Apple pokazal novi MacBook in vnovič govoril o Apple Watch

Tehnik 10. marec 2015
/PublishingImages/apple-watch-macbook-hero.jpg

Za nami je še en Applov predstavitveni dogodek, ki sicer ni prinesel takšnih novosti, ki bi nas pustile odprtih ust, a bi ga vseeno težko ocenili za slabega. Osrednjo vlogo na njem sta igrala pametna ura Apple Watch, ki jo Apple sicer najavil že na septembrskem predstavitvenem dogodku, ter nov 12-palčni prenosni računalnik MacBook z visokoločljivostnim Retina zaslonom. Slednji pa ni bil edini MacBook na predstavitvi, Apple je predstavil tudi osvežena MacBook Aira ter osveženi MacBook Pro.

Apple Watch

Z Apple Watch bo Apple zelo popestril trg pametnih ur, saj gre za uro, ki blesti tako v strojnem kot programskem smislu. Za njo bo na voljo cela paleta različnih aplikacij, za katere bodo poskrbeli neodvisni razvijalci. Kar nekaj uporabnih aplikacij pa je zanjo na voljo že sedaj. V mislih imamo predvsem aplikacije, ki jih je razvil Apple. Na uri najdemo na primer dobro znano tajnico Siri ali pa Activity, ki s pomočjo različnih senzorjev, ki so vgrajeni v uro, meri naše športno udejstvovanje. Apple Watch krasi tudi Applov lasten operacijski sistem Watch OS, ki se ponaša z inovativnim uporabniškim vmesnikom in širokimi možnostmi prilagajanja.

 

Apple Watch omogoča odlično povezljivost z mobiteli iPhone. To pomeni, da lahko prek nje beremo SMS-sporočila, elektronsko pošto ter se celo odzovemo na klice oziroma jih izvajamo.

Uro bo možno kupiti v treh različicah in dveh velikostih. Za športno orientirane ljudi je Apple izdelal različico Apple Watch Sport, ki je iz aluminijastega ohišja, za tiste, ki si želijo nekoliko več elegance, je pripravil različico Apple Watch, ki ima ohišje iz nerjavečega jekla, za petičneže pa Apple Watch Edition z ohišjem iz 18-karatnega roza in rumenega zlata. Za prvo bo treba odšteti 349 ali 399 dolarjev (318 ali 364 evrov), za drugo od 549 do 1.099 dolarjev (od 501 do 1.002 evrov), za zadnjo pa, primite se za glavo, minimalno 10.000 dolarjev (9.120 evrov). Začetek prodaje vseh različic bo 24. aprila.

Apple MacBook

Izmed vseh predstavljenih prenosnikov MacBook je daleč največ pozornosti požel 12-palčni MacBook, ki ga odlikuje več stvari. V oči takoj pade njegova izredno tanka, le 13,1 mm debela zasnova. Tako tanek ni bil doslej še noben MacBook. Tudi teža tega prenosnika, ki je odet v kovinsko ohišje, je rekordno nizka, saj znaša pičlega 0,9 kg. Če iščete odlično prenosljiv prenosnik, bo ta kot nalašč za vas.

 

Upravljanje tega MacBooka je na vrhunski ravni, saj ga je Apple opremil s tipkovnico, ki je zelo odzivna, obenem pa je tudi za kar 34 % tanjša kot prejšnje MacBookove tipkovnice. Prinaša tudi izboljšano sledilno ploščico, ki med drugim omogoča, da sami določimo, kako močno moramo pritisniti nanjo, da zazna dotik.

 

Novi MacBook bo možno kupiti v dveh različicah. Prva ima vgrajen 1,1-GHz 2-jedrni procesor Intel Core M, 8 GB RAM pomnilnika, 256 GB internega spomina ter Intel HD Graphics 5300 grafiko, druga pa 1,2-GHz 2-jedrni procesor Intel Core M, 8 GB RAM pomnilnika, 512 GB internega spomina ter Intel HD Graphics 5300 grafiko. Tako ena kot druga različica ima 12-palčni zaslon, ki ga krasi zelo visoka ločljivost v višini 1.440 x 2.304 slikovnih točk (226 slikovnih točk na palec) ter energetska varčnost. Porabi kar 30 % manj energije kot dosedanji Retina zasloni pri MacBookih. Začetek prodaje tega MacBooka je predviden za 10. april.

Apple MacBook Pro in MacBook Air

13-palčna različica MacBook Pro-ja je dobila več izboljšav (o 15-palčni ni bilo na predstavitvi ne duha ne sluha). Od novosti pri njej velja izpostaviti novo sledilno ploščico. Gre za enako sledilno ploščico, kot jo ima prej omenjeni 12-palčni Macbook. Deležna je bila tudi nekaterih prevetritev v notranjosti. Ta je sedaj opremljena s procesorji Intel Core pete generacije s frekvenco do 3,1 GHz, grafiko Intel Iris Graphics 6100, še hitrejšim internim spominom kapacitete do 1 TB ter baterijo z 10-urno avtonomijo.

 

11- in 13-palčna MacBooka Air sta dobila procesorje Intel Core pete generacije s frekvenco do 2,2 GHz, Intel HD Graphics 6000 grafiko in vmesnik Thunderbold 2, 13-palčni MacBook Air pa tudi še hitrejši interni spomin kapacitete do 512 GB.

Vir: apple.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. marec 2015
2419
18. marec 2015
Apple pokazal novi MacBook in vnovič govoril o Apple Watch
iOS