščanju nadlegovanja in trpinčenja prek spleta in družabnih omrežij. Nedvomno resen problem pa ni posledica zombificiranih mladih, temveč so virtualni prostori le nov kanal za zelo podobna vedenja, kot smo jim že od nekdaj priča v učilnicah, na igriščih in v telovadnicah. Sodobnost teh okolij pa vsekakor izziv za številne starše, ki pogosto zaradi slabšega poznavanja “facebookov, instagramov, tviterjev in snapchatov” krivijo kar “internete”.

Mit ali resničnost?

Gledanje televizije nas ne spreminja v zombije, čeprav po vsem tem času še vedno lahko pogosto preberemo, da hujšega sovražnika še ni bilo. No, pravzaprav, smo ga dobili, trenutno so to tablice, čeprav so za kratek čas lovoriko prevzeli mobiteli.

A raziskave so jasno pokazale, da so otroci med gledanjem vsebine primerne njihovim letom, torej takšne, ki jo razumejo, zelo aktivni, čas, ki ga preživijo pred zasloni , pa je vseeno dobro omejiti, tako da ostane dovolj časa tudi za druge aktivnosti, ki jih otroci v času odraščanja potrebujejo. Prekomerna teža je med drugim posledica premalo rekreacije, če otroci in mladostniki preveč časa preživijo pred računalnikom, je te zagotovo manj, navade pa se začnejo oblikovati že zgodaj v otroštvu. Raziskave pa so precej nejasne na področju nasilja in iger, saj tukaj vlada precejšnja zmeda in nestrinjanje tudi glede metodologije, tako da še vedno puščajo širok prostor za interpretacije.

 

Zombikalipse torej še ni pred vrati, vsaj ne tiste, ki bi jo povzročila televizija ali digitalni mediji. No, morda pa smo povsem narobe razumeli napovedi in nas le opozarjajo na porast zombijev na televiziji. Kar drži in je tudi odlična novica, saj so Živi mrtveci, iZombie in tudi Igra prestolov, odkar so Beli hodci in vojska zombijev dobili pomembnejšo vlogo, odlične serije. A kljub simpatičnosti serije iZombie, kjer so zombije kot ljudje in še naprej hodijo v službo, le da jedo možgane, za pravo zombijevsko poslastico priporočam Romerjevo Noč živih mrtvecev, Boylov 28 dni pozneje, španski triler Snemaj! in pa nekoliko lahkotnejše zombije v Noči neumnih mrtvecev, filmu enega mojih najljubših režiserjev Edgarja Wrighta.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. julij 2015
2569
7. julij 2015
Ali nam preti zombikalipsa?
Android, iOS, Windows Phone 8