Alphabet prodaja Boston Dynamics

Alenka Selčan 18. marec 2016
/PublishingImages/alphabet-boston-hero.jpg

Konec leta 2013 je presenetila novica, da je Google kupil nekaj najpomembnejših podjetij za robotiko, med njimi tudi z Boston Dynamics. Odločitev za robotiko in sodelovanje z ameriško obrambno agencijo DARPA sta kmalu povila prve rezultate - robote, ki so v svojem razvoju napredovali osupljivo hitro.

A ne glede na nedavne dosežke robota Atlasa, je Alphabet te dni naznanil, da prodaja podjetje Boston Dynamic, s tem pa najbrž vsaj začasno zaključuje svoj robotski pohod.

Nekdaj ambiciozen, skorajda zaskrbljujoče zastavljen Googlov projekt Replicant, kot so neuradno imenovali to robotsko divizijo, je svojo prvo krizo doživel ob odhodu direktorja Andyja Rubina, ki je oddelek zapustil le slabo leto po tem, ko je vanj prepričal skorajda 300 vodilnih strokovnjakov tega področja.

 

Googlu Rubinovega odhoda ni uspelo nadomestiti, Replicantu pa zavoljo vodstvene krize in nenazadnje tudi zaradi preobrazbe Googla v Alphabet, ni uspelo zgladiti trenj med Googlovimi oddelki in Boston Dynamicsom.

Dodatno utež v prid prodaje so najbrž prispevali tudi ameriški marinci (Marine Corps Warfighting Lab), ki so zaradi glasnosti zavrnili nadaljnji razvoj robota mule (LS3), ki ga je Boston Dynamics soustvarjal z DARPA.

Poskusili so še z nekoliko tišjim in manjšim robotom Spotom, ki pa ni bil primeren za vojaško rabo, saj je zmogel nositi le dobrih 18 kg opreme. Ameriška vojska se je tovrstnim robotom konec lanskega leta odrekla in se preusmerila na drone, Boston Dynamic pa je tako ostal brez ključnega naročnika.

Alphabet je tedaj svoje robotske projekte preselil v okrilje raziskovalnega oddelka Google X, kar pa, vsaj na usodo, ki jo tamkaj preživlja Google Glass, ni ravno spodbudno. A tudi Google X ni bil vesel novih sodelavcev.

Vodja stikov z javnostmi, Courtney Hohne, je ob februarskem posnetku Atlasa izjavila, da se Google X odmika od vsakršnih komentarjev in da ne želi odgovarjati na vprašanja, ki jih je sprožil ta posnetek.

Februarski posnetek Atlasa, ki je prav tako otrok Boston Dynamicsa, namreč ni sprožil le občudovanja nove tehnologije, temveč tudi precej negativne odzive - deloma zaradi ravnanja z robotom, deloma pa tudi zaradi strahu, da bodo takšni roboti prekmalu segli po službah skladiščnih delavcev.

To pa morda niti ni daleč od resnice, saj se med morebitnimi kupci poleg Toyote omenja tudi Amazon, ki se takšnih delavcev, kot je Atlas, najbrž ne bo branil. Roko na srce imamo rajši robote v skladiščih kot v vojaških pohodih najmočnejše vojske na svetu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. marec 2016
2902
18. marec 2016
Alphabet prodaja Boston Dynamics