Android PC Remix Mini

Alenka Selčan 27. julij 2015
/PublishingImages/remix-mini-hero.jpg

Ko nek izdelek na Kickstarterju za več kot desetkrat preseže svoj finančni cilj, je prav, da mu namenimo vsaj malo pozornosti. Tokrat je to uspelo mali, ljubko zaobljeni šatulji, v kateri se skriva prvi osebni računalnik, ki ga poganja Android.

 

Remix Mini obljublja računalniško izkušnjo onkraj Androida in Androidno izkušnjo onkraj PC-ja. Operacijski sistem Remix OS je prilagojena različica Android Lollipop, ki omogoča delovanje Androidovem ekosistemu z vsemi možnimi aplikacijami, a hkrati izkorišča lastnosti, ki jih pričakujemo na vsakem osebnem računalniku - sočasno izvajanje različnih opravil in souporabo programov, uporabo zunanje tipkovnice in miške, in tako dalje.

Že nežen dotik na edini gumb na napravi in že bomo lahko mirno surfali pod medmrežju, se igrali ali celo delali, kot zagotavljajo Jeremy Chau, David Ko in Ben Luk, njegovi ustvarjalci iz Pekinga, nekdanji Googlovi inženirji, ki se jih nekateri nemara spomnite po njihovem prvem uspehu na Kickstarterju, ko so za svojo Android tablico v aprilu zbrali prek 200.000 ameriških dolarjev.

Tudi tokrat so si za svoj moto izbrali staro in večkrat potrjeno pravilo - manj je več. To malo napravo namreč napaja precej manj energije kot večino računalnikov, saj naj bi za svoje delovanje potrošila le 10W. Naprava ima dva USB 2.0 in en HDMI 1,4 vhod, ima še vhod za slušalke, možnost priključka na lokalno omrežje, Wi-Fi in Bluetooth 4.0, pa tudi video specifikacije niso slabe (H.265 4K / 4K HDMI / 4K*2K).

Cena tega PC malčka v velikosti 12,4 cm x 8,8 cm x 2,6 cm je nadvse ugodna. Zgodnje ptičke lahko na Kickstarterju izbirajo med dvema cenovnima razredoma. Oba vsebujeta 1,2GHz in 64-bitni štirijedrni procesor Cortex A53, le da bodo tisti, ki se bodo odločili za nakup med 20 do 30 $, dobili 1GB RAMa in 8GB pomnilnik, za 40 do 50 $ pa bodo te vrednosti podvojene. Remix Mini bo na Kickstarterju mogoče kupiti vse do konca avgusta, prvi naročniki pa ga bodo prejeli že v oktobru.

Resda so opravila, ki jih zmore Remix Mini v primerjavi z resnejšim PC –jem nekoliko skromna in komajda presegajo naloge, ki jih opravljajo tablice, a ta mala škatlica zapolnjuje ravno tisto vrzel, o kateri so razmišljali tudi proizvajalci mini računalnika Endless, ki so opozorili na najrevnejše in njihove težave pri integraciji v svet sodobne tehnologije.

Naj zato povabim vse tiste, ki se sprašujete, čemu bi si privoščili Remix Mini, da obrnete vprašanje in namesto tega razmislite, komu bi privoščili tak računalnik in komu bi z njim izboljšali življenje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. julij 2015
2603
30. julij 2015
Android PC Remix Mini
Android