Aplikacije, s katerimi se boste izognili prometnim gnečam in nesrečam

Andrej Pirnat 11. julij 2016
/PublishingImages/aplikacije-gneca-hero.jpg

V času poletnih dopustov so razmere na cestah še bolj nepredvidljive kot sicer. Na avtocestah se vijejo dolge kolone vozil, prometne nesreče povzročajo dolge zastoje, občasno pa jo zagode še slabo vreme. Poglejte s katerimi aplikacijami boste najbolje preverili stanje na cestah, se izognili prometnim nesrečam in izbrali najmanj zamudno pot, še preden se odpravite od doma.

Promet (Android)

Aplikacija Promet, ki je delo enega samega programerja, Jerneja Viraga, je zelo elementarna, a hkrati tudi zelo učinkovita. Uporabniku namreč postreže čisto vse potrebne prometne informacije, ki bi mu lahko olajšale pot.

Osnovni zaslon predstavlja zemljevid, ki z vročimi točkami na slovenskih cestah in mejnih prehodih opozarja na pomembnejše dogodke, od zgoščenega prometa (vključno s povprečno hitrostjo), do prometnih nesreč in zaprtih cest. Aktualni dogodki pa so pregledno urejeni tudi na ločenem seznamu, ki je razdeljen na štiri sklope: avtoceste, lokalne ceste, regionalke in delo na cesti.

 

Kaj nas je prepričalo?
 • vse pomembne informacije o razmerah na slovenskih avtocestah, lokalnih cestah in regionalkah
 • informacije v sliki na zemljevidu in v besedi na ločenem preglednem seznamu
 • samodejno obveščanje o izrednih dogodkih

Razmere na cestah (Android)

Podobna aplikacija je tudi Razmere na cestah, ki velja za eno najbolj razširjenih med slovenskimi vozniki. Ima sicer manj pregleden seznam dogodkov na cestah, saj jih ne ločuje po različnih sklopih tako kot aplikacija Promet, a so vseeno lepo urejeni v časovnem zaporedju od najnovejšega do najstarejšega.

Zemljevid je nekoliko manj podroben, saj vsebuje le večje dogodke, kot so prometne nesreče, zaprte ceste in slabe vozne razmere, manjše, kot so vsakodnevni prometni zamaški pa zanemarja. So pa zato večja opozorila predstavljena z bolj jasnimi ikonami v obliki prometnih znakov in ne samo kot vroče točke, ki ti razlago ponudijo šele ko jih klikneš. Uporabni funkciji sta tudi povezava s cestnimi kamerami za ogled dejanskih razmer na cesti in možnost nastavljanja obvestil po urniku (dopoldan/popoldan) in območju Slovenije.

 

Kaj nas je prepričalo?
 • jasno označene slabe cestne razmere
 • nastavljanje samodejnih obvestil po urniku in regiji
 • povezava s cestnimi kamerami

DarsPromet (Android, iOS)

Pri Družbi za avtoceste v Sloveniji (DARS) so razvili eno najboljših aplikacij za spremljanje razmer na domačih cestah. S prometnimi informacijami uporabnika obvešča o prometnih nesrečah, zaprtih voznih pasovih, delu na cesti in drugih neugodnih razmerah, ki jih lahko preverite tudi preko cestnih kamer.

Poleg tega pa ponuja še vrsto drugih uporabnih informacij od pomembnih kontaktov (policija, reševalci, ...) in seznama postajališč, ki vključuje tudi njihovo ponudbo (parkirišče, bencinska črpalka, toaletni prostori, trgovina, telefon, ...), do informacij o cenah vinjet in prometnega koledarja, ki prikazuje najbolj prometne dni in mesece v letu. Škoda le, da se aplikacija osredotoča predvsem na avtoceste, lokalne in regionalne ceste pa nekoliko zapostavlja.

 

Kaj nas je prepričalo?

 • podrobno obveščanje o stanju na slovenskih cestah
 • veliko dodatnih informacij (uporabni kontakti, počivališča, ...)
 • enostavna za uporabo

Waze (Android, iOS)

Do zdaj predstavljene aplikacije so sicer super, a pokrivajo le območje Slovenije. Kaj pa, ko se odpravimo v tujino? Takrat se za najboljšo izkaže aplikacija Waze, ki prometne informacije zbira s pomočjo uporabnikov, ki v realnem času obveščajo druge uporabnike o aktualnih razmerah na cestah. Waze je tako pravo malo družbeno omrežje, saj lahko z drugimi uporabniki tudi klepetate, dodajate prijatelje in spremljate njihovo pot do skupnega cilja (tako lahko vedno veste, če bo kdo zamudil).

Bistvo je seveda še vedno spremljanje prometnih razmer, ki vključujejo prometne nesreče, nevarnosti ob in na cestah, cestne zapore, prometne zamaške in tudi radarje ter policiste. Med testiranjem slovenskih uporabnikov sicer nismo našli veliko, zato so informacije o naših cestah bolj skope, v tujini pa se Waze izkaže za zelo uporabno orodje. Poleg tega je aplikacija uporabna tudi kot navigacija, ko ste na poti, pa vam v bližini poišče tudi najbolj ugodne bencinske črpalke (velja za tujino, v Sloveniji imajo ponudniki goriva enake cene).

 

Kaj nas je prepričalo?

 • družbeno omrežje s prometnimi informacijami
 • solidna navigacija
 • druge relevantne informacije kot so radarji, policija, cene goriva itd.

Googlov Zemljevid (Android, iOS)

Googlov Zemljevid v številnih državah že dolgo ponuja sveže informacije o pretočnosti prometa in morebitnih zastojih, v Sloveniji pa je to funkcijo dobil ne dolgo nazaj. Izkaže se za precej uporabnega prometnega asistenta, marsikomu pa bo njegova uporaba tudi najbolj priročna, saj aplikacija združuje ogromno funkcij (navigacija, informacije o javnem prevozu, turistične znamenitosti), prav tako pa je navadno tudi prednaložena na telefonih z Androidom.

Podatke o prometu sporoča z različno obarvanimi odseki cest (rdeča pomeni zgoščen promet, zelena normalen promet) in vam v navigacijskem načinu tako poišče najhitrejšo pot, informacije o prometu pa črpa iz različnih virov, med drugim tudi s strani posameznih uporabnikov, tako kot Waze. Največja pomanjkljivost Googlovega Zemljevida je, da Slovenije zaenkrat še ne pokriva najbolj podrobno (v manjših mestih), prav tako pa ne obvešča o razlogih, zakaj je do zastojev prišlo. Po drugi strani pa je zelo priročno, da ga lahko uporabljamo tudi v brskalnikih na računalnikih (za Slovenijo je na tem področju sicer boljša spletna spletna aplikacija Prometno-informacijskega centra za državne ceste).

 

Kaj nas je prepričalo?

 • več funkcij na istem mestu (navigacija, promet, turistični vodič)
 • najbolj intuitivna uporaba za lastnike Androidnih telefonov
 • uporaba v brskalniku na računalniku

HERE (Android, iOS)

Na podoben način kot Google, prometne informacije prikazuje tudi aplikacije HERE, ki že dolgo slovi po svoji natančnosti. Svoje informacije pridobivajo iz številnih virov, med drugim GPS signalov različnih vozil in naprav, twitterja, prometnih kamer in celo policijskih radijskih postaj.

Ker dogajanje spremljajo v živo, uporabniki v primeru nesreče in drugih večjih dogodkov informacije dobijo praktično takoj. Aplikacija je za uporabo preprosta, teče izredno gladko, najbolje pa se izkaže pri planiranju daljših poti (sploh v tujino), saj vam v trenutku pripravi prometno analizo ceste pred vami.

 

Kaj nas je prepričalo?

 • natančnost informacij, ki izhajajo iz različnih virov (policijske radijske postaje, GPS signali, twitter)
 • navigacija možna tudi v nepovezanem načinu
 • informacije o javnem prevozu

Opozorilo: Uporaba telefona in aplikacij med vožnjo ni dovoljena in priporočljiva, saj s tem prispevate k nevarnim cestnim razmeram. Sami jih uporabljajte preden se odpravite na pot, ali med postanki, med vožnjo pa njihovo uporabo zaupajte izključno sopotnikom!

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. julij 2016
3056
11. julij 2016
Aplikacije, s katerimi se boste izognili prometnim gnečam in nesrečam