Android N beta predogled že na voljo

Uroš Miklavčič 10. marec 2016
/PublishingImages/android_n_hero.jpg

Včeraj zvečer je na spletu odjeknila novica, da je Google javnosti oz. razvijalcem, če sem natančen, ponudil predogled naslednje različice mobilnega operacijskega sistema Android, ki za enkrat sliši na ime N. Točno ime naslednje različice Androida seveda še ni znano oz. potrjeno, čeprav se med navdušenci na stavnicah najbolje drži Nutella. Slednje ne bi bilo tako nenavadno, če se spomnimo, da je Google, v sodelovanju s podejtjem Nestle, Android 4.4 poimenoval KitKat.

 

Kakorkoli že, če imate srečo in si lastite Nexus 6, 6P, 5X ali 9 oz. Pixel C, lahko obiščete stran google.com/android/beta in se prijavite v Googlov Beta program. Upam, da ni potrebno posebej poudarjati, da tega ne počnite, če ne veste v kaj se spuščate. Beta različice so lahko nestabilne in lahko povzročijo, da določene aplikacije ne delujejo več. V kolikor vas to ne odvrne in imate ustrezen mobitel se lahko na lastno odgovornost odločite, da boste med prvimi, ki si bodo ogledali, kaj prinaša naslednja različica Androida. Mimogrede, Android skupnost na Redditu je pripravila tudi seznam aplikacij in njihove združljivosti z Androidom N.

OK, gotovo niste prišli brati tega članka, da bi me poslušali kako modrujem o nevarnostih uporabe beta različice ampak vas zanima kaj je novega, kajne? Za vas sem pripravil najpomembnejše novosti, ki sem jih našel.

Multi window

Po mojem je največja novost v Androidu N prav sistemska podpora za t.i. multi window oz. poganjanje dveh aplikacij na zaslonu hkrati. Glede na to, da so mobiteli s 5 in več palčnimi zasloni danes že zelo pogosti, si je marsikdo upravičeno želel, da bi lahko na zaslonu gledal dve aplikaciji hkrati. Z Androidom N je sedaj to možno in kot kaže razvijalcem ne bo potrebno prilagajati svojih aplikacij, da bi delovale v tem novem načinu. Je pa zanimivo, da očitno Google še vedno ne bo dovolil, da bi si med delom v določeni aplikaciji vzporedno predvajali YouTube video. V primeru, da na polovici zaslona poganjate YouTube, na drugi polovici pa neko drugo aplikacijo se bo del okna z YouTube aplikacijo zatemnil takoj, ko se boste dotaknili druge aplikacije. Šment.

Doze

Android 6.0 Marshmallow je prinesel odlično funkcionalnost z imenom Doze (dremež), ki je na mobitelu v mirovanju na ravni podlagi (se pravi, ko je mobitel počival na mizi) samodejno izklopil večino nepotrebnih procesov in tako občutno prihranil na bateriji. Čez noč tako mobiteli z Androidom 6.0 ne zgubijo več kot kakšen odstotek ali dva baterije. Android N to funkcionalnost razširi in bo sedaj delovala tudi, ko boste imeli mobitel v žepu in se boste premikali. To je odlična novica za vse, ki ste veliko na poti in med tem ne visite ves čas na mobitelu.

Night mode

 

Gotovo ste že slišali za f.lux. Ne? Gre za dodatek, ki sliko na zaslonu vašega mobitela oz. računalnika obarva v oranžne odtenke. Slednje je zelo dobro za večerno uporabo mobitela, saj se s tem zmanjša vpliv na vaš spanec ter zdravje. Celotna stvar je znanstveno podprta, a morda to nista pravi čas in kraj za to debato. Kar je potrebno vedeti je to, da night mode počne točno to kot f.lux. Prednost night moda pa je v tem, da je vgrajen v sistem in deluje univerzalno v vseh aplikacijah.

Nastavitve

V nastavitvah boste našli kar nekaj novosti. Namesto suhoparnega seznama nastavitev vas sedaj počaka enak seznam, ki pa ima za vsako postavko v meniju tudi dodatno vrstico s povzetkom nastavitev, ki se skrivajo znotraj. Tako sedaj tako vidite na katero Wi-Fi omrežje ste povezani, koliko podatkov ste porabili, koliko aplikacij imate naloženih, kako glasno je zvonenje, koliko notranjega pomnilnika imate zasedenega in tako naprej. Poleg tega pa sedaj lahko kjerkoli znotraj nastavitev dostopate do uvodnega menija, če potegnete z levega roba zaslona proti notranjosti. Priročno.

Naprednejša obvestila

 

Tudi obvestila so doživela osvežitev. Sedaj se raztezajo čez celotno širino zaslona in imajo napredne možnosti za interakcijo z njimi (hitri odgovori in podobno). Poleg tega, da zajemajo celo širino pa je sedaj možen hiter dostop do nekaj nastavitev že ob prvem potegu menija za obvestila navzdol in ne šele ob drugem.

Po novem bo sedaj sistem združil obvestila ene aplikacije in s tem preprečil, da vam ta aplikacija povsem zapolni in raztegne seznam obvestil. Tipičen primer tega problema predstavlja prav Google Play trgovina, ki vam lahko seznam hitro napolni z obvestilom za vsako nadgrajeno aplikacijo posebej.

Povzetek

Android N je po prvih vtisih zelo stabilen in odziven. Seveda se tu in tam lahko kaj zalomi, a za enkrat vse skupaj deluje veliko bolj stabilno, kot bi pričakoval. V bistvu sem kar dosti tvegal, ko sem na svoj Nexus 6P naložil Android N, a se je riziko očitno izplačal. Za enkrat. Če bo temu tako tudi v prihodnjih dneh pa je še pod vprašanjem.

 

Novosti, ki jih bo prinesel novi sistem obetajo veliko, a je potrebno zapisano vzeti s ščepcem soli – nenazadnje gre za predogled oz. beta različico, ki se lahko na poti do končne različice še korenito spremeni. Kljub temu pa imamo sedaj boljši občutek o tem, kaj lahko pričakujemo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
10. marec 2016
2888
10. marec 2016
Android N beta predogled že na voljo